Közép-Ázsia már-már felháborítóan szép és izgalmas része az egykori szovjet tagköztársaság, Kirgizisztán. Tavaly június után idén nyáron ismét sikerült visszatérni a térség talán legtöbbet kínáló országába, lássuk tehát, hogy miért kéne egyre több embernek látnia ezt a parádés helyet!

1.) Végtelen hegyek és túrák, bárhol, bármikor. A Tien Shan központi vonulata örökké havas hegycsúcsokkal, gleccserekkel, ahol akár olyan pazar túrákat is megcsinálhatsz, mint a 3860 méteres Ala-Kul átkelés.

2.) Magashegyi tavak 3000 méter környékén. Kristálytiszták, érintetlenek, alig-alig vannak turisták, vadlovak legelésznek a parton. Lehet válogatni a több ezer tó közül 🙂 (a képen a Köl Ükök tó egy része 3040 méteren)

3.) Lovaglás! Akár lovagoltál már akár nem, ezt ki kell próbálni. A szelíd kirgiz lovakat bárki megülheti könnyű szerrel, csak vigyázni kell, mert a fantasztikus természet és eme hihetetlen lények okozta eufória erős függőséget okoz!

4.) Jurtában alvás. A helyiek évszázadok óta így élnek, miért ne próbálnánk ki mi is? Ijedtségre semmi ok, az átlagos turista jurták sokkal komfortosabbak mint gondolnánk: puha ágy, frissen mosott meleg takaró, fűtés és persze csend 🙂

5.) Kirgiz gasztronómia. Hús hússal, rengeteg tészta, töltött batyu, saslik, levesek, frissen köpült vaj, ezernyi tejtermék, kenyérlángos, kézműves sörök, olcsó vodka. Szénhidrátbomba ugyan, de annál finomabb a legtöbb kirgiz fogás, nem fogunk bennük csalódni!

6.) A helyiek vendégszeretete. Nem is tudom ez egyáltalán vendégszeretet, vagy csak úgy szimplán szeretnek ők mindenkit aki arra téved. Őszinték, kedvesek, természetesek. Semmi jele a délkelet-ázsiai „thai mosoly” jellegű kamu turistacsalogatásnak. Fantasztikus népek, a gyerekekről már nem is beszélve.

7.) Jailoo – vagyis magashegyi méregzöld legelők mindenfelé! Igaz ez lehetne a túrák része is, de sokszor keményebb túra nélkül is láthat az ember a tikkasztó, száraz nyár közepén üde, fenségesen zöld és élő legelőket. A vadlovakat, tehenek és vadvirágok tengerét már talán fölösleges is említenem.

8.) Pazar geológiai formák! Legyen akár Jeti Ögüz vörös homokkő formációja, vagy a szintén hasonló szerkezetű Skazka-kanyon (a képen) az Issyk Kul környékén, pár száz kilométerenként biztos találunk valamilyen lenyűgöző geológia látnivalót.

9.) Issyk Kul – a kirgiz Balaton! Ugyan Kirgizisztánnak sincs tengerpartja, a megyényi méretű Issyk Kul partján azért ezt gyorsan el lehet felejteni. Meglepően tiszta víz, homokos tenger tópart, főtt kukoricát áruló nénik (80 Ft), söröző orosz fiatalok és állítólag pezsgő éjszakai élet, kipróbálnád te is ugye?

10.) Teljes kikapcsolás. Felejtsd el, hogy milyen nap van, rakd el a telefonos jó mélyre mert úgyse lesz térerő, kapcsold ki az agyad és csak töltődj fel amennyire csak tudsz!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük