Ha megnézzük a képeket Borneóról, akkor nem kérdés többé, hogy miért látogassunk el oda, azonban tapasztalatból javasoljuk, ha mész minimum két hetet tölts el ott. Hiszen vár a világ harmadik legnagyobb szigete, melyen 3 ország osztozik (Indonézia, Brunei szultánság és Malajzia), mi az utóbbit jártuk be, így erről csepegtetünk infót.

1. Kevés turista és rengeteg látnivaló, legalább 2 hétnyi… Szerencsére Borneó még felfedezetlen gyöngyszemnek számít, annak ellenére, hogy mennyi a látnivaló:  esőerdők, csúcshódítások, tengerpartok, ízek és színes állatvilág.

2. Santubong-félszigetén parton kenuzás/kajakozás, hogy felfedezhesd az eldugott gyalog nem megközelíthető strand részeket és meglesd az igazi #cabinporn fán ülő házakat.

3. Lehetőség orángutánnal való találkozásra, az ő természetes közegében. A Semengoh Orangután Rezervátumban, ha etetéskor mész testközelből láthatod őket. Tapasztald meg milyen megnyugtató érzés a szabadban meglesni, ahogy élnek, esznek, vegetálnak és nem ketrecen keresztül.

4. Esőerdő mélyén fürdőzni a vízesés alatt, akár egy csöpögős, romantikus filmben. A Kubah Nemzeti Park, 6 km-es dzsungeltúra ajándéka, a park legnagyobb és legszebb vízesése.

5. Gasztro élmény Kuching városában a hangulatos folyóparti sétányon. Próbáld ki a sarawaki konyha különlegességeit, mint a Laksát, Kolo mee-t vagy a Ayam panuh-t. A hús, zöldségek, szója és csípős, ami jellemző a maláj konyhára. A Laksa egy kókusztej alapú leves, Kolo mee egy tésztás húsos szója szósszal ízesített étel, illetve az Ayam pansuh, ami egy csirkehús bambuszban tálalva, tapioca levelekkel és kasávi növénnyel.

6. Egy, de méginkább két napos, ottalvós túra, a hajóval megközelíthető Bako Nemzeti Parkban. Dzsungel, titokzatos tengerpartok, majmok, kígyók testközelből, ahol nem csak a bátor makákók, hanem a borneói nagyorrú majom (proboscis monkey) is előmerészkedik néha. A 10-22kg közti viszonylag nagytestű majmokat kis szerencsével, a partmenti mangrove ágai között könnyedén megfigyelhetjük.

7. Mászók és kihívást keresők része következik! Malajzia legmagasabb csúcsának a Mount Kinabalu-nak a meghódítása, a legszebb napfelkeltéért. A 4095 magas hegyhez jelentős szintkülönbséget kell leküzdeni, de a terep nem túl nehéz és a kilátás minden szenvedésért kárpótól.

Photo credit: http://borneofullforce.com

8. A világ egyik legnagyobb barlangrendszerét (Clearwater-barlangrendszer,  Deer- és Lang-barlang és elképesztő formációt öltő több százezer egyedből álló denevérrajzás szemtanúi lehetünk a Mulu Nemzeti Parkba tartó túra elején.

 

9. Itt még nem ér véget a Mulu Nemzeti Park csodája, hiszen következik a nyílt ég alatt alvás az esőerdő közepén (Camp 5) és a túra csúcspontja Pinnacles sziklatűihez. A 3 napos túra  2. napján egy elég meredek túra (mindössze 3 km hosszú, de 1,2 km szint emelkedésű) és rettentő pára tartalom vár ránk, melynek végén a Gunung Api csúcsról az elképesztő formájú mészkő sziklatornyokat csodálhatjuk ebédünkkel a kezünkben.

 

10. Zárásként szánjunk időt a Celebesz-tengeri búvárparadicsomra Mabul szigetén. Ami itt vár rád: sznorkel, korall rengeteg, színes halak, bungalowban alvás a parton és friss tengeri herkentyűk vacsira.

 

+11. Ha még van pár napod, nézd meg a Brunei Szultanátust, fantasztikusan érdekes és más. Az országban kevesebb,  mint 400.000 ember él, akiknek nem kell adót fizetniük és most építik ki a turizmus, hiszen, ahogy az araboknál a kőolaj itt is véges… Az ország 70%-a lakatlan, ezen a részen védett erdők, nemzeti parkok találhatók és,ahogy ezt a szomszédos Malajziában megszoktuk itt is egészen különleges állatvilág.

 

+tipp: Kuala Lumpurból a nagyon sűrű fapados hálózatnak köszönhetően minden desztináció könnyen elérhető, de Mulu-ba érdemes időben foglalni, mert a kis rotoros “lélekvesztőkön” nem sok hely van, és ha sok a turisták csomagja, akkor pedig a palackos víz szállítmány marad le a gépről, és ihattok kólát egész héten. 🙂

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.