Jó pár éve már, hogy a szabad hétvégink jelentős részét túrázással töltjük, ami azt jelenti, hogy egy évben akár 20-30-szor is elmegyünk 1-2-3 napos túrákra, így már egy ideje elkezdett foglalkoztatni minket, hogy hogyan tudnánk csökkenteni az itt keletkező hulladékot. Hogy miért fontos ez? Egyrészt önmagában is egy olyan életmódra törekszünk, ahol egyre kevesebb hulladékot termelünk, másrészt pedig, egy túrán macerás tud lenni az általunk termelt szemét elrakása, majd elszállítása. Sokan utóbbi ok miatt a szemetüket egyszerűen csak az erdőben hagyják. Sajnos jelen helyzetben nincs nagy különbség aközött, hogy valaki a természetbe kihelyezett kukába, vagy a földre dobja a szemetét, ugyanis mindkét esetben másnak kell azt összeszedni, ami pénz, idő, és energiaigényes folyamat. Ezen a problémán próbálunk most segíteni 5 gyakorlati tanáccsal, melyeket Ti is könnyű szerrel tudtok majd használni akár már a következő túrátokon, hogy ne kelljen soha többet ilyen kukákat látni az erdőben!

1. Az élet alufólia után: a szendvicskendők

Bár a mai napig van otthon alufóliánk, évente alig párszor használjuk amikor már nagyon muszáj, és akkor se a szendvicsekhez. Régen havonta elhasználtunk egy tekerccsel a túrák miatt, de szerencsére ez 2 éve gyökeresen megváltozott. Először próbálkoztunk különböző méhviaszos kendőkkel, de azokat pár hónap után nem nagyon tudtuk már használni. Ekkor jött az ötlet, hogy készítsünk magunkat textilből szendvicstartó kendőket, és hozzá valamit amivel megkötözzük őket. Az ötlet azóta is tökéletesen működik, és tényleg szuper érzés a saját kendőkbe vinni a szendvicseket bárhová. Persze a rendszer nem hibátlan, tonhalkrémmel, vagy egyéb folyós cuccal töltött szendvicsek esetén az átázás szinte garantált, de alkalmazkodtunk a kendőkhöz. Néha mosni kell őket, de legalább 100 használat után még mindig hozzák eredeti formájukat.

2. Az élet a PET palackok után: termoszok és kulacsok

Emlékszem még, amikor a legtermészetesebb dolog volt a túrák előtt a legközelebbi CBÁ-ban megvenni a másfeles Szentkirályit. Ma már el sem tudnám képzelni, hogy nem a saját kulacsba, hideg esetén pedig termoszba töltött italt fogyasztanák. Persze egy kivétel azért van, de a sört azért csak nem rakhatjuk kulacsba. Akár műanyag, akár fém kulacsot választunk, a cél, hogy hosszú évekig tudjuk azt használni, hiszen az ilyen kulacsok, termoszok előállítása szintén egy nagyon energiaigényes folyamat. Könnyedebb, napi használatra bátran javasoljuk a 24 bottles kulacsait, termoszok esetén pedig a Primus termékek váltak be leginkább. Hogy miért pont azokat? Az együttműködésünk rövid sztorijából ezt is megtudhatod.

3. Kávéfüggő vagy? Főzz túra közben egy jó kotyogóst!

Bizony bizony mi is imádjuk a kávét, erről már többször megbizonyosodhattatok az Insta oldalunkon, illetve egy-két bejegyzésben is. A túrák, utazások során ugyan többször érintünk kávézókat (kocsmákat), de minek elvitelre kérni a kávét, ha bármikor lefőzhetjük magunknak is? A több napos túrákra persze kicsit nehéz cipelni a kotyogóst és a kávét, viszont a rövid túrák egy ideje már nem múlhatnak el anélkül, hogy ne főzzünk mi is egy jó kávét a szabadban.

4. Csokik, és minden más csomagolt édesség helyett: az otthoni zabos süti

Egy 20 km-es, mondjuk 700 méter szintet magában foglaló túrán alapesetben is elégetünk 2500-3000 kalóriát, ezt pedig nem árt folyamatosan pótolni, hacsak nem akarunk idő előtt kidőlni. Ezt nagyon sokáig a szendvicsek mellett csokikkal, kekszekkel és minden más édességgel pótoltuk, na de szerencsére itt is sikerült megoldást találni. A minden helyzetben jól eső, puha és finom zabos süti receptjét évek óta finomítjuk, álljon most hát itt a többször módosított, és folyamatosan változó banános zabsüti receptje:

  • 2 bögre zabliszt (mi ledaráljuk a nagy szemű zabot) + 1 bögre nagy szemű zab, darálás nélkül egy nagy tálban,
  • ehhez hozzákeverve ízlés szerint: nyers kakaópor, fahéj, kókuszreszelék, lenmag, napraforgó mag, szőlőmagliszt, vanília aroma, méz, kis só és sütőpor (vagy bármi más amit szerettek),
  • 1 répa és 2 alma lereszelve, 1 banán egészben,
  • majd annyi natúr joghurt (nálunk házilag készült!), hogy egy picit folyós, nyúlékony masszát kapjunk összekeverve,
  • 40 perc a sütőben 180 fokon, és már készen is vagyunk. Jó étvágyat!

5. A szabadban főzés és a meleg étel varázsa

Ha a kávét meg tudjuk főzni egy túrán, akkor miért ne tudnánk egy meleg ételt összerottyantani? Persze nem azt mondjuk, hogy a János-hegyen szerda délután üss össze egy lecsót, de ha épp van időd, és persze kedved cipelni a gázfőzőt és az alapanyagokat, akkor például egy sátrazós túrán szinte kötelező egy jó főzőcskézés. Ennek egyik jó alternatívája a sima termoszokhoz hasonló ételes termosz, amiben bármikor el tudsz vinni egy-egy meleg ételt, ami főleg egy őszi, téli túrán aranyat fog érni.

+ 1: ha mégis szemetet termelsz bármelyik túrádon, vidd magaddal, és dobd a legközelebbi szelektív kukába

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

One Comment

  1. Fráter Attila

    + Mi idén szoktunk át a decathlonban kapható műanyag dobozokra. (https://www.decathlon.hu/p/hermetikus-eteltarto-doboz-0-35-literes/_/R-p-12933?mc=8640931&c=S%C3%96T%C3%89TSZ%C3%9CRKE) Kétféle méretben van, tökéletesen zár, és a nagyobbik méretezése valami szerencse folytán úgy sikerült, hogy pont belefér:
    – két zsömle (szendvicsként)
    – egy egész napnyi adag, otthon előre összedarabolt szalonna/kolbász/akármi
    – egy tipikus méretű kajakonzerv tartalma, főzéshez
    – csoki, kekszek, magok (rengeteg)
    – igzából bármilyen kaja, hozzávaló stb.
    – müzli/zabpehely/zabkása a reggelihez. Mivel hőálló is, ezért kapásból tányérként is funkcionál
    – hidegben simán a tojást is beleütjük itthon, másnap reggel meg frissen rántottázunk a sátor előtt. 😀

    Így nem marad sem zacskó, sem konzervdoboz a zsákban. Ráadásul ha valamelyik ilyen dobozka kiürül, és mégis van valami szemetünk, azt el lehet kezdeni gyűjteni bele. Eleinte még paráztunk tőle, hogy a tojás/leves esetleg csak kifolyik belőle, és külön vízálló tasakban hordtuk, de felesleges, nem folynak. Van hozzájuk hőszigetelő tok és kifejezetten termosz is, de ezeknek még nem éreztük szükségét.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük