„Lépj ki a komfortzónádból! – Ilyenkor érzed, hogy élsz! – A nettó szabadság – A hegy jobb mint a pszichológus.”
Ismerős frázisok nem igaz?

Véleményem szerint a hegyek azok a képződmények, melyek kortól, kultúrától, és személyiség típustól függetlenül kötik le az emberek gondolatait. Egyszerre testesítik meg a kihívást, a félelmet, a nyugalmat és az időtállóságot.
Az emberiséget mindig érdekelte, hogy milyen hegyen lenni és mi van ott. Manapság pedig, ha nem is saját bőrünkön, de úti beszámolókon keresztül, már mindannyiunknak volt csúcsélménye.Szóval, ha szeretnéd megtapasztalni, milyen mászni, de még szemezgetsz, hogy melyik lenne erre a legjobb kezdő hegy, itt megtalálod, mi miért a Gyömbérre szavazunk:

 1. Könnyű megközelíthetőség 

  Az Alcsony-Tátra Budapesttől csupán 3 óra autózásra van, így nem kell extra szabit kivenni, ha csak egy gyors, hétvégi fej-szellőztetésre vágysz. A Gyömbér-csúcs meghódítására a legalkalmasabb útvonal, a Besztercebányán (Banská Bystrica) keresztül megközelíthető Trangoska parkolóból indul. Onnan pár óra sétával felmehetünk a Stefanika menedékházba (1740m), vagy akár egyből felpattanhatunk a 2043 méteres csúcsra. Csak rajtunk áll, mennyire bírjuk erővel.

 2. Kezdőknek is könnyen teljesíthető

  Ezt úgy kell érteni, ahogy ide van írva. Maga a Gyömbér egy erősebb sétával, komolyabb tapasztalatok nélkül teljesíthető. Nem kellenek extra felszerelések, bár télen egy hágóvas vagy egy hótalp jól tud jönni. A csúcsra nyíl egyenes út vezet a Stefanikából, így eltévedni is szinte lehetetlen.  Az útvonal pedig sűrűn járt és táblákkal is jól el van látva, így csak bátorság kell, hogy elindulj!

 3. Civilizált kényelem

  A Stefanika menedékház egy szuper bázis akár a kezdő hegymászó palánták, akár az  idősebb generáció számára. Az 1924-ben épített, azóta is jó állapotban lévő, felújított kőház tárt karokkal vár minden természetbarátot télen – nyáron egyaránt. A menedékház minden igényt kielégít és biztosítja azt, hogy egy pihentető alvás után nekivághass a Gyömbérnek. A szállás árában pedig benne van egy általad választott reggeli, ami valljuk be nagyon sokat könnyít egy túrán. Ha az éjszakát is ott szeretnéd tölteni érdemes előre ágyat foglalni telefonon!

   

 4. A hegymászás romantikája

  Mindazon által, hogy idáig arról volt szó, hogy a Gyömbér nem tartozik a Kárpátok legnehezebb hegyi közé, nem szabad elfelejteni, hogy 2000 méteren az időjárás igen szeszélyes tud lenni. Főleg a téli időszakban egy, a völgyből felszálló felhő cudar világgá változtathatja az idilli sétát, akár pár perceken belül. De mi, ha nem ez a hegymászás lényege: az elemekkel való emberi küzdés!

 5. A társas magány színtere

  A hegymászás egy olyan sport, amit sosem szabad egyedül végezni, de tulajdonképpen végig egyedül vagy. Természetes, hogy itt is él a síelésre vonatkoztatott „egy ember, fél ember” ökölszabály, ám a menetelés közt beszűkül az ember tudata és elkezd magával foglalkozni. Ez nálam azt jelenti például, hogy a mindennapi életben felgyülemlett problémákat, kérdéseket ott oldom meg, de legalábbis hajlandó vagyok velük foglalkozni, és megoldást találni rájuk. Ez az én oldalam, természetesen mindenkinek mást ad az a kiragadott pár óra.
  A Alacsony-Tátra ilyen szempontból még ideálisabb, hiszen a meredek emelkedők hiánya megengedi, hogy ne csak magunkkal, hanem utazó társainkkal is lehessünk, vagy séta közben felemeljük a fejünk és körbenézzünk a fenyvesek fölött. Egy igazi csoda, ha megtalálod a jelent, az beletetoválódik a memóriádba!


Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük