Újabb gemenci Dunaszakaszt, a Rezéti-ágat eveztünk végig Almádi Robival, alias Folyamász kapitánnyal.

Miért a Rezéti-ág?

Három jelentős volt Duna-ág kanyarog és húzodik keresztül Gemenc területén: a grébeci, a rezéti és a csertai. Magasabb vízálláskor a befolyástól a Dunába való visszatérésig még jól megvan a régi medrük, és néhol még ma is jelentős a mélységük, így remek terep az evezésre.

A Duna-Dráva Nemzeti Park 2014-ben megtörtént élőhely-revitalizációs programnak köszönhetően, pedig alacsony vízállás mellett is zökkenőmentesen evezhető. Ez jó hír, mert az állandó vízborítottság nem csak a vízisport szerelmeseinek, de az állatoknak is megfelelő környzetet biztosít.

A túra hossza: Az érsekcsanádi Rév csárdától indulva és oda visszaérkezve 18 és fél kilóméter.

A túra időtartama: Laza tempóban, 3-4 órás evezés.

Mire lehet szükségem: Madárhatározóra! Komolyan, a Gemenc, hazánk utolsó nagy kiterjedéső ártéri erdőssége, így amennyire tehetjük, maradjunk csendben az evezések során. A természet viszonozni fogja!

A túra részletes leírása: A Rezéti-Holt Duna igazából nem holt. A Duna egy ma is aktív ága. A Rezéti-ág a Veránka-szigetet karolja át, illetve vízállástól függően önti el. Mindkét irányból be lehet evezni az ágba, de ha Érsekcsanádról indulunk és oda is szeretnénk visszaérni, érdemes a déli, Baja felüli bejáratot választani. Főleg magas vízállásnál, ha nem szeretnénk sokat az élő Dunán folyással szemben evezni.

Sok lehetőségünk van vezetett túrával beevezni a gemenci ártérbe, mi Robiékkal, és a Szürke Hóddal voltunk most.

MONDOLO TIPP: A Gemenci Erdei Vasút Nyárilegelő megállója a Rezéti-ág felénél van. Üljünk ki a megálló asztalaihoz, főzzünk egy kávét, falatozzunk és várjuk meg a követekző vonatocskát. Pazar kikapcsolódás két evezés közt!

MONDOLO EXTRA TIPP: Hajnalban menj ki a vízre!

Több vizet is megültünk már, kattints és olvass!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok felhasználása engedélyköteles. Az oldalon elhelyezett képeket előzetes engedély nélkül tilos lementeni, illetve online, vagy nyomtatott formában felhasználni, sokszorosítani.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük