Ha a gyors választ szeretnéd, és csupán a képeket néznéd tovább, a lényeg az, hogy semmit! Az erdőjárásnak rengeteg írott és íratlan szabálya van, ez többek között az agancsozásra is így van.

Talált agancs és a törvény

Minden erdőjárónak vágyálma, hogy egyszer a sűrű aljnövényzetben, a bokrok alatt találjon egy szép megtermett agancsot. De a trófea sajnos nem tartható meg a magánszemélyek számára, sőt az agancs elvitele lopásnak számít! A vadászatról szóló törvény értelmében (1996. évi LV. törvény9. § (2) bekezdése) minden erdei vad az állam tulajdonában van, és a vadászterületen hullatott agancs a vadászatra jogosult jogi vagy természetes személy tulajdonát képezi. Így az elhullajtott agancs összeszedésére csak az illetékes tulajdonos jogosult. Továbbá a vadászati hatóság vadvédelmi bírságot is kiszabhat az illegális agancsgyűjtőkre a Vadászati törvény értelmében: aki a vadat tiltott módon zaklatja, az legalább tízezer, legfeljebb kétszázezer forintra bírságolható.

Pontosan mit csinálhatok az aganccsal?

Legtisztább, ha pár fotó erejéig büszkén szorongatod a markodban, aztán ahol találtad visszateszed a földre, és folytatod a túrát. Ha nem hagy nyugodni a gondolat, az illetékes vadásztársaságnál a trófea leadható. Ilyenkor le kell pontosan írni, hol és hogyan találtad az agancsot.

A mi sztorink

Zsófival egy ebéd utáni erdei séta közben bukkantunk a fejdíszre. A mecseki gímszarvas állomány országos szinten is igen értékes, hiszen mind létszámában, mint genetikai állományában kiemelkedő. Furcsa is volt, hogy csak most találtunk hullatott agancsot, pedig a Mecsek leejtőin már egészen otthonosan mozgunk. Viszont az élmény leírhatatlan, régi vágyam vált valóra, mikor észrevettük az ágtöredékek közt az agancsot.

agancsot találtam mecsek mondolo
Ilyen arcot vágsz mikor találsz egy agancsot

Természetesen tudtuk mi a teendő, így miután kifotóztuk magunk az ereklyével visszatettük a nedves aljnövényzetre, hátha mást is hasonló örömökkel ajándékoz meg.

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük