Ha szereted a természetet, az apró népi hagyományokat és az autentikus helyeket, Torockó (románul Rimetea) egy kihagyhatatlan úti cél Erdélyben. Itt együtt élvezheted a hegyvidéki szépséget, a kulturális gazdagságot és az erdélyi hangulatot.

A legjobb idő a torockói hétvégére a tavasztól késő őszig tartó időszak, amikor az időjárás kellemes és a természet vibrál. Az ilyenkor megrendezett helyi események és fesztiválok is lehetővé teszik a hétvégi kirándulások élménydúsabbá tételét.

Mit csinálhatsz Torockón:

 1. Falunézés: Sétálj végig a falu festői utcáin, és csodáld meg a hagyományos épületit, a fafaragásokkal díszített kapukat és a hagyományos házakat. Mivel ezek a házak egyszerre, néhány év leforgása alatt épültek, építészeti formakincsük egységes, és ez ad egyfajta skanzen hangulatot a falunak.
  A falu egyik látványossága az 1700-as éveben épült, de a mai napig működő vízimalom.
 2. Természetjárás: Fedezd fel a Torockói-hegység csodálatos természeti környezetét túrázással vagy gyalogtúrával. A környék lenyűgöző tájai, vízesései és erdei utak garantáltan elvarázsolnak. A Székelykő és a Hosszúkő bejárása hozzá tartozik a torockói életérzés felfedezésének, így ne hagyd ki!
 3. Hagyományos gasztronómia: Kóstold meg a helyi ételeket és specialitásokat a falu éttermében és panzióiban. A Somodi kalács állítólag csak Torockón az igazi!
 4. Vajorok: Torockón három nagy vízkivezető csatornát is találsz, melyek közitatóként, ruhamosó és találkozó pontként funkciónáltak régebben. De a legjobb bennük, hogy nem csak régebben volt ez így!
 5. Kulturális események: Ha szerencséd van, talán pont hétvégére esik valamilyen helyi fesztivál, vásár vagy rendezvény, amely lehetővé teszi, hogy közelebbről megismerd a helyi kultúrát és hagyományokat.
 6. Fotózás: Torockó rendkívül fotogén helyszín, ahol számos lehetőség van a természet és az épített örökség lenyűgöző felvételeinek elkészítésére.
 7. Pihenés és relaxáció: A csendes, és természetközeli környezet ideális lehetőséget nyújt a pihenésre és a feltöltődésre a mindennapok rohanása után. Szálj meg egy autentikus parasztházban, hogy minél jobban a átéld a torockói lassulást!

Székelykő mászása

Természetesen sokaknak a torockói utazás a Székelykő megmászását jelenti, több okból is: az ikonikus karszthegy megmászása izgalmas kihívás és felejthetetlen élmény, ráadásul nem igényel egy egész napot a teljesítése. Ám érdemes tudni, hogy a Székelykő megmászása közepesen nehéz túra, mely megfelelő fizikai állapotot és állóképességet igényel, ráadásul a mészkő hegyekre jellemzően kevés a fás vegetáció, így az murvás emelkedők mellett meg kell küzdenünk a nap sugaraival is.

Az 1129 méter magas Székelykőre három útvonal vezet:

 • Az északi oldalról induló út moderáltan nehéz, kellemes eleváció jellemzi. A nagy előnye, hogy csodás virágokkal díszített legelőn vezet keresztül, majd egy erdőbe ér. Ezért érdemes nyáron választani ezt az utat.
 • Bele a közepébe! A legnépszerűbb út a faluból kiérve egyenesen nekimegy a hegynek. Hirtelen emelkedő jellemzi, de ez teszi lehetővé, hogy 1,5 óra alatt a csúcson lehessünk. Vigyázzunk a murvás út, használjunk megfelelő lábbelit!
 • A harmadik útvonal délről kúszik fel a hegyre. Ez a leghosszabb út, hiszen a szomszédos Torockószentgyörgyről (Coltești) indul, de ez a leglankásabb is.
  Ami érdekessége, hogy ezen az útvonalon a Google Street View-val is felmehetünk.

Fontos, hogy előre tervezd meg a hétvégédet, és győződj meg róla, hogy betervezett program valóban megfelelő-e számotokra, főleg, ha gyerekkel mennétek Torockóra. Szánj időt a helyiekkel való beszélgetésre, hiszen ők a legjobb források, ha a legjobb programokat és látnivalókat keresed. És ne felejts el kényelmes túracipőt és megfelelő ruházatot vinni magaddal a természetjárás során!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Comments are closed.