A Videóleírás sorozatban, olyan a Facebookra és Youtube csatornánkra feltöltött rövid videóink történetét meséljük el, melyek hosszabb magyarázatot követelnek. Az első ilyen, a Hótalpas túra a Biharban címet viseli:

https://www.facebook.com/wearemondolo/videos/283576935593377/

Kedves Olvasó, miután megnézted a videót, valószínűleg azonnal megérted, hogy egy olyan domboldalon vétek lett volna nem leszaladni. Ezért nem is magyarázom, hogy miért történt, ami történt.

Évről évre egyre többen indulnak a tél közepén a Bihari-hegyek irányába, hogy a mészkő hegység platóin túrázzanak és élvezzék a sokak által még soha nem látott hómennyiséget. A remek testmozgást biztosító hótalpazás minden korosztály számára egyszerre nyújt kikapcsolódást és kihívást egyben.

Mi a Pádis-fennsíkon jártunk, ami a legközkedveltebb téli hótalpas túra a Biharban. A táj magával ragadó, a megközelítés és az infrastruktúra kiváló. Még egy nagy előnye, hogy a terep kellemesen hullámzó, ám egyáltalán nem nehéz. Mivel sokan járnak ide hótalpazni, rengeteg kitaposott útvonalat találni, így a gyengébb kondiban lévők is élvezhetik a téli sétát. De a Pádis akkora, hogy számtalan szűz hóval borított lejtő áll azok rendelkezésére, akik a videóban látható marhaságokat el szeretnék követni!
Ha nehezebb terepre, vagy több érintetlen hómezőre vágynánk érdemes kevésbé felkapott hegyeket keresni, mint a Romániában a Páreng, vagy Szlovákiában a Kis-Fátra vagy a Gyömbér. Ezeket bátran ajánljuk, ám a téli hegyekben a nagyobb rutin nem árt.

Amire fontos, hogy figyelj!

Felszerelés tekintetében nem kell sokra gondolni: meleg ruha, sapka-sál-kesztyű szentháromszög, egy termosz forró tea, kis üveg pálinka (esetlegesen) és egy hótalp, amit akár hazai túraboltokban, illetve síkölcsönzőkben is lehet bérelni.

Egy dologra azonban felhívnám a figyelmet! A videóban látott önfeledt viháncolást kimondottan veszélyes, mert a hó alatt nem lehet tudni, hogy van-e ott kerítésléc, faág, vagy egyéb emberi testbe nem ajánlott idegen tárgy. Így azt javaslom, hogy ésszel és a következményekkel tisztában élvezzük a hótalpas túrát a Biharban, és másutt is!

A Bihar mellett megjártuk télen a Szárhegyet és -20 fokban a Retyezátot is, csemegézni szabad, és ajánlatos!

Vagy gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!