Frissen ejtett zsákmányt lakmározó oroszlánok, komótosan vonuló elefántcsordák, többezernyi zebra, gnú, antilop és kafferbivaly, lesben álló hiénák, a prédáját kergető gepárd, a bokrok között átsuhanó leopárd vagy épp egy tóból kikászálódó víziló. Természetfilmekben szinte már mindegyik jelenetet láttuk különböző afrikai nemzeti parkokból, de testközelből átélni egy ilyen szafarit egészen más. 2015 nyarán illetve idén februárban túravezetőként sikerült eljutni Tanzánia egyik legkülönlegesebb természetvédelmi területére, a Ngorongoro-kráterbe, ahol aztán szó szerint karnyújtásnyira kerültem a fent felsorolt állatok nagy részétől. Képes exkluzív élménybeszámoló Tanzániából!

A Ngorongorohoz hajbalban kell indulni a nagyjából 1 órára fekvő szállásról, érdemes már egészen korán, 6-7 körül a nemzeti park bejáratánál lenni. Így jó eséllyel olyan állatokat is fogunk még látni, amelyek a nappali hőségben inkább rejtőznek. Útközben pedig jó látni az éledező vidéki kisvárosokat.
nrogongoro, afrika, tanzánia
A Ngorongoro madártávlatból, az első kilátóból ami a kráter peremén van. Az eredetileg 4-5000 méter magas óriásvulkán kb. 2-3 millió éve gondolt egyet, kirobbant, majd összeomlott, maga mögött hagyva ezt a nagyjából 260 km2-es kalderát, ami ezzel a legnagyobb nem feltöltött és inaktív kaldera a világon.
A természetvédelmi területen belül, vagyis annak pont a határán a Masai népcsoportok élnek több kisebb-nagyobb faluban. A falvak mindenhol körül vannak kerítve egész kezdetleges módon ugyan, de pont annyira, hogy távol tartsák a ragadozókat a településektől.
A Ngorongoro-kráterben kb. 25-30.000 vadállat ér, melyek közül az oroszlánok számát 60 és 80 egyed közé teszik. Ez a szépséges hím az idei úton jött nagyon közel a terepjárókhoz, sőt, pont a kép előtt le is pisilte az előttünk haladó járművet.
A klasszikus szafari BIG FIVE egyik tagja, vagyis a kafferbivaly. Mellette még az afrikai orrszarvú, az afrikai oroszlán, a leopárd illetve az afrikai elefánt tartozik ebbe az előkelő csoportba. Februárban volt szerencsénk látni mind az ötöt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az orrszarvú olyan 200 méterre volt tőlünk (ám távcsővel szépen kivehető volt), a leopárdot pedig kb. 5 mp-re láttuk elsuhanni egy erdei tisztáson. Persze ettől még láttuk őket, amihez azért egy jókora adag szerencse is kell itt a Ngorongoroban.
Az vízilovakat csak egy helyen, a Ngoitokitok-forrásnál kialakult édesvizű tóban lehet látni, a kráter többi, sós vizű tavában nem járnak ezek a jópofa. ám annál veszélyesebb állatok. Fotózni is csak jó távolról, olyan 40-50 méterről szabad őket, hiszen egy-egy hirtelen mozdulatra megijedhetnek és gyorsan támadhatnak is.
A legelső, 2015-ös szafarin ő volt az egyetlen, nőstény oroszlán akit láttunk az egész út során, így az egész csapat lázban égett amikor végre megláttuk a kiégett szavannába teljesen beleolvadó ragadozót. Érdekes, hogy idén februárban viszont kizárólag hím oroszlánokat láttunk, akik ugyan jobban néznek ki a fotókon, de állandóan mozgásban vannak így sokszor elég nehéz őket lefotózni.
A lófélék családjába tartozó zebrát szerencsére szinte percenként lehet látni a Ngorongoroban. Az okosok azt mondják, hogy „A csíkok segíthetnek a zebrának elrejtőzni a fűben, hiszen a zebra elsődleges ragadozója, az oroszlán színvak. Egy magas fűben álló, mozdulatlan zebra gyakorlatilag észrevehetetlen egy oroszlán számára.” Nem is gondoltam volna.
A sakálok szintén nem ritka ragadozók a természetvédelmi területen, ám valahogy mindig szomorú érzés fog el, amikor látom ezeket a kis termetű, magányosan vadászó jószágokat. Persze állítólag nem kell őket félteni 🙂
Bár februárban már javában tart a száraz évszak, azért egy-két esőfelhő illetve a velük együtt, a széllel érkező porördög azért bármikor kialakulhat a Ngorongoroban. Elég ijesztően néz ki azért, bár jó eséllyel ereje nem sok lehetett ennek a méretes homok-tornádónak.
A szafari végén lehetőség van meglátogatni egy egyiket a területen fekvő masai falvak közül. A turistacsalogató programok között a közös masai ugrálás, tánc, illetve kézművestermékek értékesítése zajlik, így azért van egy kis plusz bevételi forrásuk a 10 dolláros belépő mellett.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük