A jó idő beköszöntével egyre többen vesszük elő télire hanyagul letárolt lábbeleinket, vagy jobb esetben térünk haza felismerhetetlen, már-már rémisztő iszapi szörnyekkel a lábainkon, ezért nem árt ha alaposan felkészülünk ellenük.
Viccet félretéve, egy ilyen állapotú bakancsot nem csak hogy nehéz tisztán tartani, de a nem megfelelő ápolás miatt könnyen tönkre is mehet, ezért fontos, hogy minden komolyabb túra után tisztítsuk meg, így megőrizve kedvenc bakancsunk élettartamát és szépségét.

Sár? Hadd száradjon!

A legelső és legfontosabb tipp, hogy sose próbáld meg azonnal letisztítani a nedves sarat. Várj, amíg egy jól szellőző helyen megszárad, majd egy régi fogkefével vagy erős sörtéjű kefével távolítsd el a sár nagyját. Természetesen, ezután a cipőfűzők eltávolítása jön, így alaposabban hozzáférünk a nehezebben elérhető részekhez és a fűzőt is külön tudjuk tisztítani.

Plusz pontért pedig távolítsd el a talpbetétet is. Ez lehetővé teszi, hogy mélyebben meg tisztítsd a bakancs belsejét, megelőzd a kellemetlen szagokat és a nedvesség felhalmozódását.

A mélytisztítás művészete

Langyos vízzel átitatott ruhával óvatosan töröld át a bakancs felszínét, de vigyázz, hogy sose áztasd át teljesen. Ezután vizsgáld át és győződj meg róla, hogy a talpak fogai között nincs beragadt kavics és sár.

Szárítsd, de okosan!

Következő lépésként hagyd megszáradni a már tiszta bakancsod egy jól szellőző helyen. Fontos, hogy ha bőr bakancsod van kerüld a tűz, fűtőelemek mellett vagy az esetleges hajszárítóval történő szárítást, mert ez károsítja a bőr tartósságát.

Impregnálás / waxolás – a bakancs pajzsa

Az impregnáló spray és a wax kihagyhatatlan elemei a lábbelik ápolásnak.

A bakancsra felvitt wax vagy akár méhviasz táplálja annak anyagát, elősegítve annak rugalmasságát és megelőzve a korai kopást. Igyekezz vékony rétegben lekenni a bakancsod bőr részeit, majd hagyd, hogy megszívja magát.

Az impregnáló spray pedig egy igazi multifunkciós pajzsot képez a kedvenc túratársad körül. Ezen a védőrétegen keresztül a bakancs sokkal ellenállóbbá válik a víz és a különböző külső behatások ellen. Segít megerősíteni a szerkezetét, megóvva azt a káros anyagoktól, mint a só, amely télen gyakran megtalálható az utakon. Emellett a sár és egyéb szennyeződések nehezebben tapadnak meg rajta, így a tisztítás is egyszerűbbé válik.

Ha a jövőben az előbb felsorolt lépéseket követve gondoskodunk lábbelinkről, biztosak lehetünk benne, hogy sokáig szolgálnak majd minket. Mert egy tiszta és ápolt bakancs nem csak szemet gyönyörködtető, de sokkal komfortosabb is. Így hát legközelebb mielőtt fáradtan hazaesve a bakancsot a sarokba dobnád, emlékezz erre a cikkre!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük