Bejegyzésünkben ismét Délkelet-Ázsiába látogatunk, ezúttal Borneó szigetére. A térség a nagy kedvencünk, így olvashatsz más cikkeket is a közeli országokról, nézz csak körül Ázsiát bejáró cikkeink között 🙂

Egyébként pedig gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

Ha megnézzük a képeket Borneóról, akkor nem kérdés többé, hogy miért látogassunk el erre a csodálatos szigetre. A világ harmadik legnagyobb szigete rengeteg látnivalóval vár, így ha ránk hallgatsz, akkor legalább két hétre mész 🙂 Az elmúlt évek utazásai alkalmával többször is bejártuk Borneó Malajziához tartozó részét, így most irány tehát az északi rész, azon belül is 10 dolog, amelyek miatt imádjuk Borneót!

1. Kevés turista és rengeteg látnivaló, legalább 2 hétre… Szerencsére Borneó még felfedezetlen gyöngyszemnek számít, annak ellenére, hogy mennyi a látnivaló:  esőerdők, csúcshódítások, tengerpartok, ízek és színes állatvilág.

2. Santubong-félszigetén parton kenuzás/kajakozás, hogy felfedezhesd az eldugott, gyalog nem megközelíthető strand részeket és meglesd az igazi fán ülő házakat, háttérben a Santubong-félsziget 800 méter fölé magasodó, általában ködbe burkolózó csúcsával és a buja, méregzöld esőerdőkkel.

3. Lehetőség orangutánokkal való találkozásra a természetes közegükben. Ha etetéskor mész a Kuching melletti Semengoh Orangután Rezervátumba, akár testközelből is láthatod őket. Tapasztald meg milyen megnyugtató érzés a szabadban meglesni hogyan élnek, esznek, mozognak és szemlélik az embereket.

4. Esőerdő mélyén fürdőzni a vízesés alatt, akár egy csöpögős, romantikus filmben. A Kuchinghoz közeli aprócska Kubah Nemzeti Park egy igazi csoda. Az oda-vissza 6 km-es dzsungeltúra ajándéka a park legnagyobb és legszebb vízesése, amelyben baromi jól esik majd megfürdeni 🙂

5. Gasztro élmény Kuching városában a hangulatos folyóparti sétányon. Próbáld ki a sarawaki konyha különlegességeit, mint a Laksát, Kolo mee-t vagy a Ayam panuh-t. A hús, zöldségek, szója és csípős, ami jellemző a maláj konyhára. A Laksa egy kókusztej alapú leves, Kolo mee egy tésztás húsos szója szósszal ízesített étel, illetve az Ayam pansuh, ami egy csirkehús bambuszban tálalva, tapioca levelekkel és kasávi növénnyel.

6. Egy, de még inkább két napos, ottalvós túra, a hajóval megközelíthető Bako Nemzeti Parkban. Dzsungel, titokzatos tengerpartok, majmok, kígyók testközelből, ahol nem csak a bátor makákók, hanem a borneói nagyorrú majom (proboscis monkey) is előmerészkedik néha. A 10-22 kg közti viszonylag nagytestű majmokat kis szerencsével, a part menti mangrove ágai között könnyedén megfigyelhetjük.

7. Mászók és kihívást keresők része következik! Malajzia legmagasabb csúcsának a Mount Kinabalunak a meghódítása, a legszebb napfelkeltéért. A 4095 magas hegyhez jelentős szintkülönbséget kell leküzdeni, de a terep nem túl nehéz és a kilátás minden szenvedésért kárpótól.

8. A világ egyik legnagyobb barlangrendszere, a félelmetes méretű Deer Cave, és elképesztő formációkat öltő több százezer egyedből álló denevérrajzás: ezek mind megtalálhatóak a Mulu Nemzeti Parkban, amely Borneó szívében fekszik.

9. Itt még nem érnek véget a Mulu Nemzeti Park csodái, hiszen következik a nyílt ég alatt alvás az esőerdő közepén (Camp 5) és a túra csúcspontja Pinnacles sziklatűihez. A 3 napos túra  2. napján egy elég meredek túra (mindössze 2,4 km hosszú, de 1200 méter szintemelkedésű) és rettentő páratartalom vár ránk, melynek végén a Gunung Api csúcsról az elképesztő formájú mészkő sziklatornyokat csodálhatjuk ebédünkkel a kezünkben.

10. Zárásként szánjunk időt a Celebesz-tengeri búvárparadicsomra Mabul is Sipadan szigetein, és ne hagyjuk ki a csodálatos Tun Sakaran Tengeri Parkot sem. Ami itt vár rád: sznorkel, korall rengeteg, színes halak, bungalowban alvás a parton és friss tengeri herkentyűk vacsira.

+tipp: Kuala Lumpurból a nagyon sűrű fapados hálózatnak köszönhetően minden desztináció könnyen elérhető, de Muluaba érdemes időben foglalni, mert a kis rotoros “lélekvesztőkön” nem sok hely van, és ha sok a turisták csomagja, akkor pedig a palackos víz szállítmány marad le a gépről, és ihattok kólát egész héten. 🙂

+ mégegytipp: töltsetek el 1-2 napot Kuala Lumpurban is, ami jó eséllyel muszáj is lesz, hiszen ide érkezik a legtöbb nemzetközi repülőjárat. A városban van pár látnivaló, szupereket lehet enni és bele leehet kóstolni a multikuli Malajzia mindennapjaiba is.

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok felhasználása engedélyköteles. Az oldalon elhelyezett képeket előzetes engedély nélkül tilos lementeni, illetve online, vagy nyomtatott formában felhasználni, sokszorosítani.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük