A tél végi időszak kétségkívül nem a legjobb a hazai túrák szempontjából. A nagy hidegek utáni felmelegedésben már 700 méter körül is bőven elolvad a hó, emaitt sokszor nagy a sár, a fák teljesen kopárak, a természet pedig még csak alig éledezik. Mégis, ezekben a hetekben is érdemes útnak indulni, hiszen a friss levegő, a melegedő időjárás és az érdekes fény- és felhőjátékok igazán élvezetessé tudnak tenni egy februári túrát is. Választásunk ezúttal a Börzsöny legnyugatibb nyúlványára esett, ahol már voltunk ugyan, de a Salgóvárat is megában foglaló, É-D irányú gerincen még nem mentünk végig. A túrát két részre lehet osztani, hiszen az első 4-5 km-en a Fekete-völgy vadregényes ösvényét járhatjuk be a Csarna-patakkal és az egykori bányavasút maradványaival, a második szakasz pedig végig vezet minket fenséges panorámákat, és a Salgóvár romjait is rejtegető gerincen. Vágjunk bele!

A túra adatai

Túratáv: kb. 12,2 km
Szintkülönbség: kb. 530 méter fel/le
Időtartam: kb. 4 óra
Kiindulási pont: a Feketevölgy Panzió melletti parkoló (Google Maps)
Nehézség: 2,5/5

Mint a legtöbb hazai túra, ez sem igényel semmilyen előképzettséget, így kezdők is bátran fogyaszthatják.

Amire szükség lesz: egy offline térkép, mert bizony el lehet keveredni a túraösvényeken.

A túra részletes leírása

A körtúrát a Feketevölgy Panzió és az itteni, nemrég felújított kisvasút melletti parkolóból kezdjük.

A kék jelzést követve a Csarna-patak vadregényes völgyét követhetjük, ahol sokszor kell átkelni a patakon, ami nagyobb vízállás esetén elég trükkös lehet. A patak mellett hol a jobb, hol a bal parton fog futni az egykori bányászati célokra használt vasút maradványa, amelyet egészen a Hamuházig tudunk követni.

Innen kövessük tovább a kék jelzést, amely enyhén fog emelkedni egészen 540 méteres magasságig, ahol a piros kereszt jelzésen kell majd jobbra fordulni, amely becsatlakozva a piros jelzésbe először felvezet minket a Vár-bérc 715 méteres csúcsára, az ott található egykori Salgóvár romjaihoz. Innen aztán végig kövessük a piros jelzést, így kisebb hullámvasút után áthaladunk majd a Kövirózsás (696 m), a Holló-kő (685 m) és a Jancsi-hegy (571 m) csúcsain is. Utóbbi két csúcson érdemes többet is időzni, hiszen varázslatos panoráma tárul elénk a Börzsöny központi vonulatára.

A csúcsokról lefelé menet aztán a piros négyzet fog minket visszavezeti a Feketevölgy Panzióig.

Mondolo Tipp

A patakon való átkelésekhez fontos a bakancs, hiszen még egy szárazabb időszakban is bőven van víz a Csarna-patakban. Egy-két nagyobb botot mindig találunk a patak partján, így azokat is tudjuk majd használni az átkeléshez. 

Még több magyarországi túráról olvasnál? Válogass kedvedre a következő oldalon!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük