Az oldalra 2017 őszén feltöltött bejegyzésben Bulgária legszebb túraútvonalai kerülnek bemutatásra. Tarts velünk a hegyek közé!

Gyorsan nyissunk meg a Google Maps oldalát és nézzük meg alaposan Bulgária térképet. Ha a több száz kilométeres tengerpart mellett valami más is megüti a szemed, akkor már jó helyen keresgélsz. Persze a cím alapján már kitalálhattátok, hogy ez a bejegyzés ezúttal a hegyekről fog szólni, és nem Bulgária egyébként nagyon hangulatos fekete-tengeri részéről.

A Balkán-félsziget rengeteg izgalmas országot rejt, így talán túlzás lenne azt állítani, hogy egyedülálló hegyvidéki túrákat fogunk bemutatni nektek a következő néhány percben. Célunk ugyanakkor, hogy kicsit jobban megismerjük a homokos tengerpartokról, napernyők tengeréről és a hihetetlenül olcsó és sokszor silány minőségű szállásokról ismert Bulgáriát. Tartsatok hát velünk, húzzuk fel a bakancsokat és járjunk be képzeletben három gyönyörű túrát a Pirin- és a Rila-hegységek varázslatos világában!

Gyere velünk utazni a világ körül instagramon, és kövess minket Facebookon is napi hírekért utazás és fenntarthatóság témában!

Pirin-hegység – Vihren (2914 m)

Bulgária legdélebbi magashegysége a görög határhoz közel fekvő Pirin, melynek csúcsához vezető ösvényt harmadiknak választottuk Bulgária legszebb túraútvonalai közül. A geológiailag a Rila-Rodope masszívumhoz tartozó viszonylag kis méretű hegység legmagasabb pontja a 2914 méteres Vihren, amely már messziről feltűnik klasszikus piramis alakjával. A megmászása sem technikai, sem különösebb fizikai felkészültséget nem igényel, ezt kihasználva napsütéses hétvégéken túrázó bolgárok százai lepik el a csúcsot és környékét.

Megközelítés: a legközelebbi település a hangulatos Bansko városa, innen pedig egyértelmű az út a 2000 méter környékén fekvő Vihren házhoz. Figyeljünk rá, hogy legkésőbb reggel 6:00-6:30 körül induljunk el a szállásunkról, a menedékház parkolóját ugyanis villámgyorsan megtöltik így a későn ébredőknek már fizetős buszokat kell igénybe venni a feljutáshoz!

Túraösvény: a háznál lévő térképeken egyértelműen ki vannak írva a túraösvények. A közvetlenül a csúcsra induló útvonalon 3-4 órás menetidővel és kb. 1000 méter szintemelkedéssel kell számolni. Lefelé aztán ismét több útvonal közül válogathatunk, mi leginkább a nyugati testvércsúcs, a Koncheto 2810 méteres csúcsát is érintő gerinctúrát javasoljuk.

bulgária legszebb túraútvonalai vihren mondolo

Rila-hegység – Muszala (2925 m)

A Rila Bulgária igazi gyöngyszeme. A hegységet nagyjából teljesen lefedő Rila Nemzeti Park csodálatos dolgokat rejt: több tucat túraösvény, több mint 200 tengerszem, pazar csúcsok, hatalmas fennsíkok, sípályák és gazdag élővilág. Nem véletlen, hogy a Szófiától alig 2 órányira fekvő magashegységbe ömlenek a haza turisták, és már kezdik azt felfedezni a külföldről érkezők is. A Muszala-csúcs a maga 2925 méteres magasságával nem csak Bulgária, de az egész Balkán-félsziget legmagasabb csúcsa, ám nem csak a magasság miatt érdemes felkapaszkodni bolgár testvéreink kedvenc hegyére. A csúcsról elénk táruló panoráma egészen fenséges, nem beszélve az útközbe eső hangulatos menedékházakról, amelyekben szinte kötelező menü a lencseleves egy bolgár sörrel.

Megközelítés: a csúcsmászáshoz a rilai sí- és extrém sportparadicsom, Borovets lesz a kiinduló állomásunk. Itt aztán a Yastrebetz felvonóval tudunk felkapaszkodni 2300 méter környékére, ennek ára a nyári szezonban 12 leva oda-vissza. Vigyázat, a felvonó minden hétfőn és kedden zárva van, így próbáljuk már előre időzíteni a csúcsmászást! (még több infó a felvonóról)

Túraösvény: a Yastrebetz menedékházból három túraösvényen is felkapaszkodhatunk a csúcsra. Alapesetben a középső túraösvény javasolt, amely először szintben elmegy a Muszala házhoz, majd innen kezdődik a kaptatós rész. A Ledento Ezero menedékház és a mellette fekvő Jeges-tó érintése után aztán már csak alig 1 óra a csúcs, visszafelé pedig a keleti és nyugati irányú gerinctúrákat is lehet választani. A szintkülönbség nagyjából 600 méter, a táv 12 km, a menetidő pedig kb. 6-7 óra.

bulgária legszebb túraútvonalai muszala

Rila-hegység – Hét-tó völgye

Nem véletlenül ezt a túrát hagytuk a végére. Bulgária legszebb túraúvonalai között a Rila-hegység az első, de talán az egész térségben is, így természetesen kötelező bejárni egy bulgáriai utazás alkalmával. Bár szeptemberi ittjártunkkor süvítő szél, köd és csípős hideg fogadott minket, az időközönként előbukkanó fények állandó váltakozása és az elő-előbújó kisebb nagyobb tengerszemek csodás játéka egy örökre emlékezetes túrát hagyott mindnyájunkban.

Megközelítés: jó eséllyel Borovets lesz a központunk, innen nagyjából 1 óra alatt eljutni a Hét-tó völgyébe felkapaszkodó sífelvonóhoz. Rossz idő esetén sem kell aggódni, ha nem jár a felvonó, lelkes helyiek 4×4-es ósdi japán terepjárókkal alig 20 perc alatt felvisznek 2000 méteres magasság környékére. Infók a felvonóról itt! Az ár oda-vissza 20 leva.

Túraösvény: a Rilski Ezero háztól indulnak a tavakat keresztbe kasul behálózó túraútvonalak. Mivel minden bolgárul lesz kiírva, egy online vagy egy papír alapú térképnek jó hasznát fogjuk venni, főleg rossz időben. A legkisebb körtúra 2-3 óra alatt teljesíthető, ám mindenképp érdemes felkapaszkodni a tavak felett végigfutó hegygerincre, az innen elénk táruló panorámát egy ideig biztosan nem fogjuk elfelejteni. Ha nagyobb körrel számolunk akkor a menetidő akár 6-7 óra is lehet, a szintkülönbség cirka 5-600 méter, a táv pedig 10-15 km.

bulgária legszebb túraútvonalai mondolo túra

bulgária legszebb túraúvonalai rila-hegység

Hogy tetszettek Bulgária legszebb túraútvonalai? Várjuk hozzászólásod vagy kérdéseid alul és közösségi felületeinken! További bejegyzéseinket túra témában a Balaton-felvidékről, Európából, Afrikából és a Himalájából itt találod.

Gyere velünk utazni a világ körül instagramon, és kövess minket Facebookon is napi hírekért utazás és fenntarthatóság témában!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük