A Covid előtt egy évvel utaztam utoljára határon kívülre, és azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül. Két évig csak csodáltam az IG fotókat, hogy ki, milyen tengerparton élt és vészelte át a világjárványt, illetve hogyan özönlik el a hirtelen négy fal közül menekülni vágyók a magyar táj eddig szinte érintetlen területeit.

Irány Hrvatska

Végül 2021-ben kiéhezve az új élményekre, a sós víz illatára, tulajdonképpen bármire, ami nem hazai, nekiindultunk két gyerekkel a közel 700 km-es autóútnak. Csak mint mindig, induláskor most is zuhogott az eső. Az utóbbi években többnyire esőkabát volt csak utazásaink kötelező eleme, ugyanis, ha mi nyaralunk, általában ez a normális. Szerencsére a gyerekeink ebbe nőttek bele, senkinek nem okoz gondot esőben utazni, túrázni, ülni a tengerparton… ennyi idő kihagyás után pedig végképp!

Úticélunk Bribir volt, Horvátország. Néhány megállóval, közel 10 órás út lett belőle, de szerencsére mindenki kellőképpen motivált volt, így kínlódásmentesen lezongoráztuk a 3 évessel is néhány öltöztethető papírbaba segítségével.

A szállásunk egy saját kertes, családbarát apartman volt, terasszal, szuper konyhával, hintaággyal. A tengerpart kb. fél órányi autóútra volt, KRK sziget 1 óra. Nagy szerelmünk Baška (Krk sziget délkeleti részén, egy kis öbölbe csalogatja a pancsolni vágyókat), 4 éve 1 kicsi + 1 pocak kombinációval fedeztük fel és azóta is visszavágytunk.

Pihenőnk második napján szélvihar (narancs riasztás) fogadott minket, ezért városnézés lett a program. Novi Vinodolski, Senj, majd a szél enyhülésével Selce Beach (Plaza Polaca) felé vettük az irányt. Ezen a részen egészen apró kavicsos a tengerpart, sókristályos, szinte homokszerű, teljesen gyerekbarát.

Baška, Krk

Baškán a parton nagyobb köves rész fogad minket, ezért a papucs kötelező, de a legjobb, ha kifejezetten tengeri terepre alkalmas cipőt viszünk. A parttól néhány méterre km hosszan árusok várnak minket, így kb. 2500 Ft-nak megfelelő kunáért (ma már euróért) a helyszínen is vásárolhatunk alkalmas talp alá valót.

A parton néhány méterenként két fős öltöző bódék vannak, az éttermek közt mosdót is találtunk.

baska krk étterem tészta

Baška-t elhagyva az út szélén hangulatos, fagerendás, parkositott éttermet találhatunk, ahol nem csak gyros és hasonló, minden országban, minden tengerparton kapható lakomára van esélyünk. A Mošuna nevű étterem nagy kedvencünk lett, bár vegetáriánusok és vegánok ne számítsanak nagy választékra.

Mi azon furcsa emberek közé tartozunk, akik sokáig nem bírják a strandolást és mindig a turisták által felkapott helyektől távolabb igyekszünk szétnézni. Így kerültünk a lentebb látható kietlen táj közepére is, ahol egészen közelről volt lehetőségünk egy „vad” ménest is megcsodálni, a legkisebbek legnagyobb örömére.

Mikor sikerült lakott területre visszakeveredni, Senj-ben töltöttünk el egy hosszabb délutánt. Ajánljuk családdal is, a 16.századi várat különösen! A városkában számos történelmi emléket találhattok, így aki szívesen kalandozik hegyes, ám mégis mediterrán vidéken, nem csak a tengerparton, ezen a környéken bőven talál felfedezni valót.

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük