Az outdoor életmód fontos része az egészséges életmódnak, mivel a természetben való időtöltés csökkentheti a stresszt és javíthatja a mentális egészséget. Manapság bármilyen egyszerűnek hangzik is, már gyermekeinkben is egyre hamarabb megfogalmazódik az igény a rohanó mindennapokból való kiszakadásra, hiszen a körülöttünk lévő felgyorsult világ rengeteg impulzust, új ingert közvetít feléjük is. Ezek, a mindennapi buborékból való kiszakadásra esélyt adó kalandok „lelassítják” az időt és lehetőséget adnak egy kis szellemi és fizikai felfrissülésre.

A kempingezés remek formája lehet a városi létből való kitekintésnek. Ne tartson vissza, ha kisgyermeked/gyermekeid vannak, nekik lesz a legnagyobb élmény egy ilyen jellegű kirándulás! Esetünkben egy 4 és egy 7 évessel indultunk először sátras túrázásra, amit utólag is úgy gondolom, hogy szuper opció volt, hogy időt töltsünk a szabadban és az aktív életmód felé való elkötelezettségre mutassunk nekik ismét egy példát.

Első alkalommal célszerű rövidebb időre tervezni, akár csak egy hétvégére. Ennyi idő arra lesz elég, hogy megismerjék a kempingezés élményét, megtapasztalják, hogy milyen a csillagos ég alatt aludni.

(Balaton környéke csodaszép megállókat kínál, de ha tovább barangolnátok, szívesen ajánlom Szlovéniát és Olaszország északi részét is. Itt akár a tengerpartra is lemerészkedhettek, számos kempinget találtok meseszép parti kilátással.)

Tervezés:

 • Érdemes előre utánanézni a kempinghelynek és nem egyből vadkempingezést tervezni (ha mégis azt terveznétek, nézzetek utána, hogy melyik országban mik az erre vonatkozó szabályok).
 • A kempinghelynek ideális, ha van zuhanyzója, mosdója, vízforrás, illetve akár főzőhely. Ezek valóban kényelmes kempingezésra nyújtanak lehetőséget, a gyerekeknek is.

Hogyan válasszak sátrat?

Bevallom, amíg nem volt gyerekünk, nem sokat gondolkodtam, hogy melyik instant sátor legyen a kiválasztott, hiszen fesztiválozás alkalmával csak beestünk valamikor az éjszaka közepén, nem voltak nagy igényeink. (A Fjallraven Abisko sátrakat érdemes komolyabb céllal szemügyre venned)

Családdal változnak az elvárások, legfőképp a hely nagyságát illetően. 4 főre 6 személyes sátrat választottam. Miért? Mert akármilyen időjárás is adódik, így van lehetőségünk kényelmesen befészkelni, elfér minden holmink és mi sem szűkölködünk. Felfújható matracokat viszünk, gyerek és felnőtt hálózsákokkal, melyek mellé be kell férjen a gyerekek játéka pl. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni, de jó ha nem a játékokon kell aludniuk…

A gyerek igényei szerint csomagoljunk!

 • Legyen nálunk innivaló/kulacs.
 • Játékok (a környezet adta lehetőségekkel éljünk, próbáljuk elkerülni, hogy bár a szabad ég alatt sátorozunk, mégis telefonról mesézik este a csemete)
 • Váltásruha, évszaknak és éjszakai hőmérsékletnek megfelelően is
 • Hasonlóan válasszunk hálózsákot is!

Vegyük figyelembe, hogy a kempingezés aktív kikapcsolódás, a gyerekeknek is, ezért hagyjunk időt magunknak és nekik is, hogy megszokjuk az otthonitól eltérő környezetet, az új alvási körülményeket és igyekezzünk mindenki számára kényelmesen berendezni a sátrat.

Mit vigyünk magunkkal enni?

Fő szempont az egyszerűség. Nehezítő tényező, hogy mint tudjuk a gyerekek ízlése sokszor eltérő a miénktől, ráadásul kedvenceik általában nem a legpraktikusabbak túrázáshoz…

Én legtöbbször gyümölcsökkel készülök, salátával, konzervvel, de ha tudunk sütni/főzni a helyszínen könnyebb ételeket, akkor simán tervezhetünk egy hotdogot, vagy rántottát megfelelő előkészültetek mellett, de egy gyors grillezés, vagy tészta is beleférhet. Snacket azért ne felejtsünk el vinni, energiagolyó, vagy egy kis otthoni zabkeksz segíthet időt nyerni a kicsikkel, amíg elkészül a napi gourmet fogás a természet lágy ölén. (az evőeszközöket ne hagy otthon!)

Utazás közben sokszor elfelejtjük, hogy az egész kirándulásnak a szórakozásról és a kikapcsolódásról kell szólnia, semmi másról, ezért a gyerekek felé is igyekezzünk türelemmel lenni, hiszen számukra ez teljesen új szituáció, amihez alkalmazkodniuk kell, így könnyen kimozdítva érzik magukat a komfortzónájukból. Mi legtöbbször kártyajátékot viszünk magunkkal, mely nem foglal nagy helyet és mindig vevő rá az aprónép.

Amit mindig viszünk az eddig felsoroltak mellé:

 • Lámpa
 • Szemeteszsák
 • Elsősegély doboz
 • Szúnyogriasztó
 • Vízálló, vagy túracipők
 • Hosszú ujjú pólók vagy felsők, amelyek melegen tartják a karokat
 • Víz és szélálló dzsekik, amelyek védik a gyerekeket a hideg széltől (időjárásfüggő)
 • Sapka vagy kalap

Néhány éve azt mondtam volna, hogy májustól szeptemberig érdemes sátorozásban gondolkodni a családdal, a mostani szélsőséges időjárás mellett azonban érdemes előre tájékozódni és az aktuális időjárásnak megfelelően felkészülni. Picit hűvösebb idő se rettentsen el azonban senkit, hiszen nem feltétlenül kánikulában a legideálisabb nekivágni, vegyünk csak példát a norvégokról, akik az év minden szakaszában élvezik a természet adta lehetőségeket!


Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük