A csapat

A mondolo szanszkrit nyelven (és egyébként tök véletlenül ógörögül is) “egy korábban ismeretlen hely nyújtotta hangulatok testi-lelki megélését” jelenti, és tökéletesen kifejezi a csapat tagjainak utazással kapcsolatos mentalitását.

De amúgy miért is nem hallgatod meg kedvenc zenéinket amíg olvasol a csapattagokról? 🙂

Open in Spotify

Móni

Környezetvédelem szakra készült, végül mégis a média világát választotta, és ezen a vonalon szerzett mesterdiplomát. Néhány hazai lapnál, magazinnál való fotós publikálással és pár külföldi elismeréssel később – két pici gyerek mellett – saját vállalkozásában dolgozik. Jelenleg egy zöldebb jövő reményében próbálgatja szárnyait a mindennapi életben. Az utazás az egyetemi évek alatt vált számára szerelemmé, amikor az első ifjúsági cserék kapcsán nekiindult a “vadonnak”. Legnagyobb élménye egy önkéntes programnak köszönhető, amikor a francia Alpok közepén jurtaépítést tanult, és komfortzónáját kiszélesítve, teljesen új állat és növényvilággal ismerkedhetett meg a fényszennyezéstől és zajtól mentes végtelen csend közepén.

Bakancslista top5: Megmutatni gyerekeinek természeti szépségeket a világ bármely pontján, hosszabb időre kiköltözni a városból, és önfenntartónak lenni, ismét a szociofotózás világa felé fordulva, a turistaközpontoktól függetlenül látni távoli helyek igazi arcát

Fanny

Fanny a reklámügynökségi világból jön, a digitális világ és a social média guruja.
A szakma olyannyira beszippantotta az elmúlt években, hogy rájött az évi 21 nap szabadság nem lesz elég arra, hogy teljesítse a számára legfontosabb célt, hogy bejárja a világot, így kilépett a mókuskerékből és elindult világgá. “Digitális nomád úton”.
Munkája során fedezte fel, hogy Magyarországon piaci rés az utazással kapcsolatos extra, egyedi tartalmakkal foglalkozó médium, tehát ez is segítette a Mondolo megszületését.

Az utazás és felfedezés mellett a fő motiváció számára, megismerni új kultúrákat, embereket, megízlelni új ízeket, és egyszerűen csak kiszakadni a komfortzónából és látni, megélni a világot.

Bakancslista top5: Eljutni az összes kontinensre és világ körüli főzőműsort csinálni belőle, salar de uyuni sósivatagban Jeepet vezetni, kiugrani egy repülőről valahol Dél-Amerikában, napfelkeltéig tombolni egy tengerparton csupa idegennel király elektronikus zenére, élni egy hónapig egy teljesen idegen kultúrában.

Ézsi

Ézsi egy dél-alföldi faluból jött, és már kiskorában megmutatkozott, hogy bolondul a természetért. Falta a David Attenborough filmeket, krumpli bogarat gyűjtött, diófát ültetett, vagy botokkal piszkálta a nagyi disznóinak az orrát. Mindegy volt neki, csak kint lehessen a szabadban! A geológia szak elvégzése után egy kínai egyetemen találta magát, ahol felgyorsultak az események. Több ázsiai ország, és ezernél is több képpel később pedig azt vette észre, hogy egy ideig azt csinálhatta, mint az öreg David. Vagyis járta a világot, fotózott, megfigyelt, dokumentált és gyűjtött. Főleg élményeket.
Miután kitombolta magát egy időre, a szíve haza húzta, és jelenleg a geotermikus energia felhasználási lehetőségeit kutatja szülővárosában, Szegeden.

Számára az utazás tanulás és tanítás. Szereti megmutatni az általa fontos személyeknek, azokat a dolgokat, amiket ő már ismer. Ám, ha ismeretlen helyre megy, mindig a háttérsztorikat kutatja. Keresi az endemikus fajokat, az egyedi helyeket, de leginkább a helyi etnikum életére a legkíváncsibb, hogy hogyan őrzik meg identitásukat egy nagyobb egységben. Legyen ez Grúziában, Kínában, Tajvanon, vagy Erdélyben.

Bakancslista top5: izlandi stoppolás, kokalevelet rágcsálni a bolíviai hátizsákos túrán, a tábortűz mellett tobozokat dobálni a kaliforniai mamutfenyők közt, Kéktúrázni a gyerekével, vad tulipánt fotózni Iránban

Máté

Máté 7 éve vezet egzotikus utakat és magashegyi túrákat az Eupolisz utazási irodánál. Ha épp nem dolgozik a világ valamelyik felén, akkor jó eséllyel épp búvárkodik Indonéziában, bicajozgat Tajvan szigetén, Pápua Új-Guinea hegyvidéki részét járja ahol barlangokban is alszik alkalomadtán, angolt tanít pápuai kisgyerekeknek világvégi szigeteken, körbestoppolja Thaiföldet és Borneót, maláriás Indiában, Kínában tanul egy évig szociológiát, átvonatozza Kínát, egy kölcsönkért motorral 1 hétig húzza a gázt a monszun áztatta Celebesz szigetén, a Himalájában túrázik vagy épp Kirgizisztánban lovakra alkudozik az állatvásárban. Persze nem szigorúan ebben a sorrendben. Ha nincs nála a fényképezője, akkor fél embernek érzi magát, természetesen nem túlzásokba esve. Leginkább gyerekeket szeret fotózni, ennek pedig egyszerű és prózai oka van, az ő szemükben találja meg az adott ország romlatlan mivoltát.

Az utazások számára nem elsősorban az úti cél miatt érdekesek, hanem amikor egy idő után rájössz, hogy mindenhol ugyanazok a problémák, élethelyzetek és emberek jönnek veled szembe mint otthon. Tehát? “Az egész világon otthon vagy” – mondja.

Bakancslista top5: Törökországot bejárni istenestül, pakisztáni és tádzsik hegyvidék, dél-amerikai körút, Tajvanon lakni pár évet, még több idő a Balkánon.

Tibo

Tiborunk egy budapesti, járdanavigációs alkalmazást fejlesztő startup térinformatikusa. A kis létszámú csapat munkamegosztása miatt rendszeresen utazik külföldre és országon belülre különféle nyilvános szereplésekre. 10 éve kezdett utazgatni (Máté noszogatására), ami aztán 2011 és 2013-ban csúcsosodott ki egy Szíria-Jordánia, majd egy Kaukázus kalandtúrával. 30 egynéhány meglátogatott országnál jár és titkon reméli, hogy lesz még esély a közeljövőben valami jó kis extrém csoportos útra, ami során rommá posztholhatjuk a mondolo csatornáit.

Tibi egyik kedvence az utazásban, mikor néhány nap után először lép ki az utcára az ember “helyiként”.

Bakancslista top5: Izland+sarki fény, Lanzarote, Portugália, Baltikum fűszerezve egy hosszabb észt tartózkodással, Dél-Kínában öccsének meglátogatása egy kis vietnámi kalanddal megszórva.

mondolo csapat tibi

Andris

Andris a mondolo csapat békés óriásteknőse, aki nyugodt természetével hadakozva totális sport megszállott és kicsit extrém sport rajongó is. Télen a francia és kis-hazánkhoz közeli szűzhavas lejtőkön tartja snowboardjával rettegésben az arra tévedőket. Tavasztól őszig pedig legújabban a hazai dombok és környező hegyek lankás legelőin találkozhattok vele, amint libafos színű siklóernyőjével órákon át várja a megfelelő pillanatot egy jó kis repülésre. Néha búvárkodik és raftingol, alkalom adtán lovagolni indul a dél alföldi pusztákon. 20 éve versenyszerűen kosárlabdázik, és nagyon büszke a régmúlt kori 90 centis súlypont emelkedésére. Polgári foglalkozását tekintve a számok mestere, közgazdász és üzleti tanácsadó. Talán ezért is leli különös örömet a legjobb repjegy ajánlatok és útvonal opciók félkutatásában, és egy félárra alkudott tuk-tuk rideban. Idén egyik régi vágya teljesült azzal, hogy több hónapos távol-keleti “expedícióra” indult.

Leginkább a közel-keleti térségre (Omán, Szaúd-Arabia, UAE, Qatar, Libanon, Jordánia), Kolumbiára, Dél-Indiára, Borneóra és pár egyéb távol-keleti desztinációra, valamint a francia-alpokra, osztrák és szlovén síelős, raftingos, bicajos és gyalogos kirándulásokra vonatkozóan tud hasznos tippekkel szolgálni.

Bakancslista top5: Kanadát kisbusszal bejárni; helisíelni (boardozni) British Columbiában és Grúziában; siklóernyővel tekerni az Aguille du Midi felett 4000 méteren; megtanulni kiteozni, hogy legyen alternatíva, ha túl erős a szél a repüléshez; és Iránban eltölteni egy hónapot.

Nézz körül blogbejegyzéseink vagy videóink között!

Kérdéssel, kéréssel itt tudsz minket zaklatni, de nyelvészek plis ne írjanak: