Június 15-én hivatalosan is lelepleztük szeged legújabb óriás falfestményét, amelyen egy vadvirágos rét és megannyi beporzó rovar díszeleg. Az alkotás a Városmetamorfózis projektünk negyedik állomásaként a beporzók problémáira és a biodiverzitás csökkenésére irányítja a figyelmet.

Beporzó Hadműveletnek neveztük ez a falfestménnyel párhuzamosan megvalósuló, a városban gyakorlati beporzómentő megoldásokat felvonultató akciót (Térkép itt): tíz helyszínen létesült igazán látványos méhlegelő, 5 helyszínre került méhhotel és információs tábla, és a nemzetközi céges partnerünknek, a Syngentának köszönhetően még magkeverék osztására is lehetőségünk nyílt – melyet nagy örömünkre a szegediek szép számmal ki is használtak.

Ilyen volt, ilyen lett

A szegedi Vág utcai fűtőmű mögötti területet a projekt során rendeztük, a csúnya garázssort lefestettük, tanösvényt, méhhotelt, löszgyepi kertet alakítottunk ki, és nem mellesleg a fűtőmű óriás falfestményt kapott. A többi Városmetamorfózis helyszínhez hasonlóan, e helyszín is városképi jelentőségű, idegenforgalmi vonzerőt jelentő hellyé vált.

A projekt menetrendje és eredményei

Virágba borult méhlegelő a Vág utcai fűtőmű mögött, május végén

2020. áprilisában kerestük meg először a Syngentát a később Beporzó Hadműveletté keresztelt kezdeményezés ötletével. Olyan partnert kerestünk, aki a megvalósításban és az értékajánlat kibővítésében (magkeverék osztása a lakosságnak) is a segítségünkre lehet.

Egyeztetések után a gyakorlati munka 2021. első napjaiban kezdődött, melyet a talaj előkészítése után március elején követte a méhlegelők vetése 10 szegedi helyszínen. A Szegedi Füvészkert áprilisban készült el a méhecskehotelekkel, amelyeket azóta birtokba is vettek a beporzók. Hogy miért nem kell a beköltöző rovaroktól tartani, ebben a bejegyzésben fejtettük ki.

A hideg tavasz után május elején kezdtek el növekedni a méhlegelők növényei, majd június első napjaiban, már a festéssel párhuzamosan, gyönyörű sárga-kék virágtengert láthattunk. A következő hetekben sem áll le a projekt, hiszen feladatunk most a sávos kaszálás, amellyel biztosíthatjuk, hogy a következő évben újult erővel kelnek majd ki a városi vadvirágos legelők. Addig sem maradnak élelem- és búvóhely nélkül: a kaszálás sávos lesz, és csak a területek minimális részén fogjuk bolygatni a talajt.

A Beporzó Hadművelet 2021. márciustól eddig százas nagyságrendű médiamegjelenést generált, a közösségi felületeinken pedig százezernél is több embert értünk el képeken, videókon és hasznos bejegyzéseken keresztül.

Partnerek

Videósorozat az együttműködő partnereinkről a Mondolo YouTube-on

A Syngenta és a Szegedi Távfűtő Kft. mellett igazi városi összefogás valósult meg. A Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a méhlegelők szakszerű kialakításában, a magok vetésében segédkeztek, és ők fogják a kaszálást, valamint az esetlegesen szükséges locsolást végezni.

Az SZTE Füvészkert a méhecskehotelek gyártását és kihelyezését végezte, és nekik köszönhetjük az óriás falfestmény előterében kialakított löszgyepi kertet is, ahol őshonos – és a méhek által nagyon kedvelt – növényekkel találkozhatnak az arra járók.

Fenntartás és a jövő

Még 2021 ősze előtt legalább 2-szer le lesznek kaszálva a méhlegelők, és reményeink szerint legalább 3 évig maradhatnak meg a mostani helyükön. Idén még egyszer, jövőre pedig többször tervezünk lakossági magosztást tartani, hogy az érdeklődők otthon is tudjanak fajgazdag méhlegelőt kialakítani.

Komplex természetvédelmi street art programunkat – így a népszerű fecskés és beporzós programot is – örömmel vinnénk el az ország más városaiba. Reméljük, hogy a közeljövőben erre lehetőségünk is nyílik.

Gyere velünk utazni a világ körül instagramon, és kövess minket Facebookon is napi hírekért, előadásokért utazás és fenntarthatóság témában! Az urbanology.hu oldalon városi természetvédelmi témájú tartalmainkat találod, általad is alkalmazható gyakorlati megoldásokkal!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük