Az 1880-as években telepíttette Festetics Tasziló gróf (1850-1933) a lenyűgöző feketefenyő-fasort, mely a család keszthelyi kastélyát és fenékpusztai uradalmát kötötte össze. Napjainkban ugyan néhol már foghíjas a 7 kilométer hosszú „allé”, ennek ellenére érdemes meglátogatni, ha a környéken járunk, vagy az Országos Kéktúra Hévíz-Keszthely szakaszán túrázunk. Hévíz felől, az erdőből kibukkanva, induljunk eredeti útvonalunktól kis kitérővel a dél felé vezető kerékpárúton, ahol néhány perc múlva már látni fogjuk a Keszthely határán kezdődő fasor első terebélyes feketefenyőit.

Remek környezet kocsizásra

Óriásira nőttek a 140 éves feketefenyők

A legenda szerint a család a gróf angol származású felesége, Mary Hamilton kedvéért kezdett a fasor telepítésébe, akinek kedvenc elfoglaltságai közé tartozott a (lovas)kocsizás. A kocsiút a kastélyt, a Vadaskertet, az Újmajort és Fenékpusztát kötötte össze, és eredetileg valószínűleg a kastély angolparkjának északi oldaláról indult.

A fenyők védelmére gyorsnövésű fajokat, mint a nyír és a nyár, ültettek. A fenyők közt jegenyék álltak, amiket az 1934-ben megnyitott Halászcsárda építéséhez vágták ki. forrás

Egy másik elmélet szerint a gróf nem kedvelte a kastély főbejáratától elérhető, a város főutcáján és főterén keresztülvágó főutat, ezért a fenékpusztai híd és a majorságok elérését inkább kerülőútvonalon, a kíváncsi szemektől távolabb, mégis impozáns környezetben ejtette volna meg.

A 20 hektáros fenékpusztai birtokon a bécsi udvar spanyol lovasiskolája, később pedig a Festetics család Európa-hírű ménese működött. A főépületben a család vendégeit szállásolták el. A kommunizmusban kendergyár, majd lenüzem és termelőszövetkezet működött itt. 2020-ben elkezdődött az elhanyagolt épületegyüttes felújítása, a Fenyves Alléval együtt fontos idegenforgalmi attrakciót és rendezvényhelyszínt fognak alkotni.

Barátocskáim, mögöttetek is fasor van ám! – mondta ez a furcsa útonálló

A kettős feketefenyő fasor nemcsak Keszthely, hanem egész Magyarország egyedülálló természeti és kulturális értéke. Meglátogatását a keszthelyi oldalon korán reggel vagy napnyugta előtt ajánljuk, de egy fél napos program keretében érdemes végig is sétálni rajta, és megismerkedni mind a Festeticsek tevékenységével, mind Fenékpuszta több mint kétezer éves történelmével.

Fenékpuszta sokkal több, mint egy romos főúri birtok

A „feneki híd” 1839-es elkészülése előtt csak komppal volt lehetséges átkelni a Balaton déli partjára, hiszen ekkor még a Kis-Balatonnal egy egységet képeztek. A szárazföldön dél és kelet felől csak több órás kerülővel lehetett elérni Fenékpusztát, Keszthelyet és a Bécsbe vezető országutat. Az 1700-as évek második felében a – természetesen – Festeticsek hajóépítő műhelyt is működtettek itt.

Fenékpuszta már római kor előtt település, rév és kereskedelmi csomópont volt. A rómaiak a dunai birodalmi limes egyik utánpótlási bázisaként 15 hektáros kiterjedésű erődöt hoztak itt létre Valcum néven (Wiki). Az erőd vastag falakkal és 44 toronnyal rendelkezett, területén raktárépületek, fürdők, reprezentatív és adminisztrációs épületek mellett bazilika is helyett kapott. Az erődön keresztül vezető út helyén fut ma a 71-es út Balatonszentgyörgy felől, a Fenékpuszta tábla elérésekor értünk volna be a déli kapun keresztül a római erődbe.

Pannónia tartomány kellős közepén

A birodalom bukása után a keleti gótok, majd a longobárdok utalma alá került a terület, azonban fennmaradt itt egy egy „római” közösség, mely megőrizte korai keresztény kultúráját és kapcsolatait. Őszintén reméljük, hogy a felújítandó birtok látnivalóin túl egyszer sikerül méltó módon a nagyközönség elé tárni a római erőd történetét, épületeit és kincseit is. Jelenleg 0 információ érhető itt a helyszínen a kétezer éves múltról. Részletes és nagyon érdekes videó az erődről, életéről, területén folytatott régészeti munkáról és a lehetséges jövőről itt.

Elhelyezkedés

Az allé Keszthely felőli vége itt indul: 46.765148, 17.224270 Maps
Szendreytelep, régi istállók és romos épületek. Mindkét irányban fasor: 46.749121, 17.227034 Maps
Fenékpuszta, felújítás alatt álló épületek és római alapok: 46.765148, 17.224270 Maps

Tudsz ennél szebb fasort mondani az országban? Oszd meg velünk kommentben vagy a kapcsolódó Facebook bejegyzésben!

Gyere velünk utazni a világ körül instagramon, és kövess minket Facebookon is napi hírekért, előadásokért utazás és fenntarthatóság témában! Az urbanology.hu oldalon városi természetvédelmi témájú tartalmainkat találod, általad is alkalmazható gyakorlati megoldásokkal!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük