Átalakítottuk Szeged egyik városrészének környezetszennyező óriását egy madárbarát, webes oktatási felülettel bíró művészeti alkotássá. Ez komplexitását tekintve, egyedi kezdeményezés Európában. Környezetvédelmi Street Art Projektünk, a VÁROSMETAMORFÓZIS túlmenően azon, hogy pezsdítő hatással van a város lakosságára, turisztikai vonzerővel is rendelkezik.

Motivációnk

Városokban élünk, és ez a speciális élőhely egyre gyakoribb lesz a Földön. Ahogy terebélyesednek az urbánus területek, egyre intenzívebben vesszük azokat igénybe, amivel ráadásul egy sokkal nagyobb rendszer – a globális ökoszisztéma – működését is formáljuk. Szisztematikusan és tudat alatt egyaránt. Egyik nagy feladatunk a jövőre nézve, hogy olyan városi környezetet alakítsunk ki, amiben ember, állat és növény külön-külön, mégis egymást támogatva együtt tud élni.

A Mondolo kiemelt célja a közérthető ismeretterjesztés, hisz valljuk, hogy ez jelenti a környezetvédelem alapját. E célunk elérése érdekében került kidolgozásra egy városrehabilitációs programterv, melyben a street art kifejező művészetén keresztül hívjuk fel a figyelmet az ember és környezet kapcsolatára, a városi és a vidéki élettér természeti értékeire, valamint azok problémáira. Mindezt úgy, hogy a problémák megoldására gyakorlati példákat is felvonultatunk.

mondolo környezetvédelmi street art projekt szeged fecskék molnár utca látványterv
Molnár utca látványterve

Szegeden számos olyan falfelület van magán- és önkormányzati kézben, amely leamortizálódott, indusztriális jellegéből kifolyólag jelenlegi állapotában nem illik a városképbe. Azonban megfelelő eszközökkel, funkciójukat megtartva, szép megjelenésű, a biodiverzitásra és annak fontosságára felhívó új külsőt kaphatnak.

Tápai utca látványterve

Mindezt nem egyedül tesszük!

A SZETÁV Kft. már a kezdetektől szimpatizált kezdeményezésünkkel, hiszen céljainkat nagymértékben magáénak vallja, így közösen foghattunk neki a barnaövezet rehabilitációs program megvalósításának, melyet VÁROSMETAMORFÓZISNAK kereszteltünk el.

A SZETÁV Kft. évek óta törekszik a zöldülésre. 2018-ban többedmagával 9 fűtési kör megújuló energetikai alapú átalakításába kezdett, hogy a földgázt használó távfűtési rendszert megújuló, geotermikus alapokra helyezze.

A Szeged alatt rejlő termálvíz munkára fogásával évi 17 525 718 köbméter gáz elégetését fogják kiváltani, ami jelentősen hozzájárul a város levegőminőségének javulásához, ezzel a lakosság és a városban élő állatok egészségének megóvásához. Ez többek között 13 fűtőmű átalakításával jár, és itt csatlakozik a Mondolo Egyesület a képbe!

Újraértelmezés közben

A SZETÁV tulajdonában álló fűtőművek és hőközpontok Szeged lakóövezeteiben szétszórva állnak, lehangoló szürkeséget képezve. Projektünk ezen épületek informatív, figyelemfelkeltő alkotásokká történő átalakítását célozza, melyek növelik a lakosság jó közérzetét és elősegítik a transzgenerációs kapcsolatokat, hiszen mind az idősebb, mind a fiatalabb korcsoportok számára közérthető, mindenkit érintő, lokálisan globális problémákra reflektálnak.

A Felsőváros II. fűtőmű esetében például, a fecskék számának drasztikus fogyására.

A Molnár utca felőli fal teljes valójában

Madárbarát fűtőművet!

A környezetvédelmi street art alkotás életre hívásáért két szegedi művész, Marton Ákos és Vinkó Leó felel. A fecskéknek csupán harmada kerül színes, realisztikus módon a „vászonra”, a fecskék nagyobb részben csak árnyékként, megfestetlenül, sziluettjüket mutatva kerülnek ábrázolásra: hiányukkal érzékeltetve a hazai állomány csökkenését. A fűtőmű két oldalát egy-egy hazai fecskefaj foglalja el. A Molnár utca felől a molnár fecske (Delichon urbicum), míg a Tápai utcai oldalon a füsti fecske (Hirundo rustica) került realisztikus ábrázolásban a falakra.

A festmények alatt információs táblákon rövid fajleírás olvasható, melyek segítenek a madarak életének és problémáinak megértésében. Továbbá, a festmények QR kódokkal vannak ellátva, melyek egy természettudományos oktató felületre terelik át az érdeklődőket, ahol bővebb fajismertető cikkeken, környezetvédelmi riportokon, és videókon keresztül, interaktív módon valósulhat meg a környezeti nevelés.

Információs táblával ellátott füsti fecskés fal

Élettér kialakítás

A lakókörnyezet átalakítása mellett fő célunk a városba érkező fecskék életterének és költési eredményességének javítása. Ezért az MME Szalakóta Látogatóközpont vezetőjének, Bálint Dénesnek a szakmai irányításával és a a SZETÁV igazgatás vezetőjével, Dr. Bozsó Gáborral egy 20 méter hosszú mesterséges molnárfecske telepet helyeztünk ki a fűtőmű oldalára.

A Madártani Egyesület 20 darab műfészkén kívül a Mondolo Egyesület tagjai és a Bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde munkatársai és gyerkőcei által készített műfészkeket is kihelyezzük. Fontosnak tartjuk, hogy a környezeti nevelés ne csak a városi lakosságra korlátozódjon.

A Magyar Madártani Egyesület javaslatára, a fészeképítési kedv növelése érdekében, a fal előtti téren elkerített sárlelőhelyet létesítettünk.

Telepített sárlelőhely a műfészkek alatt

A természet persze nem megerőszakolható, a fecskéken múlik, hogy visszaköltöznek-e: a SZETÁV Kft., a Mondolo Egyesület és minden résztvevő megpróbál megtenni mindent, hogy a madarak elég attraktívnak találják fészekrakáshoz a fűtőművet, és élőhelyükül válasszák azt.

Fotók: Fojta Péter – Mondolo

A fecskék segítése mellett Dr. Kóbor Balázzsal, a SZETÁV ügyvezető igazgatójával fontosnak tartottuk, hogy a fűtőmű környezetében lévő fás területen további 32 odút helyezzünk ki, költési helyet biztosítva egyéb városi madárfajnak is.

Aktív környezetvédelem

A VÁROSMETAMORFÓZIS első projektje a „Fecskefészek fűtőmű”, a hazai környezeti nevelés egyik olyan zászlóshajója, mely a környezetvédelem mindhárom alappillérével rendelkezik, ráadásul mindezt egy helyen:

  • a problémára való figyelemfelhívás
  • offline és online ismeretterjesztés, oktatás
  • probléma orvoslásának gyakorlati bemutatása a helyszínen

Mindezt úgy valósítjuk meg, hogy az utcai művészet segítségével színesebbé és élhetőbbé formáljuk az emberi lakókörnyezetet!

Gyere velünk utazni a világ körül instagramon, és kövess minket Facebookon is napi hírekért, ingyenes előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A cikkben található képek forrás (Mondolo Egyesület és jelen bejegyzés linkje) megjelölésével szabadon felhasználhatók.

A környezetvédelmi street art projekt folytatódik

További terveink részeként a SZETÁV és más szolgáltatók épületeit is bevonnánk a rehabilitációs programba!

A madarakon kívül más városlakó emlősök, rovarok és növények képeit álmodtuk meg a falakra. Ezek mind egyenként, mind rendszerben – turizmust élénkítő, életminőséget javító, ismeretterjesztő városi sétaként – megállják majd a helyüket.

Bővebb információ: https://urbanology.hu/

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük