Nemrég olvastam egy cikket, mely szerint a Fjallraven svéd márka nyolc tervező nőből álló csapata álmodja meg a női túrázók számára legpraktikusabb darabokat. Meg kell mondanom, hogy bár praktikusságukat próba nélkül nem vonhattam kétségbe, az idén tesztelésre kapott polár pulóver első ránézésre nem volt a kedvencem.

Helsinki a repülő ablakából

Bőrönd nélkül Skandináviában

Az utóbbi években a gyerekek mellett nem kifejezetten a túlélőtúrák irányába tendáltam, de nemrég ismét északabbra, Finnországba kalandoztam partnerség építés céljából a Mondolo Mini kapcsán. A stockholmi átszálláskor a Norwegian elhagyta a bőröndömet, így Helsinkibe már csak egy hátizsákkal és a „nem szerelem” tesztpulóverrel érkeztem, kabát nélkül…


Mivel még sosem hagyták el egyetlen utazás alkalmával sem a csomagomat, bizakodóan nekilendültem a programnak és reméltem a legjobbakat. Rám jellemző módon a helyi jellegzetességeket igyekszem kimaxolni, így a finnek hagyományos ételeinek tesztelésével kezdtem, szaunával és tóba merüléssel folytattam (6 fokos vízben), illetve a hotel által biztosított ingyen biciklivel körbetekertem Valkeakoski környékén a helyi tavakat. A bökkenő a történetben annyi volt, hogy a finneknél ebben az időszakban még éppen csak tavaszodik, vagyis többnyire 10 fok, ború/eső/szél várt, de a kabátom bevárására nem értem rá.

Külföldi tréningek idején a szoros időbeosztás miatt általában hajnalban indulok túrázni, illetve vacsora után, amikor egyébként is hűvösebb van.

Csapatépítés vidéki hangulatban

Vardag Lite Fleece teszt – A tervezettnél hosszabbra sikerült

Kedvelem a skandináv országokat, és nincsen gondom a hideggel, de a megfelelő ruházatot tekintve biztosra szoktam menni. Legnagyobb meglepetésemre egy sapka és az ekkor már jóval szimpatikusabb Vardag Lite Fleece igencsak jól szuperált, és sem hosszabb séta, sem biciklizés közben nem fáztam benne.

6 fokos víz. Tökéletes merüléshez 🙂

Finnországban 10 fokban már nem fűtenek, ezért az egész napos igénybevétel után kissé vonakodva suvickoltam ki este 11-kor a hotelban a pulóvert. Itt jött a következő kellemes csalódás, hiszen az másnap hajnal 4-re megszáradt.

vardag lite fleece w pulóver fjallraven
Fjällräven Vardag Lite Fleece W teljes pompájában

Egy hosszabb biciklitúra alatt megtapasztaltam az egészen mélyre lehúzható zipzár előnyét is, illetve azt is, hogy ez a pulóver úgy tart melegen, hogy közben nem biztosít indokolatlan mennyiségű hőt. A nem végig varrt zipzár valóban praktikus hőszabályozás szempontjából. Kényelmes szabású, nem tapadt rám, de nem is teljesen unisex fazon.

Valkeakoski egyik csodálatos tava

Összességében ezt valóban intenzív tesztelésnek éreztem. Ha gyorsabban megkerült volna a bőröndöm, valószínűleg ennyi féle terepre nem vittem volna a felsőt, így azonban a legjobbkor volt a legjobb helyen! 5 napnyi közös élmény után vidáman látogattam el Helsinkibe, a Fjallraven helyi üzleteit is megismerni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük