Megszokhattátok már, hogy a Mondolon mindig személyes élményekről és alternatív utazási formákról számolunk be, de ez a bejegyzés most még személyesebb lesz az eddigiekhez képest is.

A közelmúltban alakult meg egy újfajta utazási forma, egy újabb utazásra motiváló érv: a DNS-alapú utazás. Hogy mit is takar ez és miért lesz ez a cikk az átlagnál is személyesebb? A saját példámon mutatom be a jelenséget!

A kezdetek

Még egyetemista koromban, a Biotechnológia üzleti szemmel című kurzuson találkoztam először a 23andMe nevű céggel. A 23andMe 100 dollár ellenében feldolgozza a megrendelő genetikai kódját, választ kínálva arra például, hogy az adott személy milyen genetikai betegségekre hajlamos. E tény segít az illetőnek, hogy gyakrabban látogasson el bizonyos szűrővizsgálatokra, vagy időben tegyen megfelelő óvintézkedéseket és epigenetikus módszerekkel (erősebb napvédő krém, napszemüveg használata, változtatások a táplálkozásban) próbálja meg csökkenteni az adott betegség kialakulásának kockázatát. Az akár életet is menthető szolgáltatás mellett, a cég örökségelemzéssel is foglalkozik és genetikai térképet rajzol az illetőnek, megmutatva, hogy a világ mely tájáról érkeztek ősei. Ezek mellett, kis extra szolgáltatás gyanánt, megmondják a génkészletünk hány százalékban tartalmaz Neander-völgyi géneket és globális DNS családfát készítenek, összekötve a többi „rokon” 23andMe felhasználóval.

Roma gyerekek az erdélyi Bözödújfalu határában

Örökségtúrák

A 23andMe és a világ egyik legnagyobb szállásadással foglalkozó cége, az Airbnb, májusban hozta létre a Heritage Travel-t. A mozgalom jelmondata:

„A 23andMe vállalattal együttműködve az Airbnb szeretné lehetővé tenni, hogy saját gyökereidet szem előtt tartva utazd be a világot”

Mennyire igaz ez, hisz elutazni azokra a helyekre, amelyeket őseink az otthonuknak hívtak, olyan spirituális élményt ad, amit kevés zarándokút vagy távol-keleti meditációs tréning képes.

A business a 23andMe statisztikáin alapul, miszerint a genetikai tesztjüket kitöltők 53%-a motivált abban, hogy útra keljen olyan tájak felé, ahol egykor felmenői is éltek. A gyakorlatban az mutatkozik, hogy az indiaiak 89, a franciák 69%-a, míg az amerikaiak több mint fele vett már rész ilyen jellegű utazáson, derült ki az Airbnb 8000 fős közvélemény kutatásából. Tekintve, hogy ezen országok lakossága igen meghatározó, ez által az útra kelők létszáma is olyan jelentős, hogy érdemes vállalkozást indítani rá.

Hogy mennyire izgalmas ez a gyakorlatban?

Az én példám igaz annyira nem izgalmas, mint egy amerikainak vagy egy átlagos bevándorlónak, mert a genetikai összetételem alapján 99,6%-ban európainak számítok. Az izgalmakat, a regionális felbontás adja: a statisztikák azt mutatják ugyanis, hogy 46%-ban hordozok olyan géneket, mint a Dél-Lengyelországban élők nagy többsége. Ez számomra nagyon izgalmas, mert ilyen eredetre a családi visszaemlékezések alapján egyáltalán nem számítottam. A régi beszámolókra és családfára alapozva valószínűbbnek tartottam, hogy a térképen elsötétednek a székelyföldi, vajdasági és jászsági területek, de ezek közül több mint 40%-os találat csak a kun eredetet bizonyító Jászság igazolt vissza. Az oly nagy lelkesedéssel és büszkeséggel járt erdélyi Hargita és Hunyad megye viszont csupán 22%-os egyezőséget mutat, de az legalább pontosan visszaigazolja az anyai ági eredetet.

Végeredményben kiderült, hogy nem a legtökéletesebb irányban utazgattam, már ami a felmenői vonalat illeti, mert Karkow és környéke ez idáig totálisan kimaradt számomra és nem is volt különösebben az érdeklődésem középpontjában. Hangsúlyozom, ez idáig! Persze, minél többen csatlakoznak a 23andMe családjához a genetikai adatokon alapuló statisztikák is egyre jobban körvonalazódnak, és így az én örökségtérképem is módosulhat még. Ehhez persze az kell, hogy bízzunk a tudományban és segítsük azt ahol lehet, hiszen az ősi génmigrációs útvonalak pontosítása mellett a projekt elsődleges célja mégis a genetikai úton örökölhető betegségek pontosabb megismerése és a személyre szabott terápiás módszerek kiépítése!

Az viszont tény, hogy a Heritage Travel bebizonyította, hogy a genetikai információn alapuló életmentő szolgáltatás, hogyan válhat szórakoztató családfa kutatássá, és hogyan változtatja át az utazást, genetikai és antropológiai kalandozássá!

Forrás: Airbnb, Qubit

A Mondolo célja az utazás és a világ felfedezése által itthon is felelőssé, környezettudatossá váló közösség építése. Rendszeresen szervezünk ingyenes előadásokat Budapesten és Szegeden, hamarosan pedig szemétszedési akciókkal, művészeti projektekkel és önkéntes programokkal jelentkezünk.

Tarts velünk az úton, és ha tetszik, amit csinálunk, kövesd be a Mondolót Facebookon, YouTube-on vagy instagramon. Aztán pedig gyere el valamelyik programra!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük