A rovarevés (ami alatt a rendszertanilag nem rovarokhoz tartozó pókok és skorpiók fogyasztását is értjük), vagyis entomophagia a legtöbb nyugati emberben talán még mindig viszolygást, undort kelt, pedig a rovarokra sok milliárd embertársunk tekint ételként.

Egy rovar életének kioltása sokkal kevesebb etikai kérdést vet fel, mint a kutyáknál is intelligensebb disznók lemészárlása, vagy a borjaiktól minden ellést követően elszakított, emiatt pedig elképesztő érzelmi kínokat átélő tejmarhák tartása. Tápértékük meglepően kimagasló, tartásuk költséghatékonyabb és kevesebb erőforrást igényel, mint a haszonállatoké, az egyre fogyó megművelhető területek és biodiverzitás csökkenés miatt pedig szinte borítékolható, hogy előbb-utóbb a világ azon részein is találkozni fogunk rovarokból készült termékekkel, ahol ez egyelőre nem túl gyakori.

A hazai rovarosodás egyik képviselője Grinsect, egy magyar cég, ahol a fekete katonalégy lárváját használják takarmányozásra, hogy ezzel váltsák ki a nagyon komoly környezeti terheléssel járó bevett takarmányozási szokásokat (kukorica, szója). A cég alapítójával és ügyvezető igazgatójával csinált riportot Ézsi, amiből megtudhatjátok többek között azt is, hogy milyen módon tudtok együttműködni a céggel, amennyiben ti is belevágnátok a rovartenyésztésbe, vagy hogy gondolkodnak-e a takarmányozás mellett emberi fogyasztásra szánt termékekben is.

A MegMondolo podcastot megtaláljátok a populáris podcast applikációkban, vagy webes felületen az Anchoron, Spotifyon, Apple Podcaston, vagy a Google Podcast oldalakon is.

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Comments are closed.