Heti két óra természetben eltöltött idő nagy mértékben elősegíti egészségünk és jó közérzetünk megóvását, derült ki egy nagyszabású kutatásból. Ami valljuk be kemény, mert én heti két órától összefonnyadnék..

A University of Exeter által a Scientific Reportban közzétett és az NIHR (National Institute for Health Research) által finanszírozott kutatásban azt tárták fel, hogy az emberek, akik legalább heti 120 percet töltenek a természetben, sokkal nagyobb valószínűséggel élnek egészségesebb életet -mind mentális, mind fizikális értelemben – mint azok, akik nem látogatják a természetet „ilyen gyakran”. A kutatás továbbá azt is megállapította, hogy nincs jelentős különbség, hogy a kikapcsolódásra szánt zöld terület erdő, szántó vagy esetlegesen egy városi park vagy strand.

A közel 20.000 fő bevonásával készült brit kutatás nem talált különbséget abban sem, hogy a 120 természetben eltöltött perc egyszeri vagy többszöri szakaszos látogatás során történt-e meg, továbbá az eredmények általánosan érvényesek nemtől, kortól, etnikai-, és társadalmi osztálytól, anyagai háttértől és univerzálisan érvényesek a hosszan tartó betegségben vagy fogyatékossággal élőkre is.

Dr. Mat White a tanulmány vezetője elmondta:
„Köztudott tény, hogy a természetben eltöltött idő jó hatással van az ember mentális és fizikális egészségére, de ezidáig nem tudtuk, mennyi a minimálisan szükséges idő. A kutatásban szereplők nagy többsége otthonuktól mindössze két kilométer távolságra távolodtak el, vagyis a városi zöld területek is kikapcsolódásra alkalmas helyeknek bizonyultak. Így a két órás szabadban eltöltött idő sok ember számára reális célként merülhet fel, különösen, ha ezt a mennyiséget egy héten keresztül is el lehet osztani, hogy az áhított jótékony hatásokra szert tehessünk.

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésünkre, amely alátámasztja azt a tényt, hogy zöldebb környezetben való élet nagy mértékben kedvez az egészségnek. Például a zöldebb lakónegyedekben kisebb a levegő szállópor koncentrációja.

Sok érv támasztja alá, hogy a természetben töltött idő jótékony hatással lehet az egészségre, és a jó közérzetre: csökkenti a mindennapi stresszt, tudatosan különítünk el időt, hogy többet lehessünk a barátainkkal és családunkkal, és lehetőséget ad, hogy elgondolkodhassunk az életünk apróságain. A kutatás társszerzője, Terry Hartig szerint a jelenlegi eredmények további támogatást nyújtanak az egészségügyi szakembereknek abban, hogy tovább promotálják a szabadban
töltött idő fontosságát, és előmozdítsák a minimális heti testmozgás rendszeresítését.

Mi is csak buzdítani tudunk mindenkit, hogy ne ragadjon be a munkahely és az ágya közti tengelyen, és lépjen ki a szabadba! Mint látjuk, lehet ez a kajakozással indítva, a túrázáson át egy városi picknickig bármi!

A Mondolo célja az utazás és a világ felfedezése által itthon is felelőssé, környezettudatossá váló közösség építése. Rendszeresen szervezünk ingyenes előadásokat Budapesten és Szegeden, hamarosan pedig szemétszedési akciókkal, művészeti projektekkel és önkéntes programokkal jelentkezünk.

Tarts velünk az úton, és ha tetszik, amit csinálunk, kövesd be a Mondolót Facebookon, YouTube-on vagy instagramon. Aztán pedig gyere el valamelyik programra!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük