Íme pár hasznos infó, hogy mit vigyünk magunkkal egy ázsiai tripre. Mindenkinek ajánljuk, aki hosszú útra vagy világgá megy.

Mi Ázsia felé vesszük az irányt, és aktív utazást tervezünk, így ezen szempontok mentén írunk.

Azon kívül, hogy mennyire gyönyörű helyek vannak és mennyiféle: hegyek, búvár paradicsomok, homokos partok és szeles csúcsok, jó ételek, szép városok, lakott és lakatlan területek, nem mellékes, hogy az olcsóbb backpackerbarát célpont. Ebben a felsorolásban igyekszem minden hasznos infót megadni, ami egy vonalvezető lehet a tervezéskor és pakoláskor.

 1. Tervezés: Nem kell az egész utat megtervezni, elég a kontinens és a térség (időjárást és évszakot is figyelve) kiválasztása. Ezzel már fel tudsz készülni oltással, vízummal, biztosítással. Budgetet, pedig a időintervallum alapján. Ezt az oldalt mindenképpen csekkold indulás előtt, mert nagyon hasznos leírások vannak rajta az kiválasztott országról: milyen drága/olcsó az élet, kell e vízum, vagy éppen átalakító, stb. https://www.thebasetrip.com. Távol-keleti célpontokat tekintve, https://www.selectiveasia.com/ is kiváló inspirálódni és útvonalterveket nézni.

 2. Repjegy és szállás: Ha rugalmas vagy a kiutazást illetően, akkor nézd a repjegyeket a jól ismert Utazómajmon, https://www.fly4free.com/flight-deals/hungary/, a spanyol nyelvű http://www.guialowcost.es/ oldalakon. Érdemes nem csak budapesti indulást nézni, hiszen sok közeli főváros gyorsan elérhető és onnan még kedvezőbb ajánlatokat lehet találni. Ázsiát pedig azért szeretjük, mert a belső fapados járatok tárháza végtelen. Komfortot tekintve nem a legkényelmesebb, de komolyabb problémánk még egyikkel sem volt. Járj utána, nézd a legolcsóbb nagy reptereket Ázsiába és onnan Airasia, Vietjet, Cebu Pacific, stb. kínál belső járatokat. Arra azért vigyázni kell, hogy sok foglalás esetében, alapárhoz a következő lépésben automatikusan hozzárendeli az extra szolgáltatósokat, így azt nem nekünk kell kiválasztani, hanem kivenni, mielőtt a fizetésre kattintunk (biztosítás, helyválasztás, étel-ital, stb.) Szállást bőven elég csak az első 1-2 helyszínre foglalni (néha kérik is a reptéren), amúgy hely ismerettel, mikor már ott vagy sokkal könnyebben tudsz keresni. Itt Booking, Airbnb,Hostelworld, lesz a jó barátod. Persze ne felejtsük a Couchsurfingert sem, nyilván már jelleg, de megéri kipróbálni mindend országban, nem csak budget miatt, de justforfun. Ami nekünk nagyon bevált, ha nincs időnk utánanézni egy helynek, akkor foglalunk olcsóbb, jó helyszínen lévő szállást, de csak egy éjszakára és a továbbiakról, pedig személyesen egyezkedünk a tapasztalatok után. Csúcsidőszakban, vagy teltház esetén sem kell megijedni, mert mindig van, valakinek a valakije, aki ismer valakit és lesz szállás. A végén általában ezek a szállások hozzánk a legnagyobb pozitív meglepetést.

 3. Oltást: megoszlanak a vélemények a Mondolo csapatán belül is, hogy melyik térségbe mennyire kockázatos oltás nélkül menni, de én személyesen azt gondolom, amilyen kalandvágyóak mi vagyunk és amilyen helyzetekbe kerülünk, jobb ezen túl lenni. Ázsia felé mindenképpen javaslom: Hepatitis A, Hepatitis B Hastífusz, Diftéria-tetanusz, Veszettség Poliomyelitis. Egy-egy gyomorrontás így is elkerülhetetlen.

 4. Gyógyszer opciók (mindenki aggodalma szerint): legyen nálad mindenből: hasmenés, láz, fejfájás, gyulladás, sebtapasz, fásli, betadin, szemcsepp, kálcium, stb. Tetoválást fedő matrica: amit rá tudsz tenni a sebtapaszra (ami ugyebár sosem teljesen vízálló) így be tudsz majd menni a vízbe, akkor is, ha sebes leszel. Nem gond, ha valami otthon marad, mert sok minden megkapható itt is, sokszor akár antibiotikum is recept nélkül. Malária gyógyszer: Malária profilaxis: rovar-riasztók.

 5. Nemzetközi jogosítvány kiváltása: fél óra alatt el lehet intézni az önkormányzatnál (vinni kell a jogsit és 2 db igazolványképet) – btw igazolványkép az úton is legyen nálad, hátha később találod ki, hogy mennél valahova, ott kellhet a vízumhoz. A vicces ebben az igazolványban, hogy magyarul van és úgy néz ki, mintha 50 évvel ezelőtt gyártották volna. Mikor előveszed kinevetnek 🙂 nekünk egyébként elég volt a sima jogsi eddig mindenhol.

 6. Biztosítás: több féle van, de hosszú útra erre kitalált napi 1 eurós a javasolt

 7. Utazós bankkártya: sok helyen több pénzbe kerül levenni a ATM-ben, erre megoldás a https://www.revolut.com/hu/ bankkártya (prepaid Mastercard, egyszeri, regisztrációkor fizetendő 10 EUR-s díjért, havi 200 EUR-ig ingyenes KP felvét a világon bárhol, afelett 2% a díj, nemzetközi átutalásra). Fő kártya folyamatos hordozása helyett és egyéb dolgokra nagyon hasznos. Telefonos applikációval működik, így nagyon könnyen kezelhető (feltöltés, letiltás, stb.).

 8. Fő bankkártyádon lévő pénzed egy részének lekötése, ha viszel magaddal ilyet is.

 9. Kártyafüggetlen telefon: minden reptéren lehet venni helyi 4G-s kártyát, így lesz neted mindenhol. Hasznos a GPS, Uber, szállás, étterem, stb. kereséshez is. Nem itt kell játszani a nomádot, ha lehet ilyen praktikusnak is lenni. Havi 8-10 GB adatforgalom 1500 Ft körül van.

 10. Dollár kell: készpénz legyen nálad! Dollárt jobban váltják, mint az EUR-t. Egyre kevesebb az a hely, ahol nincs egy db ATM sem, de az a tapasztalatunk, hogy dollárt váltani éri meg a legjobban Ázsiában.

 11. Univerzális átalakító: mi olyat használunk, amin van néhány USB bemenet + konnektor is (néhol csak egy konnektor van a szobában, így az átalakító elosztóként is funkcionál)

 12. Külső aksi: nagyon fontos!!! Nem tudhatod, mikor ragadsz egy lakatlan szigeten 🙂

 13. Egy jó kamera, mondjuk ez is alap

 14. Bicska: csak a feladott poggyászba  😉

 15. Backpack: egy nagyobb kb 40-60 literes és egy kisebb, a napi menethez (ami adott esetben jó, ha belefér a nagyba)

 16. Lábbelik kapcsán: egy kényelmes cipő (túrázáshoz és városnézéshez), papucs (legjobb, legpraktikusabb szandál lenne, csak én azt nem csipázom)

 17. Lakat: egy lakat nem is gondolnád hányszor jön nagyon jól (hostelben, úton, táskádat lezárni, táskákat összekötni, stb)

 18. Levendula olaj: (bőrre használható) természetes fertőtlenítő és jó illat (főleg, ha a parfüm nem fért be 🙂

 19. Fahéjcsepp (hasbajokra)

 20. Kártya játszani: francia és bármi egyéb

 21. Ugrálókötél: kis helyen elfér és könnyű vele edzeni, bárhol, bármikor

 22. Jógamatrac: alváshoz is, no meg persze a jóga is a tevékenység (mint a futás), amit bárhol bármikor lehet űzni

 23. Kindl – én imádok könyvet lapozni és ezért nem hoztam magammal, de be kell látni, elképesztő hasznos, egy fél könyvtár nálad lehet az úton…

 24. Mini hangfal: ha már gitározni nem tudunk, legalább hangfal legyen a bulihoz

 25. Kulacs: legyél környezettudatos. Ugye itt Ázsiában nem lehet a csapból inni és rengetek palackot használsz el az út során. Sok helyen után lehet tölteni, vagy tudsz venni nagyobb kiszerelésű vizet, így nem használsz annyi plasztikot.

 26. Fejlámpa: nem csak kiránduláshoz, de éjszakai busz utakhoz, biciklizéshez is jól jöhet.

 

Adott esetben ülni és utazni is lehet rajta 🙂

Ha van még helyed:

 1. Füldugó, szemfedő, nyakpárna

 2. Napszemüveg és naptej (volt olyan hely, ahol nem találtunk, csak olyat, ami fehérítős! de alapvetően lehet ezt is kapni)

 3. Nagy kendő: vallásos országokban nagyon jól tud jönni, hogy betakard magad, vagy, ha melegben nem szeretnél hosszúnadrágot venni, de templomba csak úgy mehetsz be, ha fedve vagy (ez tuti mindig befér a kis hátizsákodba is)

 4. Nedves törlőkendő és kézfertőtlenítő: bár ezeket majdnem mindenhol lehet kapni (de akkor itt csajoknak megjegyzem a tampont, mert volt, hogy nem találtunk)

Egyebek: indulás előtt

 1. Ha valaki azt kérdezi és mi lesz utána, ne állj többé szóba vele 😀

 2. Keress hasonló gondolkodású embereket

 3. Találkozás mindenkivel, aki fontos

  Ja és indulás előtt még sok házikoszt evés…

 

Jó utat!

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük