Miután Fanny és Andris Világgá mentünk projektjéből megtudtuk, hogyan pakoljunk össze egy ázsiai utazásra felmerül a kérdés:

Hogy a csodába kezdjek hozzá egy utazás megtervezéséhez??

Természetesen nem kell feltétlen egy több hónapon és országon átívelő utazásra gondolni. Egy hazai hosszú hétvégi program felállítása is rejtegethet nehézségeket. Tehát vágjunk bele, mi alapján célszerű elindulni!

Először is, itt egy playlist, ugyanis a gondolatok mindig szabadabban cikáznak, ha szól a zene. Kifejezetten a Waves című számot ajánlom, meglehetősen laza, amolyan „életérzés” szám!

1. Tudd, hogy mit akarsz és ne féld vállalni!

Tudom, képeslapra illő szöveg, viszont nagyon fontos tisztázni ezt már a kezdetek kezdetén! Nem vagyunk egyformák, hisz vannak akik agygörcsöt kapnak egy egy hetes tengerparton töltött dögléstől, míg mások semmi másra nem vágynak jobban. Van aki a természetben akar lenni, míg mások enni vagy bulizni akarnak. Vagy éppen vásárolni.. Ha korrektül bevallod igényeidet, az utazás megtervezése máris sokkal egyszerűbb lesz, hiszen az erre a kérdésre adott válasz egy erős földrajzi és logisztikai szűrőként fog viselkedni. Arról nem is beszélve, hogy az utazó társaid közti kompromisszum kialakítása is nagy mértékben javul, ha nyílt kártyákkal játszol.

2. Információ gyűjtés!

Ezen a ponton valószínűleg nem kell sokat fejlődj, hiszen remek helyen jársz itt, a mondolo oldalán! Gratulálunk! Ám viccet félre téve a mai világban ezer meg egy féle forrást használhatunk fel, ha magunk szeretnénk megszervezni egy utazást:

Digitális és nyomtatott platformok százai várnak rád, hogy a megfelelő keresőszóval nekiállj a böngészésnek. Blogok, YouTube csatornák és utazási irodák százai kínálnak opciókat egy-egy helyen megélhető programokról. Az első impulzusok begyűjtése viszont kardinális.  Lehet az egy kép, egy videó, egy étel, egy dal vagy egy tánc, ha valami belerágta magát a fejedbe, jobb utána járni, hogy az merre van és hogyan juss el oda. Ilyenre nem érdemes sajnálni az időt, mert már maga az utánajárás legalább akkora örömöt ad, mint az utazás maga. Egy dolgot viszont ne feledj, próbálj meg minél több és minél hitelesebb forrást keresni, hogy kiszűrd az esetleges álhíreket. Vagyis ne a 9gag, hanem inkább a Lonely Planet, NatGeo, vagy az adott ország turisztikai honlapja alapján próbáld meg felállítani az útiterved.

3. Hasznos alkalmazások!

Ma már a telefonod segítségével kereshetsz, foglalhatsz, tervezhetsz és cseveghetsz. Az időjárástól és a repjegytől a szállásig és a programfoglalásig minden elintézhető a lehető legegyszerűbben, hiszen nagyjából mindenre van már külön applikáció. Tehát itt egy kisebb lista a teljesség igénye nélkül!

Utazás:

Skyscanner, FlixBus, Oszkar, Google Maps

Szállás:

Airbnb, BookingCouchsurfing
* A Couchsurfing a 21. század legjobb utazókat segítő applikációja. A helyi emberekkel való kapcsolatfelvétel sose volt ilyen egyszerű, mint vele. A szállás-, étterem-, programkeresés tökéletes platformja megfűszerezve egy kis barátkozással. Figyelem, a Couchsurfing nem ingyen szállásfoglaló app!! Az itteni emberek valódi kapcsolatot kívánnak fenntartani egymással, ami bizony minőségi együtt töltött idővel jár, így ha este csak aludni szeretnél, akkor a booking-ot böngészd, mert a Couchsurfing szolgáltatásaiba Neked is be kell szállnod!

Offline tájékozódás:

OsmAndMaps, maps.me
* Ha esetleg nem szeretnéd a mobil internetet használni, vagy feleslegesnek tartod, hogy vegyél egy helyi kártyát, a tájékozódáshoz nagyon ajánlott, hogy legyen náladegy ilyen alkalmazás.

+1 app:

Geocaching
A Geocaching segítségével játékosan fedezheted fel az új helyeket, hiszen az mellett, hogy ki ne szeretne ledugott kincseket felkutatni, a lelőhelyek leírása felér egy helyi idegenvezetéssel.

3. Ne hezitálj!

Nem szabad tökölni! Szorítsd a tervezést a lehető legrövidebbre, de ne légy felületes!! Ha tetszik valami, ami jelenleg elérhető mind időben és térben, de anyagilag sem vág a földhöz, a vacakolás csak kényszeressé teszi az utazás megszervezését, ami később kihat magára a programra. Képzeld csak el, ha Fannyék nem álltak volna ki olyan határozottan a terveik mellett!
A „Ne hezitálj!” felszólítás természetesen a nyitottság és rugalmasság megtartásáról is szól. Próbálj meg igent mondani az egyedi programokra, kulturális, etnikai vagy vallási eseményekre, fesztiválokra, hiszen sokszor a váratlanul betoppanó lehetőségek színesítik meg az életet. Csak lazán, irány a FLOW!


4. Le az előítéletekkel!

Boszniában háború van! Az albán tengerpart veszélyes!! A keleti országok fejletlenek!! Kolumbiában elrabolnak a drogkartellek!!! A kínaiak odaköpik a slejmet az utcára!!!!

 – Na jó, az utolsó az tényleg igaz, de mi meg eltesszük zsebre, amit kifújunk… Lehet vitatkozni melyik a jobb! –

A lényeg, hogy nem szabad mindent készpénznek venni, amit egy helyről vagy népről hallunk. Sokszor a tudásunk évtizedes késében van a jelenlegi helyzethez képest, így az utazásszervezés is olyan, mintha periszkópon keresztül szemlélnénk a tájat. Lehet úgy is, csak butaság. Beszélgess olyanokkal akik már voltak az adott térségben, használd ki a közönségtalálkozók adta lehetőségeket és járj el előadásokra vagy a már fent említett hírfolyamon keresztül pontosítsd a tudásod, a saját tudásod! De ha biztos szeretnél lenni dolgodban, a Konzuli Szolgálat honlapját ajánlom böngészésre!

A lényeg, hogy helyezd magad kényelembe, húzd magadhoz közel a laptopot, bonts fel egy sört, és szánj a tervezésre egy pici időt, miután az első kérdésre válaszoltál!

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük