Az eredeti cikk angol nyelven a Lonely Planet oldalán olvasható Sarah Reid tollából.

A fogyasztás mérséklésére, a hulladéktermelés drasztikus csökkentésére és az újrahasznosítás maximalizálására törekvő „zero waste” életmód a 21. század egyik legmeghatározóbb trendje. Figyelembe véve, hogy az utazás bármely formája (kivéve a gyaloglást, vagy a biciklizést) komoly szénlábnyommal jár, megvalósítható egyáltalán a hulladék nélküli utazás?

„A Zero Waste utazás az erőfeszítésről, nem pedig a tökéletességről szól” – mondja Anita Vandyke, ausztrál zero waste szakértő, az A Zero Waste Life in Thirty Days (Hulladékmentes életmód 30 nap alatt) c. könyv szerzője, aki gyakran oszt meg különböző utazási praktikákat @rocket_science nevű instagram oldalán. „Egykori repüléstechnikai mérnökként első kézből tudom, milyen környezeti terheléssel jár a légiközlekedés, de addig is, amíg egy fenntarthatóbb, kevésbé káros alternatíva nem áll rendelkezésünkre, sok egyéb módon tudjuk csökkenteni az utazással járó környezeti behatásunkat/károkat.” Ezekről lesz most szó.

Tervezés és foglalás

„Olyan úti célok választása, ahol elkötelezettek a hulladékcsökkentés iránt, lényegesen megkönnyíti az utazók számára, hogy magukévá tegyék ezt a mentalitást.” Számos ország (és még több város, Delhitől egészen San Francisco-ig) kitiltotta már területéről a műanyag zacskókat, míg az Európai Unió 2021-re tervezi megszűntetni ezek használatát. Vandyke ugyanezt a megközelítést javasolja a szálláshely kiválasztásánál is. „Az önellátó opcióval rendelkező helyek ideálisak, ezáltal lehetőséged nyílik bevásárolni a piacon és magadnak főzni, kiiktatva ezzel az étteremhasználattal, vagy házhozszállítással járó hulladékot.”

A légitársaság kiválasztása is befolyásolhatja zero waste törekvéseidet. „Habár a légiközlekedés által termelt szemétmennyiség továbbra is komoly probléma, sok társaság tett lépéseket annak érdekében, hogy csökkentsék a szeméttelepekre kerülő hulladék mennyiségét.” Elég csak a portugál Hi Fly légitársaság 2018 decemberében felszálló járatára gondolnunk, amely a világon elsőként száműzött minden egyszer használatos műanyag terméket a fedélzetéről, vagy a Quantas légitársaságra, akik ígéretük szerint 2020-ra 100 millió darabbal csökkentik a járataikon használt egyszer használatos műanyagok darabszámát.

A jegyfoglalásnál lehetőleg ne business class-t válassz (ennek nagyobb a szénlábnyoma) és ne feledkezz meg a kibocsátás ellensúlyozásáról sem. „Az Ausztráliában érvényben lévő szigorú szabályozások miatt a károsanyag-kibocsátás ellentételezése jól működik, de számos interneten található program közül is választhatsz, ha az jobban tetszik.” A svájci non-profit My Climate oldalán például az alapján választhatsz éghajlatvédelmi projektek közül, hogy milyen szénlábnyomot hagy maga után a soron következő utazásod.

Be szeretnél jelentkezni egy szervezett túrára? Keress olyan cégeket, akik elkötelezettek a környezet megóvása iránt. Az Interpid Travel például egyes útjain ingyen ivóvizet kínál, amiből a résztvevők újratölthetik kulacsaikat, a Natural Habitat Adventures pedig azzal emeli a tétet, hogy 2019 júliusára hulladékmentessé alakítják Yellowstone country trip nevű túrájukat, amin a tervek szerint a túra ideje alatt keletkezett összes szemét elfér majd egy befőttes üvegben.

Készülődés

Amennyiben még nem rendelkezel vele, érdemes összeállítani egy alapvető zero waste csomagot, amit aztán a könnyebb hozzáférés érdekében mindig tarts a kézipoggyászodba. „Arra törekedj, hogy legalább a 4 nagy műanyag kategóriára legyen alternatívád. Ezek a palackok, szívószálak, kávés poharak és szatyrok. Nálam mindig van egy újrahasználható kanál-villa, ami nagyszerűen helyettesíti a műanyag evőeszközöket, valamint egy-két vászon zsebkendő, ami jól jön, ha el akarod csomagolni az ételmaradékot.” Saját fejhallgatóval, szemfedővel és takaróval utazni szintén nagyon hatékony a repülés közben keletkezett szemét csökkentésére, egy víztisztító eszköz pedig hasznos lehet olyan területeken, ahol nincs iható víz. Vizsgáld meg, mit szeretnél még magaddal vinni. „Jó eséllyel a legtöbb alapvető cuccodra létezik hulladékmentes alternatíva.” Például lehet már kapni USB csatlakozással tölthető fejlámpákat, vagyis nem lesz szükséged elemekre (Petzl), valamint egyre több szépségápolással foglalkozó cég (többek között a Lush) árul műanyagmentes tisztálkodási termékeket újrahasználható dobozokban. Ami még ennél is jobb, ha saját magad állítod elő ezeket. A dezodortól kezdve a samponig szinte minden kozmetikum otthoni elkészítéséhez találhatsz leírásokat online. És ne csábítson el a nedves törlőkendők kényelmes világ. Világszerte hatalmas pusztítást végeznek a természetes vízrendszerekben. „A vízbe mártott vászon zsebkendő pontosan ugyanolyan hatékony.”

Szintetikus túraruházatunkat természetes anyagokból készült darabokra cserélni szintén javasolt, de amíg sikerül a teljes ruhatárunkat lecserélni, érdemes olyan mosózsákot használnunk, ami meggátolja a mosás közben leváló mikro műanyagok vízhálózatba kerülését (Guppyfriend), szóval később felelősségteljesen tudsz tőlük megszabadulni.

A váróban

Tedd fel magadnak a kérdést: Tényleg szükséged van feladott poggyászra? „Kézipoggyásszal utazni nem csak arra jó, hogy csökkentsd a szénlábnyomodat, de sok időt is megspórolhatsz vele.” – mondja Vandyke, aki azt is javasolja, hogy a beszállókártyát nyomtatás helyett töltsük le a telefonunkra, a reptéren vásárolható magazinok és könyvek helyett pedig vigyünk egy jól megpakolt eBook olvasót.

„Míg a belföldi járatokon viszonylag könnyű a felajánlott rágcsálnivaló visszautasításával csökkentenünk az étkezésből fakadó szemetet, a teljes ellátást biztosító nemzetközi járatokhoz már egy kis tervezés szükségeltetik. Számos országban törvényileg kötelezik a légitársaságokat az el nem fogyasztott ételek kidobására, ezért javasolt időben jelezni nekik e-mailen, ha saját ételt viszünk az útra, így nem kerül a nekünk előkészített adag a szeméttelepre.”

Az úton

A turisztikai szolgáltatok szerte a világban egyre inkább ráébrednek a hulladékcsökkentés fontosságára, de a biztonság kedvéért nem árt, ha kicsit rámenősek vagyunk. „Szokj rá, hogy az ételt és az italt egyszer használatos műanyag termékek nélkül kéred, így biztos nem ér meglepetés.”

Amikor saját magadra főzöl, keresd a helyi termelői piacokat (Locavore app), vagy azokat a boltokat, ahol egyszerre nagyobb mennyiségben tudsz vásárolni (Bulk Finder app). „Én előszeretettel használom a ShareWaste alkalmazást is, hogy olyan helyeket találjak, ahova elvihetem az ételmaradékot.”

Végül pedig figyelj oda a vízhasználatra. „Jelezd a hotel számára, hogy ne mossák ki a törölközőket, ágyneműt az ott tartózkodásod ideje alatt, és ha megoldható a saját környezetbarát mosószereddel mosd a ruháidat.”

A fizikai hulladékon túl

„Fontos, hogy emlékezz rá, a zero waste utazás nem csak a hulladékcsökkentésről szól” – mondja Vandyke, megjegyezve, hogy az idő (másoké is) egy olyan érték, amelynek pazarlását szintén csökkenthetjük utazásaink során. „Ha önkénteskedésre adod a fejed, győződj meg róla, hogy a projekt, amibe belevágsz, hasznos időtöltés lesz számodra, valamint hogy te is megfelelsz a szükséges elvárásoknak.”

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük