A hulladékmentes utazás olyan utazási stílus, amelynek célja, hogy csökkentse az utazás során termelt hulladék mennyiségét és hatását a környezetre. Idén márciusban Londonba utaztam egyetlen hátizsákkal, egyedül. Előre megterveztem, hogy hogyan lehetnék leghatékonyabb a témában. Nemcsak környezetvédelmi okok miatt, hanem azért is, mert a légitársaságok szigorúan szabályozzák a gépre vihető táska tartalmát és méretét.

A hulladékmentes utazás évek óta piszkálja a fantáziámat, azonban +2fő kiskorúval minden alkalommal elcsúszik a kis projektem valamilyen, egyébként túl egyszerű buktatón. Egy SOS helyzetben vásárolt nedves törlőn, egy életbevágóan fontos dobozos üdítőn, vagy csak egy apró szuveníren, amiből épp a műanyagba csomagolt verzió az egyetlen számukra megfelelő…

Tippjeink hulladékmentes utazáshoz

Mielőtt beletúrnánk a hátizsákomba, azt érdemes leszögezni, hogy alaphelyzetben annyi lenne csak a történet, hogy otthon hagysz mindent, amit út közben eldobnál. Ha ezt sikerül megugorni, akkor rögtön a reptéren adnak majd egy műanyag zacskót, amibe bármilyen folyékony kencét kell elrejteni. Én ezt újrahasznosítom, de attól sajnos még műanyag marad…

1. No printing please

Az utazáshoz nem nyomtattam semmit, mindent telefonról intéztem, manapság már nem okoz gondot ez sem a becsekkolásnál a reptéren, illetve a buszos/vonatos utazások esetében sem.

2. Újrahasznosítható palackok

Hordjunk magunkkal egy újrahasznosítható palackot, vagy kulacsot, amelyet fel lehet tölteni útközben, így nem kell vásárolni egyszer használatos műanyagokat. A súlya miatt én csak becsekkolás után vásároltam a reptéren egy üveg palackos vizet, később ezt simán újra lehet tölteni.

Ha bőröndöt is van lehetőségem magammal vinni, akkor otthonról egy Primus Vacuum Bottle termoszt hordok magammal (meglepően sokáig tartja meg a megfelelő hőmésékleten a benne lévő italokat, túrához is ideális, nem csak hosszabb utazáshoz).

3. A gyümölcs természetes csomagolásban érkezik

Enni gyümölcsöt pakoltam az útra, melyeket csomagolásmentesen vásároltam. Mivel az út hosszát előre ismertem, éppen annyit vittem magammal, amennyi kellett és nem maradt kidobandó feleslegem.

4. Vásárlás helyett olvasás

Számomra az egyik legnehezebb körülmény a reptéren, hogy ha várakozás közben nézelődök, már csak egy lépés, hogy vásároljak is. Ha vásárolok, lesarkítva: Hulladékot termelek.

Ennek megelőzésére könyvet vittem magammal és olvasással ütöttem el az időt a felszállásig, sőt, a repülőn is, ahelyett, hogy a büfékocsiról vásárolgattam volna.

5. Fenntartható utazási mód választása

Figyeljünk arra, hogy az utazási módunk hatása hogyan befolyásolja a környezetet. Válasszunk fenntarthatóbb közlekedési módot, mint például a kerékpározást vagy a tömegközlekedést, amikor lehetséges.

Én ebben az esetben még buszra is igen kevés alkalommal szálltam fel, 3 nap alatt közel 60km-t gyalogoltam London és Brighton környékén.

london buszok fenntartható utazás mondolo

6. Fenntartható minősítésű szálláshelyek

Válasszunk fenntartható szállást: Keressük azokat a szálláshelyeket, amelyek támogatják a fenntartható turizmust. Például azokat a szállodákat, amelyek komposztálják az ételhulladékot és csökkentik a vízfogyasztást.

Mit jelent a fenntartható turizmus?

A fenntartható turizmus egy célja a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság biztosítása. A fenntartható turizmus azt jelenti, hogy az utazók és az idegenforgalmi ipar szereplői úgy működnek, hogy a környezeti erőforrásokat megőrizzék, a helyi közösségek életminőségét javítsák, és támogassák a gazdasági növekedést.

A fenntartható turizmus alapelvei közé tartozik a természeti és kulturális örökségek védelme, az erőforrások fenntartható felhasználása, a környezetszennyezés minimalizálása, az egészséges közösségi kapcsolatok kialakítása, az etikus üzleti gyakorlatok követése, és a helyi gazdaság támogatása.

Előnyei közé tartozik a helyi gazdaság fejlődése, a természeti és kulturális örökségek megőrzése, a turisták élményének javítása, a helyi közösségek életminőségének javítása, valamint a környezeti hatások minimalizálása.


+1. Pakolás öt napra egyetlen kis hátizsákba

Tudatosan terveztem, és egyáltalán nem tett rosszat, hogy korlátozva volt a pakolási lehetőség. A kevés hely miatt se oda, se visszafelé nem tudtam felesleges dolgokat, nyomtatott dolgokat, vagy csomagolt dolgokat utaztatni.

– A telefonomra előre töltöttem le könyveket és podcast műsorokat, emellé csak egy töltőre és fülesre volt szükségem.

– Tisztálkodási szerek: Csak a legszükségesebbek, mégis ezek miatt egy műanyagzacskóval lettem gazdagabb.

– Ruhák: Alsóneműk, néhány póló +1 nadrág vész esetére. A szállástól is függ, hogy mennyire kell feltankolni a készletet, hiszen ha van lehetőséged mosni, még kevesebb is elég.

Itt Konmari módszerének utólag is hálás vagyok, az elrendezés sokat segített, hogy minden beférjen (egy Fjällräven High Coast Totepack, 23 literes hátizsákba).

– Az angliai időjárás szélsőségességére készülve egy vékony dzsekiben indultam el, mellé egy rávehető mellénnyel készültem, a réteges öltözködés be is jött. Egy kényelmes cipőt választottam, amiben tudtam, hogy nem lesz akadály nagyobb távokat legyalogolni, váltást nem vittem.

– Utazási dokumentumok. Ez esetben személyi + útlevél + a repjegyek a telefonomon.

Térképeket szintén előre töltöttem le a telefonomra.
– Fényképező + akksik

Mit hoztam haza?

Kint virágzik a charity shopok világa, ezért néhány font minusszal később szuper mesekönyvekkel gazdagíthattam a gyerekek „könyvtárát”. A csomagolásmentes hűtőmágnes alap minden utazásunk alkalmával, mellé pedig a britek által igen kedvelt Lemon Curd és karamella kapott még helyet üveges „csomagolásban” a szűkös 23 literben.

Végül mennyi szemetet termeltem?

Az utazásom eredménye nem zéró, de azt hiszem amennyire lehetett, minimalizáltam. Kaptam néhány blokkot a fent említett szuvenírek vásárlásánál, zacskót nem kértem. A londoni kínai negyed kulináris élményeit nem hagyhattam ki, így ott is gazdagabb lettem egy sajnos eldobásra ítélt papírzacskóval, illetve egy elviteles kávéspohárral. A charity shopokban csomagolásmentesen vásároltam.

Brightonban ellátogattam a The Roastery kávézóba, ahol szuper kezdeményezéseket láttam. A kávézó egy pörkölővel összekötve működik az egyik sétálóutcán. Többek közt újrahasznosított kiegészítőkkel dolgoznak, e-biciklivel szállítják ki a rendeléseket, igen nagy választékuk van vegánok számára és több jótékonysági szervezetet is támogatnak.

Összeségében nagy élmény nekem mindig a környezettudatos mindennapokhoz kapcsolódó kihívásokat kipróbálni és bízom benne, hogy következő alkalommal még hatékonyabban tudom majd megvalósítani a kitűzött célt!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük