A tavalyi évet ugyan kihagytuk, de idén visszatért a Mondolo csapat, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett Kéktúrázás napja rendezvényen a Cserhátban kalauzoljon el egy igen nagy számú csapatot.

De mi is az a Kéktúrázás napja?

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, október második szombatján.

A 2020-as debütáló rendezvény sikerére építve 2021-ben az Országos Kékkör bejárását szerveztük meg 3240 fő részvételével. A hagyomány folytatásaként 2022 október 8-án, a kék sáv jelzést követve újra végigjártuk az országot 3300 túrázóval.

Az Országos Kékkör 3 kéktúrarészén; a több mint 70 éves Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain, 143 túracsoporttal összesen több, mint 2580 km-t teszünk meg egy nap alatt együtt minden évben a rendezvény keretein belül.

https://kekturazasnapja.kektura.hu/

Mondolo és a Kéktúrázás napja

2021-ben, a második Kéktúrázás napján a Cserhátban, a Cserhátsurány-Hollókő szakaszon, 35 fővel teljesítettük a 23 km-en felülni, nagyjából 700 méter szintet is magába foglaló 44-es szakaszt. Verőfényes napsütésben, kellemesen elfáradva érkeztünk be Hollókőre, így az akkori túranap mind a résztvevőknek, mind nekünk szakaszfelelősöknek is nagyon jó élményeket adott.

Az idei évben így nem sokat gondolkodtunk azon merre is menjünk, visszatértünk hát a Cserhát kellemes lankái közé, és ezúttal a 43-as szakaszt Becske és Cserhátsurány között néztük ki magunknak.

Október 14-én viszonylag a késői, 9:15-ös találkozás, majd egy negyed órás eligazítás után az 54 főre hízott csapatunk megkezdte a 17 km-es szakasz első részét. Csodás nyári idő várt ránk, 20 fok felett volt a hőmérséklet már reggel is, így könnyed túracuccokban indultunk meg a Szandavár felé egy kissé meredek kaptatón.

A 13. században épített, majd később elhanyagolt, így a török által könnyen elfoglalt Szandavár a Cserhát középső részének legszebb körpanorámáját kínálja. Az Országos Kéktúráról (OKT) egy alig 500 m-es kitérővel juthatunk fel a 527 méteren fekvő várromhoz, csapatunk itt uzsonnázott egyet, majd a jó fél órás pihenő után indultunk is tovább Szandaváraljára. Az OKT 19-es szakaszának egyik bélyegzőhelye itt található, így csapatunk kb. 90%-a bélyegzett egyet az igazolófüzetbe, előtte pedig még feltöltöttük a kulacsokat az idén szerencsére bővizű Mária-forrásnál.


Szandaváralja után alig 1 óra alatt már Terényben találtuk magukat, ahol Hollókő után talán a legnagyobb sűrűségben találni palóc hagyományok alapján épült lakóházakat. Terény rejti még a híres Csipkemúzeumot is, igaz erre most nem volt időnk, inkább kiélveztük a terényi Fáy család által üzemeltetett Fay Inn vendéglátóhely finom szörpjeit, szendvicset és sütijeit. Figyelem, a vendéglátóhely egyedi túrázók számára sajnos nincs nyitva, de előzetes bejelentkezés után csoportokat bármikor fogadnak, a kéktúránkat pedig akár úgy is tudjuk szervezni, hogy a faluban aludjunk egyet.


Terény után nem volt más dolgunk, mint hogy egy utolsó kaptatót leküzdve az utolsó 4 kilométeren kellemes lankák között érjünk be az épp falunapot ünneplő Cserhátsurányba. Ezen a részen mutatta meg talán legszebb arcát a Cserhát: az erdőkben éppen sárgulni készülő tölgyesek, a széles hegyhátakon pedig gyönyörű panorámát kínáló legelőkön sétáltunk, és élveztük ki az ősz talán utolsó igazán meleg napját.

Jövőre te is jönnél a Kéktúrázás napjára? Jelentkezz akár szakaszfelelősnek akár túrázónak, 2024. szeptember elején már látni fogod, hogy milyen lehetőségek állnak előtted. És persze ne felejtsd, hogy az Országos Kéktúra egész évben vár téged is bármelyik szakaszon 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük