A Budapesttől másfél órányira található vadregényes határfolyónk, az Ipoly, a kezdő vízitúrázók részére nagyon jó ismerkedés, míg a gyakorlottabbaknak egy pihentető, mégis izgalmas felfedezése a hazai folyóinknak. A szobi torkolat után aztán a Dunakanyar legszebb része tárul elénk Zebegény, Dömös, Visegrád majd végül Nagymaros látványával, mindez a Börzsöny és a Visegrádi-hegység vigyázó hegyei között.

Túratippek rovatunkban magyarországi 1-2 napos kirándulásokat, illetve a környező országokból rövidebb, vagy akár több napos túrákat mutatunk be nektek a Mondolo csatornáin. Az itthoni kalandok között találsz túrázós, kerékpáros, vagy épp vízitúrás leírásokat, leginkább Budapest, Szeged és a Balaton-felvidék környékéről.

A szomszédos országokból szintén próbálunk minél izgalmasabb és sokszínűbb túratippeket megosztani veletek sokszor kevésbé ismert helyszínekről, hogy Ti is bátran elinduljatok a járatlan utakon! Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is!

A vízitúra hossza: kb. 31,5 km.

A vízitúra időtartama: 7-8 óra.

A vízitúra nehézsége: kezdőknek is bátran fogyasztható vízitúra, azonban nem árt tisztában lenni a vízitúrák alapszabályaival, illetve a Dunán való közlekedéssel. A túra nehézsége igazából a hosszúsága, de időben elkezdve és sok megállót beiktatva nem jelenthet gondot a kicsivel több mint 31 km teljesítése.

Rating: 4 out of 10.

Kiindulópont: Ipolytölgyes melletti Ipoly part (https://goo.gl/maps/SRhBRuV3LbJu4m8FA)

Mire lehet szükségem? Valamilyen vízijárműre mindenképp. Mi felfújható kajakkal mentünk, de ha nincs ilyened, akkor se csüggedj. A nagymarosi kölcsönzők közül bátran ajánljuk például a BTZ csapatot. Ezen felül egy vízhatlan táska, naptej, fejfedő, napszemüveg, víz és némi élelem nélkül azért ne indulj el.

A túra részletes leírása

Kölcsönzés esetén a transzfer megoldott, egyénileg a kiindulópont megközelítése tömegközlekedéssel javasolt, hiszen a vízitúra végén jó eséllyel senkinek sem lesz kedve egy 15 kg-os kajakkal a hátán utazni. Nagymarosig autóval, majd onnan vonat+busz kombinációval a fent linkelt Ipoly partra kb. 2 óra alatt juthatunk el Budapestről.

A beszállásnál a folyó még viszonylag gyors, ám így is azért kell majd eveznünk, főleg ha kisvíz van. Az egy-két meglepően izgalmas zúgó a folyó alsóbb szakaszán van, a felsőbb részeken inkább csak a faágakra és a kisebb-nagyobb zátonyokra érdemes figyelni.

A szobi torkolat után mindenképp tartsunk egy pihenőt a kompállomásnál, ahol mosdó és büfé vár majd minket. Innen aztán a parthoz közel evezve, nagyjából még 2 óra evezéssel jutunk el Nagymarosig. A Dunán a sűrű víziforgalom miatt nem árt sokszor körülnézni, valamint figyelni a nagyobb hajók által keltett hullámokra.

Mondolo tipp: mindig figyeld az aktuális vízállást, hiszen nyár közepén az Ipolyban általában alig van víz, sok helyen térdig érő vízben át tudsz rajta sétálni. Egy-egy hosszabb esőzés után, kb. 100 cm feletti vízállás esetén érdemes elindulni, vagy készülj fel a sok kajak/kenu cipelésre.

Kedvet kaptál a vízitúrákhoz? Olvass tovább a vízitúrás cikkeink között.

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok felhasználása engedélyköteles. Az oldalon elhelyezett képeket előzetes engedély nélkül tilos lementeni, illetve online, vagy nyomtatott formában felhasználni, sokszorosítani.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.