A Budapesttől másfél órányira található vadregényes határfolyónk, az Ipoly, a kezdő vízitúrázók részére nagyon jó ismerkedés, míg a gyakorlottabbaknak egy pihentető, mégis izgalmas felfedezése a hazai folyóinknak. A szobi torkolat után aztán a Dunakanyar legszebb része tárul elénk Zebegény, Dömös, Visegrád majd végül Nagymaros látványával, mindez a Börzsöny és a Visegrádi-hegység vigyázó hegyei között.

A túra adatai

Megtett út: 31,5 km
Időtartam: 7-8 óra
Kiindulási pont: Ipolytölgyes melletti Ipoly part (Google Maps)
Nehézség:

Kezdőknek is bátran fogyasztható vízitúra, azonban nem árt tisztában lenni a vízitúrák alapszabályaival, illetve a Dunán való közlekedéssel. A túra nehézsége igazából a hosszúsága, de időben elkezdve és sok megállót beiktatva nem jelenthet gondot a kicsivel több mint 31 km teljesítése.

Amire szükség lesz: Valamilyen vízi járműre mindenképp. Mi felfújható kajakkal mentünk, de ha nincs ilyened, akkor se csüggedj. A nagymarosi kölcsönzők közül bátran ajánljuk például a BTZ csapatot. Ezen felül egy vízhatlan táska, naptej, fejfedő, napszemüveg, víz és némi élelem nélkül azért ne indulj el.

A túra részletes leírása

Kölcsönzés esetén a transzfer megoldott, egyénileg a kiindulópont megközelítése tömegközlekedéssel javasolt, hiszen a vízitúra végén jó eséllyel senkinek sem lesz kedve egy 15 kg-os kajakkal a hátán utazni. Nagymarosig autóval, majd onnan vonat+busz kombinációval a fent linkelt Ipoly partra kb. 2 óra alatt juthatunk el Budapestről.

A beszállásnál a folyó még viszonylag gyors, ám így is azért kell majd eveznünk, főleg ha kisvíz van. Az egy-két meglepően izgalmas zúgó a folyó alsóbb szakaszán van, a felsőbb részeken inkább csak a faágakra és a kisebb-nagyobb zátonyokra érdemes figyelni.

A szobi torkolat után mindenképp tartsunk egy pihenőt a kompállomásnál, ahol mosdó és büfé vár majd minket. Innen aztán a parthoz közel evezve, nagyjából még 2 óra evezéssel jutunk el Nagymarosig. A Dunán a sűrű víziforgalom miatt nem árt sokszor körülnézni, valamint figyelni a nagyobb hajók által keltett hullámokra.

Mondolo Tipp

Mindig figyeld az aktuális vízállást, hiszen nyár közepén az Ipolyban általában alig van víz, sok helyen térdig érő vízben át tudsz rajta sétálni. Egy-egy hosszabb esőzés után, kb. 100 cm feletti vízállás esetén érdemes elindulni, vagy készülj fel a sok kajak/kenu cipelésre.

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük