Tudom tudom, már megint egy hatásvadász cím, de hát ha egyszer tényleg ennyit költöttünk, akkor legalább lássátok ti is kedves olvasók, hogy hogyan volt ez lehetséges. Nem is sejted miről van szó? 1 perc alatt kiderül!

Szóval elmentünk Iránba, és azóta is emlegetjük annyira jó volt. A gyönyörű és változatos tájak, a hihetetlenül kedves és vendéglátó emberek, az egészen finom kaják, király(i) városok és a rengeteg jó emlék miatt. Meg persze azért is, mert tök egyszerű és komfortos utazni, nincsen sok turista (kínai egyáltalán nincs!), és nem utolsó sorban azért, mert jelenleg ár-érték arányban szinte verhetetlen a világon. Jelen poszt bár anyagiasnak tűnhet, Iránt egyáltalán nem csak azért szerettük, mert baromi olcsó volt. Sőt, 3-szor, 4-szer ennyit is szívesen ott hagytunk volna (mint ahogy azt eredetileg terveztük is), hogyha nem szól közbe a világpolitika újabb fordulata és ezáltal az iráni gazdaság mélyrepülése. De lássuk szép sorjában, hogyan jutottunk el odáig, hogy a címben szereplő összeget tudtuk csak elkölteni fejenként, közel 2 hét alatt?

Mi lett az iráni valutával?

Irán helyi fizetőeszköze a riál, amely az elmúlt évtizedben többször is brutálisan inflálódott az amerikai dollárral (és persze egyéb nemzetközi valutákkal) szemben. A egyre inkább erősödő nemzetközi szankciók, az olaj árának csökkenése, majd pedig az Obama-kormánnyal kötött 2015-ös megállapodás felbomlása miatt 2018-ban minden eddiginél gyorsabban és erőteljesebben romlott az iráni riál értéke az USD-vel szemben. A helyzet persze nem ennyire egyszerű, aki még olvasgatna kicsit, érdemes böngészni a BBC idevágó írását. Andris 2 nappal előttem érkezett Teheránba, és nem véletlen, hogy már az első bejelentkezésében megemlíti a gazdasági helyzetet:

Irány Irán!

Induljunk el akkor szép lassan, és vegyük sorjába, milyen költségek merültek fel iráni utazásunk kapcsán. Aki már utazott stoppal és Couchsurfinggel, talán kicsit drágának fogja találni a naponta elköltött összeget, de ne aggódjatok, tudjuk mi is milyen napi 5-10 dollárból eltengődni. Iránban azonban más terveztünk: kellemes, tiszta szállásokat, gasztronómiai ínyencségeket, rövid utazási időket és jó sok élményt. Nem spóroltunk tehát, de igyekeztünk így is optimalizálni, okosan költeni. Lássuk!

Nemzetközi repülés

Andris addig-addig trükközött az Ukrainian Airlines járataival, még végül külön vette meg a Bp-Kijev és Kijev-Teherán jegyeit. Így volt ugyan némi rizikó a jegyben hiszen nem volt biztosított átszállás a járatok között, de az ár végül elég jónak bizonyult, csomag nélkül 45.000 Ft környékén, oda-vissza. Én Nepálból érkeztem odafelé, visszafelé viszont a Pegazusnak volt elég olcsó járata, egy útra talán 30.000 Ft.

Szállások

Andris az első 3 éjszakát én pedig az elsőt Couchsurfinges iráni barátunknál töltöttük Teheránban. Bár biztos lett volna olcsó hostel/hotel, jó volt egy helyi szemével ismerkedni az országgal, kajákkal, infókkal és egyéb sztorikkal. A többi éjszakára 3-4 csillagos szállodákat választottunk, a Lonely Planet vagy épp csak simán a google maps segítségével. Átlag 20-25 eurót költöttünk 1 éjszaka 1 szobára, így nem számolva a Couchsurfinges estéket, 9 éjszaka szállás 100 €/fő-re jött ki, természetesen mindenhol reggelivel, ez bárhogy nézzük, 33.000 Ft/fő.

Utazások

Irán nem az az ország, ahol sokat kell foglalkozni azzal, hogyan tudnánk spórolni az országon belüli utazásokon. A belföldi közlekedés már első helyzetre elég kellemesnek tűnt Teheránban (persze egy helyi lakosnak aki naponta több órát ingázik vagy épp dugóban ül, biztos más a véleménye), hiszen a városon belül olcsón és gyorsan lehet utazni a metró + helyi Uber kombinációval. A metrójegy átszámítva 20 Ft körül volt, a metróhálózat pedig egész impozáns, ahogy azt meg is írtuk és mutattuk egy FB posztban:

Teheránon kívül se sokat változott a helyzet, ami a praktikusságot és az olcsóságot illeti. A nagyobb távolság leküzdése végett 3-szor repültünk belső járatokkal, ami szintén nagyon pozitív élmény volt. Annyi a trükk az egészben, hogy nem tudsz skyscanneren és társain belső járatokra keresni, hanem minden esetben egy helyi irodában, szállodában vagy épp egy helyi haveroddal kell megvenni, hacsak nem tudsz kitűnően perzsául és van helyi bankkártyád esetleg (nem lesz). A három belföldi repülésünk a következő volt:
Teherán – Shiraz, Shiraz – Quesm-sziget, illetve Quesm-sziget – Yazd (mindegyik út kb másfél órás, tehát mint egy Berlin-Bp.), egységesen kb. 6000 Ft/ repülésért, 10 kg-os feladott poggyásszal valamint egy étkezéssel. Jut eszembe, erről is van egy videónk:

A repüléseken kívül 2-szer buszoztunk hosszabb távon, itt szintén vigyázni kell, hogy időben vegyétek meg a jegyet, nekünk kétszer is irgalmatlan szerencsénk volt, hogy felfértünk a buszokra. Na jó, a szerencsén kívül Andris talpraesettsége (de mekkora talpra!) is kellett, hiszen at utolsó járatunk Kashanból ment Teheránba, hétvége második napján, nyilván minden teli volt, Bandi viszont elintézte, hogy a busz lépcsőjén utazzunk, lásd alább:

Vonatozni nem vonatoztunk, de állítólag szintén hiba nélküli a helyi MÁV, talán itt is csak arra kell figyelni, hogy időben legyenek jegyeink. Az iránytaxikra mindenképp érdemes kitérni mint alternatívák, amikor eldugottabb helyekre mentünk vagy nem volt időnk tömegközlekedni, akkor remek megoldást kínáltak az előre fizetett, fix áras taxik. 120 km volt a leghosszabb táv, ha jól emlékszem 15 € volt az egész történet.
Összesítve akkor a közlekedése költött összegek: 18.000 Ft belső repülésekre, 20.000 Ft minden másra, tehát 38.000 Ft/fő.

Minden más

Étkezések, belépők, és mindegy más egyéb kb. 80 euró/ főt emésztett fel a büdzséből. Hogy miket ettünk? A perzsa konyha remekeit, rengeteg csirke kebab (nyárson sült hússal, rizzsel, zöldségekkel) és persze vega specialitások, mint pl. a padlizsán különböző formákban elkészítve, néha hal, vagy épp kofta, amelyet most rögtön meg is mutatok, hogy Andris hogyan készítette:

Összegzés

Ha már nem emlékeztek az elejére, akkor gyorsan számoljunk:

  • szállások: 100 €/fő
  • közlekedés: 120 €/fő (3 belföldi repüléssel)
  • kaja + minden más: 80 €/fő
  • nemzetközi repjegyek: 60.000 Ft környékén oda-vissza.

Az iráni kalandokkal folytatjuk legközelebb, hiszen van mit írni a városokról, hegymászásokról vagy épp a Quesm-szigetről. Hamarosan 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük