Bár nehéz elfogulatlannak lenni, hiszen a Mondolo csapatának nagy többsége több jó, olykor kifejezetten vicces emléket őriz a Mecsekről és az ottani kalandozásaikról, most megpróbálkozom egy kívülálló szemével értékelni a 2023-as Fjallraven Vándortúrát, amit ebben az évben a Mecsekben tartottak.

Kis ismétlés

A Mondolo már évek óta visszatérő résztvevője a Vándortúrának, mely a rókás márka Classic sorozatához hasonlóan, ám a magyar túrázási szokásokat és hagyományokat szem előtt tartva szervezi meg ezt a több napos, félnomád hátizsákos túrát.

A korábbi évek beszámolóit itt olvashatsz bővebben, és itt találsz olyan pontos információkat is mint, hogy milyen az étkezés, a tisztálkodás, vagy esetleg mennyi az annyi:

A mecseki pro..

Pazar ötlet volt a szervezőktől átvinni a Vándortúrát a Mecsekbe! A kellemesen izzasztó és hosszú erdős szakaszokkal fedett útvonal méltán emelik fel a 2023-as Vándortúrát a Fjallraven Classic-ok szintjére! Ez volt az a túra, ami során pár napra valóban egyé lehetett válni a természettel, amit az is nagymértékben segített, hogy a szervező gárda idén is maximálisan kitett magáért, így a túrázónak csak önmagára és a mecseki tájra kellett figyelnie.

Az erdőborítottság kifejezetten jól jött, hiszen az első napokban a nyár legmelegebb napján kellett túrázni, a közel 40 fokban, így üdítő volt az árnyékos erdőben mozogni és forrástól forrásig haladni. A túra utolsó két napjában, amikor elérte a Mecseket egy masszív hidegfront pedig azért volt jó a lombkorona alatt vándorolni, mert egy nagy esernyőként védte a túrázót a totális megázástól.

..és kontra

A Mecsek „ellen” pont az az érv szól, ami mellette is: a hosszú erdei szakaszok. Nem volt elég olyan megálló, ahol a résztvevők bevárhatták egymást, leülhettek egy fagyi, sör vagy kávé mellé és beszélgethettek, ismerkedhetnek. A tavalyi Vándortúra a Balaton-Felvidéken vezetett keresztül így lépten-nyomon volt egy falusi bolt, egy étterem vagy borozó, ami ezt az igényt kielégítette. Persze a szervezett check pointok ezt az űrt tompították, így nem volt ez olyan kardinális probléma! Szerencsére a szó jó értelmében vett válogatott népek neveznek be a Vándortúrára, így a sok nyitott, kedves, túraszerető ember gyorsan egy közösséggé tudott kovácsolódni itt is.

Esti programok

Az egy közösségé való fejlődést az esti táborhelyeken tartott előadások is tovább fokozták. Minden vacsora után ismeretterjesztő és élménybeszámoló előadásokat lehetett hallgatni, ami szuper táptalajt biztosított, hogy az egy helyre tömörödött csoportok keveredjenek és mindenki beszélgessen a másikkal. Az előadások a következők voltak:

  • Schnitzer Miklós (Az erdő legyen veled)- Outdoor workshop – Mit vigyünk magunkkal az időjárástól és a távolságtól függően egy több napos túrára?
  • Ézsiás Tamás (Mondolo Egyesület) – Mecsek ismertető előadás a geológiától a legendákig
  • Gudics Balázs (Bazsi túrák) – Fjallraven Classic Sweeden élménybeszámoló
Bazsi túrák hangulatvideója a 2023-as Fjallraven Vándortúráról, ami egy nem tudatos Mondolo promó videó is lett. Ezúton is köszönjük! 😀

Az előadások mellett még a finom vacsorák is sokat dobtak az átlag túrázó esti kedélyállapotán, hiszen pici hegy a Mecsek, de egy elég kemény útvonalat tettek össze rajta, így szükség volt az energiára. Persze az előzetesen kiosztott liofilizált ételek se voltak rosszak – sőt évről évre egyre jobbat – de azért egy tál ragulevest gazdagon, vagy egy sült kolbászt egyik űrhajós kaja se tudja lekörözni.

Séta a Melegmányi-völgyben felfelé

Amikor átmegy az üzenet

Az eladásom másnapján a célállomás az abaligeti campingben volt. Egész nap fájt a térdem és alig vártam, hogy megérkezzek, becheckoljak és egyek egy rendeset. A regisztrációt követően felvettem a másnapi liofilizált ételeket és váltottunk pár szót a szervezőkkel, majd elindultunk, hogy felállítsuk a sátrat és akkor odajött hozzám egy túrázó.

-Szervusz! Ezt neked hoztam! – mondta és átnyújtott egy sötétbarnás, mocskos konzervdobozt.

Nyilván abban az állapotomban kissé alulmotivált voltam és nem értettem, hogy mi is ez az „ajándék”. Valószínűleg ez látszódott az arcomon és így folytatta:

-A Melegmányi-völgyből hoztam a mésztufa lerakódások közt találtam. Ez az a mészréteg amiről az esti előadásodon meséltél. Gondoltam elhozom neked megmutatni, hogy nem csak a leveleken csapódik ki.

És boom! Ott jöttem rá, hogy ez egy baromi értékes ajándék! Hisz átment az üzenet, és amikor ott járt a helyszínen nem csak emlékezett rá, hanem fel is ismerte. Egy szó mint száz, felcsillant a szemem, megköszöntem, hiszen ez egy szuper eszköz lesz majd egy jövőbeli Mondolo Mini előadáson is. Azon felül természetesen egy maradandó élmény mementója.

A felbecsülhetetlen értékű „szemét”

A borítóképet Gudics Balázs készítette

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük