Ha azt mondom New Orleans, mi az ami először bevillan? Egy szövetnadrágos, hózentrógeres fekete férfi, aki a szájához szorított trombitával az utcán akkora bulit csap, hogy az emberek átszelemülten rázzák maguk a legmenőbb jazz, funky és blues számokra. És ez teljesen jól van így! De ha már New Orleansban járunk a zene mellett a városnak van még egy nagyon fontos fűszere: az ételei. New Orleans és tulajdonképpen Luisiana egy terül, terülj asztalkám, ahol egyszerre találjuk meg az amerikai, a karibi és az európai ételeket, de nem csak külön-külön, hanem fúzionálva is. Így lássunk is egy endorfinnal teli napot, mit és hol együnk a JAZZ szülővárosában!

 Reggeli

 Amerikában a reggel elképzelhetetlen kávé nélkül. Nem is szabad sokat gondolkozni, irány a Café du Monde. Nem a legolcsóbb, viszont a legjavasoltabb hely a reggel indításához, bár a nap bármely időszakában vár bennünket. New Orleans ikonikus kávézójához, ikonikus kávé tartozik.  Mindenki itt akar inni egyet és mellé elfalatozni egy beignets-et. (Ami tulajdonképpen porcukrozott fánk, flancos francia szövegbe bugyolálva.) A lényeg, hogy a hely atmoszférája – központi fekvése miatt –  zseniális, a kiszolgálás az őrült tömeghez képest is gyors, és a fánk is maradandó élményt nyújt.

new orleans étel édesség
Tízórai

 Hogy bírjuk az egész napos sétát, jó ha valami tartalmasabb is van a hasunkban, és erre kínál alternatívát a muffaletta. A finom szalámis, sonkás, sajtos, kapri- és oliva bogyós, szezámmagos sandwichet először a Central Grocery & Deli-ben készítették a ’30-as években. Ahogy a hely neve is mutatja egy New Orleans-i vegyesboltban árulják. A muffaletta akkora népszerűségnek örvendett, hogy a kis üzletet idővel ki kellett bővíteni, és az emberek ma már hosszú sorban állnak a helyben készült harapnivalóért, ami akár bent, a vegyesboltban is elfogyasztható. Érdekes impresszió, ne hagyjuk ki!

Mindenki muffalettát akar enni!

Ebéd

 Nem kérdés, ebédre a legjobb választás a gumbo. A leves hígságú pörkölt Luisiana nemzeti étele. Egy igazi ízbomba, mivel szinte minden van benne: kolbász, hús, kagyló, rák, orka és a zeller-bell paprika-hagyma kombó, vagy ahogy itt nevezik a „Zöldség Szentháromság”. Kenyérrel fogyasszuk, és nem fogunk csalódni. Az egyik legjobbat Észak-Tremében a Luizza’s by the Track-ben lehet kapni.

Egy tál gumbo a Luizza’s-ban

 A másik ajánlott étel a jambalaya. A spanyol paellahoz nagyon hasonlító étel szinte mindenhol megtalálható, így csak üljünk be Bywater-ben egy étterembe és merüljünk el a fűszeres rizses, kolbászos, húsos élvezetben.  A Neyow’s Creole Café a legjobb választás, ahol érdemes a sült osztrigájukat is kipróbálni.

Foghagymás sült osztriga

Uzsonna

 A Mexikói-öböl közelsége miatt természetesen nagy számban kerül az asztalra tengeri herkentyű. Május táján szabályos rák szüret van a subtrópusi-trópusi vidékeken, ezért viszonylag olcsón lehet a pár centis vörös rákokat (crawfish-t) megvenni. A főtt, nagyon erősen, csípősen elkészített rákért megőrölnek a helyiek, de egyszerűen lehetetlen úgy enni, hogy ne nézzünk ki a végén, mint egy disznó. Viszont megéri, és a legjobb hely erre a Tremé szélént található Today’s Cajun Seafood.

Olyan csípős, hogy belehalsz

De ha csak egy jó hotdogra vágyunk a DATDOG-ba kell menni.  Frenetikus kézműves hotdogok várják az ide betérőket, olyan különlegességekkel, mint az aligátor hotdog. De had jegyezzem meg, a söreik is nagyon jók..! A névben megbújó „dog” extra tartalommal is bír, ugyais kutyával is be lehet jönni a hatalmas fedett teraszos étterembe, így a közösségi életre nem lehet panasz.

 Vacsora

 Este nyilván bele kell magunk vetni a New Orleans-i éjszakába. Így a belváros valamelyik bárjában lenne a legjobb egy könnyűt enni és a legjobb söröket és bourbont inni mellé, miközben szól az élő zene. Erre egy szuper egyszerű, ám mégis zseniális helyi étel  a válasz, a po’boy. Eredetileg a szegény, munkásember eledele volt, ahogy ezt a neve is jelzi: szegény ember >> poor boy >> po’boy. Ez is mutatja, hogy nem kell sokra gondolni: rántott csirke, sertés, marha vagy rák van salátával, szósszal két kifli alakú kenyér közt. Lépten nyomon találkozunk vele a bárokban, majdnem olyan mint a spanyoloknál a tapas. Egyszerű és nagyszerű. Próbáljuk ki a Parkway Bakery & Tavernt.

Csirkés po’boy

Ha többet szeretnél tudni a városról, gyere át a blogunkra, ahol  megismerkedhetsz New Orleans negyedeivel, megtudhatod mi az a voodoo és hol érdemes bulizni egy jót!

Sör tipp

Amerikában dívik a helyi kézműves söröket fogyasztani, amik különböző kiszerelésben, extrém ízekben és alkohol tartalom széles skálájával várják a szomjas utazókat. Meg úgy általában mindenkit. Louisiana, azon belül is New Orleans legnagyobb sörfőzdéje az Abita Brewery. Nagyon ízes, baromi jó lagereket és ale-eket főznek. A cég a marketingre is ad, mert hangzatos fantázia nevekkel és fantasztikusan dizájnos külsővel látja el az üvegeket. Ajánlom a Purple Haze-t, ami egy málna lager.