Egy sokakat érdeklő témát igyekszünk feldolgozni és az eddigi tapasztalatainkat papírra vetni: a kávézásról a természetben! Nincs is jobb, mint egy csésze friss, illatos kávé élvezete a természet ölelésében?

Sajnos a jó kávé elkészítése nem mindig egyszerű feladat. Még ott sem! Hogy segítsünk, bemutatunk néhány módszert és ötletet egy jó kávé elkészítéséhez, ha túra közben se szeretnétek lemondani a kávézás élményéről!

Random kávészünet a Duna parton

Friss Kávé, Friss Élmény

Kezdjük a legfontosabbal! A jó kávé alapja a friss kávé. Hagyj fel az átlagos szupermarketi kávékkal, és keresd a helyi pörkölőket. A friss pörkölés és a teljes kávébabok mindig különlegesebb ízeket rejtenek, mint az előre őrölt és vákuumcsomagolt társaik! De ha nem szeretnél még egy plusz kézi örlőt is magaddal vinni a útra, akkor az elkészítési módodnak megfelelő szemcsenagyságra (filteres kávéknál nagy szemű, kotyogósba középszemű őrlemény javallott) aprítsd a babokat és egy erre a célra tartott tasakban tárold.

Ezt a tasakot többek között a kávézókban is meg tudod venni, a lényeg hogy olyan zacskó kell, amiből ki tudod nyomni a levegőt, de az befelé nem enged be semmit. Így használat után nyomd ki a tasakba szorult levegőt, hogy a lehető leglassabban oxidálódjon a kávéőrleményed!

A másik alapvetés a jó víz! A természetben nem nehéz feladat, ha forrásokkal jól ellátott területen túrázunk. Amennyiben nem bíztok a helyi vízben alacsony oldott anyag tartamú ásványvizet használjunk, hogy ne fedjük el a kávé eredeti ízét!

A forrásvíz a lehető legjobb

Kávé készítés, avagy variációk egy témára

Kotyogós: Ha szereted a hagyományos olasz stílusú kávét, akkor a nagyi öreg kotyogósa tökéletes választás. Ezt a csodálatos kis kávéfőzőt könnyedén használhatod a szabadban is. Csak töltsd meg !!forró vízzel!! az alsó részt, lazán töltsd meg a felső kosarat kávéval, és helyezd a tűzhelyre. Nagyon fontos, hogy ne tömörítsd a kávét, mert így lassabban járja át a gőz a szemcséket, és így fogsz égett ízű végterméket kapni!

Fun fact: Tudod mi adja „az igazi olasz kávé” ízét? Az odaégetett, túlpörkölt kávészemek. Szóval vigasztaljon a tudat, ha elrontanád a kávét és odaégett, fás ízeket érzel, csak mondd nyugodtan a többieknek: Dehát ez az olaszos kávé! Pont úgy, mint a a kismalacos viccben..

French Press: Ha több csésze kávét akarsz főzni, akkor egy French press kifejezetten jó választás lehet. Kényelmes és hatékony megoldás azoknak, akik társaságban kempingeznek vagy kirándulnak. Ráadásul az eszközigénye is kicsi, csak egy főzőedény kell, amibe egy pontosan akkora átmérőjű nyomós filtert tudsz helyezni. Töltsd meg az edényt a megfelelő mennyiségű kávéval – ez szerintünk egy deci vízhely 1,5-2 kiskanál őrleményt jelent – majd öntsd fel forró vízzel. Keverd meg alaposan, majd hagyd állni néhány percig. Ezután nyomd le lassan a szűrőt, hogy a kávézacc ne kerüljön a csészédbe.

A french press további előnye, hogy kicsi az eszközigénye, hiszen a kávé készítés után az edényben a vacsorát is el lehet készíteni, így nem kell egy plusz, csak kávéfőzésre használatos eszközt cipelnünk. További előny, hogy a szűrőt és az edény könnyen és gyorsan meg lehet mosni és pillanatok alatt megszárítható, tehát nem kell aggódni, hogy a táskánk kávéfoltos lesz belülről.

Aeropress: Az Aeropress egy kisméretű, könnyen hordozható kávéfőző, amely tökéletes választás lehet a szabadtéri kávéfőzéshez. A főzéshez csak forró vizet és kávét kell vinned magaddal. Helyezz egy papírszűrőt az Aeropress aljára, majd töltsd meg kávéval. Öntsd fel forró vízzel, keverd meg, majd nyomd ki a kávét az Aeropress segítségével. Az egyedüli szépséghibája a dolognak, hogy így szemetet termelsz, amit természetesen magaddal kell vigyél!!

Az Instant Kávé Előnyei: Bár nem vetekszik a friss őrleménnyel, és sajnos ez a variáció is plusz szemetet termel, de az instant kávé könnyű és gyors választás lehet szabadtéri körülmények között. Ha időszűkében vagy, vagy egyszerűen csak kényelmesen szeretnéd elkészíteni a kávét, az instant kávé jó alternatíva lehet. Próbálj ki minőségi instant kávét, mint például a Black Mountain Roast instant verziója!

Cold brew: Más néven hidegen áztatott kávé. Ha kényelmesebb megoldást keresel és nem zavar ha hidegen, és már-már teaszerűen ihatsz kávét ez lesz a nyerő választás. Nem kell papírszűrőre, kotyogósra, gázpalackra és miegyébre költened, és könnyű vele kávét készíteni a természetben is. Egyszerűen öntsd rá a hideg vizet a kávéra lefekvéskor, és hagyd ázni azt az este. Másnap a leszűrés után élvezheted az ízletes frissítőt, amit kis tonikkal tovább spékelhetsz.

Akár a menedékház teáskannájában is elkészíthető a hidegen áztatott kávé

A nekünk legjobb a legjobb

Minden kávéfőző módszernek megvan a saját varázsa. A legjobb, ha kipróbálod őket és megtalálod a saját kedvencedet, és mérlegeled, hogy milyen eszközparkkal indulsz neki szívesen az útnak.

Egyről ne feledkezz meg: élvezni a kávéfőzés élményét. Sajnos nem fogsz kávéházi minőséget produkálni egy farönkön ülve, de az ízjegyek hibáit nagy mértékben ellensúlyozni tudja az elkészítés élménye, öröme és a természet közelsége!

Élvezd a friss levegőt, hallgasd a madarak énekét, és közben kortyolj egyet a finom hibás kávédból! Na ugye, hogy már nem is zavarnak a hibák?! Egészségünkre!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük