Első, lezárások utáni nyaralásunk élménybeszámolója után elkészült a folytatás is. Idén emeltük a tétet, és az eddigi legspontánabb utunkra indultunk családként. Horvátországnak indult, olasz körút is lett belőle.

Idén bemelegítésképpen ellátogattunk Kapolcsra, ahol egy hűs vadkempingezés után úgy döntöttünk, hogy ezt külföldön is kipróbáljuk.

Mit jelent a spontán kempingezés gyerekekkel?

Esetünkben csak a dátum volt fix. Mivel a munkáinkat elég nehéz előre beütemezni, akkor tudunk indulni, amikor véletlenül épp egyikünknek sincs helyhez kötött munkája (ez sokszor élőben úgy néz ki, hogy indulás után az autóban még laptopon dolgozik a párosunk nem vezető fele).

Az úticél ebben az esetben szintén kérdéses volt, mivel az indulás napján időjárás szempontjából a legelőnyösebb opció volt a nyertes. A fő szempont az volt, hogy a gyerekek tudjanak fürödni és meglegyen a nyári élmény; minden egyéb menet közben kiforr ezeknél a kirándulásoknál. Az előrejelzések szerint idén Horvátország nyert, és Lopar volt a cél, csakhogy ember tervez…

Hogyan készülünk hosszabb sátrazáskor családdal:

 • A legfőbb kérdés mindig az, hogy éjszaka elég meleg van-e a gyerekeknek. Mindig igyekszünk autóban és sátorban is olyan környezetet teremteni nekik, ahol biztonságban érzik magukat, mivel a kirándulás miatt egyébként is felfokozott hangulatban telik az első nap. Megfelelő környezetben gördülékenyebben megy az esti rutin is.
 • Sátrazás alkalmával mindig korábban kelünk, mivel a sátorban jobban érzékeljük a napkeltét, mint otthon a lesötétített szobában. Ezért előre kell gondolkodnunk a korai reggelin. A „majd reggel veszünk valamit a környéken” többnyire nem működik. Én általában előre sütök gyümölcsös muffint az útra, vagy zabkekszet. Mellé szoktam venni sósperecet, illetve banánt és aszalt gyümölcsöt. Ezzel mindig tudunk nyerni egy kis időt (reggeli után természetesen a helyi „jófalatokat” sem vetjük meg).
 • A sátor felállításának első pontja sokszor a környék takarítása, ezért mindig van nálunk szemeteszsák, és bátran használjuk is őket, nem csak a saját hulladékunk elpakolására!


​Ez egy általános lista, amivel készülök indulás előtt:

 • ​Hátizsákok + Gyerek kényelmi cikkek
 • ​Sátor
 • ​Hálózsákok
 • Étel + harapnivalók
 • Evőeszközök
 •  Pizsi + zokni
 •  Fejlámpa, zseblámpa
 •  Elsősegélycsomag (ebben nem csak ragtapasz es fertőtlenítő, de hányás/hasmenés/lázcsillapító is legyen!)
 •  Szúnyog/kullancsriasztó
 •  Esőkabát

Szeged – Krk – Rab – Aquileia

Szokás szerint egyben lenyomtuk autóval az utat (3 pár perces megállónk volt, amíg ettünk, tankoltunk, mosdót kerestünk). Hőn szeretett Baskai úticélunk után frissítettünk volna kicsit, és az óriáskavicsos part homokosra cserélése volt a terv. Finom szemcsés, forró, homokos talaj fogadja a Rab szigeti Loparba látogatókat. Végeláthatatlan strandövezet, ahol csakúgy, mint az előzőekben említett Krk-i részen, szintén vadászni kell a legjobb napozóhelyeket, főleg gyerekkel.

Csodaszép öblöket, tiszta strandokat könnyedén találhatunk Rab szigetén is, méghozzá nem is kicsiket, hiszen közel 1,5-2 km hosszan is van lehetőségünk élvezni a fürdőzési lehetőséget a Paradicsomparton.

A strandon talál mindenki gyerekkel kényelmes részt, mivel van sekély víz, homokos part, játszóterek, árnyékos fekvőhelyek, éttermek, mini golfpályák és trambulinok, valamint a parttól távolabb még egy pici vidámpark is kisvasúttal, bazárosokkal.

A „gond” csak az volt, hogy kései indulás (délelőtt 10 körül indultunk Szeged mellől) után első este egy random, útszélén felfedezett kempingben volt lehetőségünk sátrat állítani az egyre sötétedő partszakaszon.

Sötétedés, randomkemping és a változás szele

A kemping neve Camping Klenovica és bár szuper kilátás mellett ébredhet az ember, 1 perc sétával a kavicsos tengerparton nézhettük a napkeltét, a környék teljesen sziklás és a sátorállítás igencsak melós. A másik amit érdemes figyelembe venni, hogy elég szeles ez a szakasz, így egy nagyobb szélvihart kifogva, és időjárási kilátásainkat szemlézve reggel úgy döntöttünk, hogy a horvát nyaralást olaszra cseréljük. A mobilitás nagy előnye a sátorral nyaralásnak, szóval miért is ne?

Miénk az egész világ!

Mivel ez jelentősen hosszabb út, mint amit naponta megteszünk, (a gyerekek 5 és 8 évesek), mindig készülök néhány újdonsággal, amivel elüthetjük az időt. A klasszikus matricás füzetek, feladatos sulifelkészítők és ismétlők, valamint kifestők mellett idén egy újítást is vittünk magunkkal, amit ti is ingyenesen letölthettek:

https://www.wabisabipark.com/hu/blog/termeszetismeret/nyari-naplo-a-gyerekkor-legszebb-emlekeinek-orzoje

Bella Italia, Aquileia és környéke

Következő állomásunk Aquileia volt, egy ókori római eredetű városka Olaszországban, közel az Adriai-tengerhez.

Észak-Olaszország egyik legjelentősebb archeológiai lelőhelye, mely ennél fogva különösen kedves volt számomra (történelem szakos éveim után) és a környék legtöbb feltárását végig is jártuk a gyerekekkel már első nap. A helyi emlékek szerint 452-ben Attila hunjai rabolták ki, s rombolták le a várost, majd 1998-ban került az UNESCO világörökségi listájára, ám ennek ellenére sem özönlik el a turisták és teljesen ideális gyerekkel.

A közvetlen környék feltérképezése után, közelsége miatt, felfedeztük még Udine-t, Palmanovat, Caorlet. Grado óvárosát is zegzugos kis éttermeivel, homokos, tiszta vizű partjaival, szűk sikátoraival és csodás kikötőjével, melyet a kb. 4 km hosszú, tengert átszelő hídon tudtunk megközelíteni.

Grado városába érve, külön kiemelném a családok számára, hogy a Spiaggia Libera „Le Dune di Grado” egy nagyon sekély, rendezett, hosszan és lassan mélyülő ingyenes partszakasz, mely könnyen megközelíthető pici sétával és ingyenes parkolási lehetőséggel. Ideális első nyaralásnak, akár csak ülni tudó gyerekekkel is.

Gyerekek számára tengeri élővilág > minden más

Részünkről a tengeri élővilág már izgalmasabb a gyerekeink számára, mint maga a pancsolás, így idén is a búvárkodásé volt a főszerep, valamint a rákok, csigák, kagylók vizsgálatával és gyűjtésével teltek a délutánok naplementéig.

Bár a legtöbb családot kizárólag a strandolás és a pihenés vonzza ebbe a térségbe, nem csak emiatt érdemes ide látogatni. Azoknak, akik aktívabb programokat terveznek, itt van néhány tipp, amit érdemes megfontolni:

Tippjeink gyerekekkel túrázáshoz

–          érdemes korán indulni

–          hőség esetén hűvösebb részeket választani, elegendő vizet és nassolnivalót vinni

Az idei utazásunk során talán ez volt az egyik legkevésbé szerencsés pontja az előkészületeinknek, hiszen mindig igyekszem úgy pakolni, hogy minimális legyen a szemét, amit utazásunk során termelünk.

Ottlétünk alatt közel 40fok volt, így több alkalommal kellett kiegészítenünk menet közben a víz bizonytalan minősége, vagy elérhetetlensége miatt a kulacsainkat bolti palackos vízzel. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy több kisboltban és kávézóban is üvegben árulják a gyümölcsleveket és a Dolomitokból származó ásványvizet.

–          pici gyerekkel túrázás esetén már elérhetőek árnyékolók a hordozókra is, de felnőttek részére és nagyobb gyerekeknek is ajánlott a széles karimájú kalap, vagy kendő

–          a naptejet ne hagyjuk otthon!

Sok a mozgás, jobb az alvás

Könnyen rá lehet érezni az utazás ezen formájára családdal is, számunkra az első és egyik leghasznosabb felismerés az volt, hogy mindenki jobban alszik egy túrázással töltött nap után (ez néhány „ébren” töltött év után a kicsikkel nem is tűnik rossznak).

A gyerekek kitartása, természethez való viszonya egészen másképp alakul, mint városi környezetben, más képességeik fejlődnek, mint lakáson belüli játékokkal, valamint jobban megismerik a fizikai képességeiket is.

A reggeleket a sátor mellett piknikezéssel indítottuk, a friss levegőn, majd napközben sokat mozogtunk, felfedeztünk, rengeteg új dolgot tanultunk mi, felnőttek is.

Minden hasonló utazásunk legnagyobb hozományának tartom azt, hogy ugrásszerű fejlődést tapasztalunk a gyerekeinken, legyen szó nyelvtudásról, kulturális érzékenységről, toleranciáról vagy rugalmasságról.

Bízom benne és nagyon hiszem, hogy ezek a kalandok sokat adnak majd a világhoz és az ismeretlenhez való hozzáállásukhoz és nyitottságukhoz a jövőben is!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük