Tavasz elején egy örökzöld, őshonos erdő a Bakony kellős közepén? Ha nem hallottál még a szentgáli tiszafásról, akkor nem vagy egyedül. A Veszprémtől kb. 20 percre fekvő Szentgál mellett található hazánk egyik utolsó őshonos, egybefüggő tiszafás erdeje, és egy véletlen folytán néztük ki, mint könnyed túracélpont Húsvét utolsó napjára. A hazánkban inkább északi fekvésű, hűvös, csapadékos hegyoldalakon található közönséges tiszafa egykoron jóval elterjedtebb volt, ám ma már a Bükk és a Bakony egyes részein álló magányos fákon kívül ez az egyetlen olyan terület, ahol eredeti mivoltukban láthatjuk ezeket a szépséges fákat. A tiszafák nagyon lassan nőnek, viszont akár 1000-2000 évig is élhetnek ideális körülmények között, így Szentgálon is lehet találkozni láthatóan több száz éves matuzsálemekkel. A könnyed körtúrára az év bármelyik időszakában érdemes elindulni, hiszen a Miklós Pál-hegyen pazar kilátó, tavasszal pedig akár medvehagyma-tenger is várja a felfedezőket amellett, hogy az erdő hangulata tényleg magával ragadó.

A túra adatai

Túratáv: kb. 12 km
Szintkülönbség: kb. 250 méter fel/le
Időtartam: kb. 3 óra
Kiindulási pont: a bándi temető melletti parkoló (Google Maps)
Nehézség: 1,5/5

Mint a legtöbb hazai túra, ez sem igényel semmilyen előképzettséget, így kezdők is bátran fogyaszthatják.

Amire szükség lesz: egy térkép, mert bizony el lehet keveredni a túraösvényeken.

A túra részletes leírása

A körtúrát legtöbben Bánd temetőjének a parkolójából kezdik (de lehet az autót a Séd patak mellett is hagyni valahol Bándon). Igaz, egy picit közelebb is lehet menni autóval, de a könnyed séta jól fog esni, és alig 10 percet tudnánk csak spórolni ha tovább megyünk gépjárművel.

A piros háromszög jelzést kövessük a Séd patakig, majd innen kanyarodjunk balra és kövessük a jelzést egészen a Miklós Pál-hegyen (489 m) fekvő Dr. Majer Antal kilátóig. Így a túra elején letudjuk a kb. 200 méteres szintkülönbséget, ezután már csak kisebb emelkedők lesznek.

A kilátó után térjünk vissza a piros jelzésre, és vessük bele magunkat a tiszafás erdőbe. A tanösvényen érdekes információkat is megtudhatunk a tiszafákról, a látvány pedig tényleg fenséges. A tanösvényt le tudjuk rövidíteni a Cinca patak felé ám érdemes ismét bal felé kanyarodni és a nagyobb kört megtenni, ahol még több infót, és persze még több tiszafát találunk majd.

A körtúra végén ereszkedjünk le a Cinca patakhoz, majd a vízfolyást követve, a már ismerős hídon átkelve a Séd patakon visszatérhetünk az autóhoz.

Mondolo Tipp

Március végén, április elején a Bakony sok részét, így a Miklós Pál-hegyet is ellepi a medvehagyma. Bár a tiszafás területe szigorúan védett, a vadkerítésen kívül bátran szedhetünk medvehagymát, hiszen állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta. 

Még több magyarországi túráról olvasnál? Válogass kedvedre a következő oldalon!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük