A téli túraszezon utolsó felében járunk, mert bár kis túlzással itthon már beköszöntött a korai tavasz, a környező magasabb hegyekben még bőven találunk igazi havas túraterepeket. Egyik legújabb téli túránk célpontját már régóta kinéztük: a lengyel-szlovák-ukrán hármashatár közelében fekvő Besszádok Nemzeti Park ugyan nem túl magas, ám klasszikus téli túrákra kitűnően alkalmas, 1200-1300 méter körüli hegycsúcsokat foglal magában. Nézzük, hogy milyen túrákat jártunk be az első út alkalmával!

Besszádok – ismeretlen magashegység a Keleti-Kárpátokban

A Besszádok hegységet magában foglaló Besszádoki Nemzeti Park ugyan Lengyelország 3. legnagyobb nemzeti parkja, a legtöbben alig hallottak róla. Pedig a Külső-Keleti Kárpátok, és azon belül az Erdős-Kárpátok itteni vonulatai 3 nemzeti parkot is rejtenek magukban, sőt a terület UNESCO bioszféra rezervátum védettséget is élvez. Mindennek oka a háborítatlan természet, ahol Európa egyik utolsó, érintetlen bükkös őserdejeit, elképesztően gazdag vadállományt, és bájos kisfalvakat is találunk. A Besszádoki Nemzeti Park 80%-át erdő borítja, a vad rengetegben pedig medvék, európai bölények, hiúzok, vadmacskák, farkasok, szarvasok élnek. Az 1973-as alapítású, mai napra 292 km2-esre hízott nemzeti park tehát nem véletlenül a természetkedvelő lengyelek egyik kedvenc túra célpontja.

Gerinctúra a Połonina Wetlińska és a Smerek csúcsai között

A három napos kirándulás első napjának jelentős része elment az utazással, délutánra pedig hatalmas szélben és totál ködben túráztunk fel a Wielka Rawka 1309 méteres csúcsára, így erről a túráról sajnos nem készültek képek. Szombaton viszont már megjött a várt napsütés, így bátran készülődtünk a Besszádok egyik klasszikus gerinctúrájára, ahol egy irányból jártuk végig és kötöttük össze a Połonina Wetlińska és a Smerek csúcsait. Mivel kisbuszokkal és autókkal voltunk, elosztottuk a járműveket úgy, hogy először két járgányt hagytunk a túra végpontján, majd együtt elmentünk a kiindulópontra, a végén így fél óra alatt meg tudtuk oldani a logisztikai problémákat. A túrát tehát ebből a parkolóból indítottuk, majd alig 1 óra után már az 1200 méter körül gerincen találtuk magukat verőfényes napsütésben. A hullámzó, kevésbé meredek gerinctúra legmagasabb pontja az 1253 méteres Osadzki Wierch, innen kb. másfél óra a Smerek 1222 méteres hegye, ahonnan már csak lefelé vezetett az út. A teljes túra hossza 14,2 km, 598 méter szinttel és 3 óra 45 perces nettó menetidővel.

Csúcstámadás a Besszádok legmagasabb pontjára: Tarnica (1346 m)

Ugyan a Besszádok hegyei csupán 1300 méter körüliek (szóval ilyet bárhol találni Felvidéken), mégis vagy egy sajátos hangulata, és egy kicsi magashegyi vonása az éles gerincekkel, szépen elnyúló gyephavasokkal. Jó példa erre a Tarnica is, amely már messziről feltűnik jellegzetes kiemelkedésével és a tetején magasodó hatalmas kereszttel. A túrát Wolosate üdülőtelepének egyik fizetős parkolójából kezdtük, és bár tél közepén azért jóval kevesebben járnak ide a lengyelek, mint nyáron, nem sok hely volt a parkolóban 9 óra környékén. A csúcstúra egy 15 perces, kellemesen lankás emelkedővel indul, innen viszont szinte végig toronyirányt, elég meredek terepen lehet feljutni az 1275 méteres Przelecz-hágóba. A sok túrázó miatt szerencsére itt is végig jól letaposott hó és gyönyörű napsütés várt minket, igaz, 1150 méter körül az erdőhatár felett már metsző nyugati szél csökkentette a hőérzetet. A 50-60 km/órás szél ellenére a csúcsot alig 2 óra alatt elértük, és csapatunk mellett jó pár helyi nézelődött a Tarnica csúcsáról. Belátni innen a Besszádok csupasz gerinceit, a szlovák részen fekvő Ungi-határhegységet, és az ukrán oldal 1500 méter fölé magasodó hegycsúcsait is.

Besszádok – infók a túrázáshoz

Mikor? A Besszádok egy igazi négy évszakos desztináció, persze minden túra előtt nézzétek meg az időjárást.
Hova? A Besszádoki Nemzeti Park területén szerteszét vannak a szállások, éttermek és kisboltok, nincs egy nagy központ, szóval érdemes ár-érték arányban válogatni a nem túl sok szállás közül. Javasoljuk, hogy nézzetek rá az airbnb-re is.
Milyen nehezek a túrák? A legtöbb csúcs- vagy gerinctúra nem túl megerőltető, a parkolók 800-1000 méter magasan vannak, így legrosszabb esetben is csak 600 méter szintet kell megtenni egy túrán. Persze ha hosszabb, kombinált túrákra indulunk, itt is lehet azért brutál nehéz szakaszokat összerakni.
Veszélyek: Nyáron a nyílt gerincen gyorsan lecsapó viharok jelentik a legnagyobb veszélyt. Télen vigyázni kell a leszakadó hópárkányokkal és gyakran váltakozó, szeszélyes időjárással.

Tetszett a Besszádok túránk? További izgalmas téli túrákról olvashatsz a Svéd Lappföldről, a Retyezátról, a Gyömbérről, a Monte Rosáról vagy épp Chamonix-ról!

A képeket Radics Tamás és Pál Máté készítették az Eupolisz Besszádok túráján.

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.


Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük