Folytatjuk a tavaly megkezdett Guadeloupe utazási beszámolónkat, hiszen ezúttal következik Marie-Galante szigete hasznos információkkal, tippekkel és a legjobb strandokkal.

Tavaly augusztusban már megszületett a guadeloupe-i utazásunk első, részletes élménybeszámolója, így ezúttal nem kanyarodnék vissza az alapokhoz, hanem a praktikus tudnivalóktól indulva eljutunk a TOP5 dologig, amiért ha Guadeloupe-ra látogatunk, érdemes lesz átruccanni a szomszédos Marie-Galante szigetére is.

Marie-Galante: hogy mi?

Tudom sokan még Guadeloupe-ról sem hallottatok, de tegyük fel, hogy elolvastátok a fent már emlegetett első beszámolót, és tisztában vagytok a szigetek gyarmati múltjával, illetve azzal is, hogy egyébként a Karib-tenger kellős közepén az Európai Unióban, azon belül is Franciaországban járunk.

A 180 km2-es sziget (amely mondjuk 3-4 nagyobb budapesti kerületnek felel meg) kb. 40 km-re fekszik légvonalban Guadeloupe fő szigetétől, így a napi 4-5-ször járó hajókkal viszonylag gyorsan, kb. másfél óra alatt át lehet jutni Marie-Galante-ra Pointe-à-Pitre városából. A jegyeket érdemes 1-2 nappal előre megvenni, főszezonban sokszor elkapkodják azokat. A júniusi, két szezon közötti utunkon nekünk ezzel nem volt gond, reggel vettünk jegyeket, délelőtt 11 környékén már ki is futottunk a gőzössel.

A különös nevű szigetre egyébként Kolombusz Kristóf lépett először európaiként 1493. november 3-án, méghozzá a második karibi expedíciója alkalmával, a szomszédos Dominika után. Az expedíció zászlóshajója után a szigetet „Marigalante” névvel illette, ami angolul nézve „Gallant Mary” jelentéssel bír, tehát valami olyasmit jelent, hogy „Gáláns Mária”. Legalább már ezt is tudjuk.

TOP5 – ezért érdemes ellátogatni Marie-Galant szigetére

Tegyük fel, hogy az ember nem utazza át a fél világot csak azért, hogy eljöjjön Marie-Galante-ra, hanem egy guadeloupe-i utazás kiegészítéseként, 2-3 napot szánunk arra, hogy megismerjük kicsiny szigetünket. Mi is így tettünk, 2 teljes napot és 1 éjszakát maradtunk, ennyi igazából bőven elég is volt.

Mondolo tipp

Amikor megérkezünk a szigetre, tömegközlekedés híján rá leszünk szorulva valamilyen gépjármű bérlésére. Ha valaki ragaszkodik az autóhoz, könnyedén lehet bérelni a kikötőben hasonló árakon mint Guadeloupe-on. Ha esetleg van egy kis motoros tapasztalatunk, még több szabadságra és kalandra vágyunk, akkor viszont mindenképp javasoljuk a robogó bérlést!

1. Motorozás

Ha megvan a motor, akkor már nem lehet gond, miénk az egész sziget 🙂 A szuper minőségű és csodálatos vonalvezetésű utakon igazi álom motorozni, igazából csak két dologra kell figyelni: ne égjünk rongyosra, és vigyázzunk a néha elkóborló tehenekkel. Marie-Galante-ot egyébként kb. 2 óra alatt körbe lehet motorozni, de nem érdemes sietni, ha sok megállót beiktatunk, akkor bőven ki fogjuk tölteni a két napot. Figyelem! Bár nagy a csábítás, rumkóstoló után közvetlenül ne üljünk fel a motorra, bár a helyiek nem foglalkoznak ezzel, rumos állapotban még egy ártatlan motorozás is veszélyes lehet. És persze sisak nélkül semerre se induljunk el!

2. Marie-Galante híres rumjai és malmai

A sziget többek közt annak köszönhette fontos szerepét, hogy a klíma és a talaj miatt kiváló cukornád termett már a 17. századtól. Az aranykorban, 1818-ban több mint 100 malommal préselték ki a cukornád értékes levét sziget szerte, amiből természetesen nem csak cukrot, hanem rumot is készítettek. A malmokat először ökrökkel, később szélenergiával, majd végül gőzzel hajtották, ám a szerepük így is fokozatosan csökkent a nagyipari cukornád-feldolgozás megjelenésével. A 21. századra 3 rumkészítő üzem maradt a szigeten, és a hozzáértők szerint a Marie-Galante-i rum a mai napig megőrizte fantasztikus zamatát és hibátlan minőségét. Mi is kóstoltuk, nem volt rossz 🙂

3. Azok a tökéletes strandok

Marie-Galante-ról nem sokat tudtunk indulás előtt, a netről halásztuk össze az infókat, de abban mindenhol egyetértettek, hogy a strandok verhetetlenek lesznek. Nem kellett csalódni. Sok strandot bejelöltünk a térképen, ezek közül a legtöbb teljesen kietlen volt, a déli részeken pedig Capesterre környékén az uralkodó szél és áramlások miatt zöld- és barnamoszatok vastag rétege borította a hófehér homokot. Ezért inkább a északi, északnyugati részeken kutakodtunk, és leltünk igazi gyöngyszemekre. Mindenképp javasolt felkeresni a Anse Canot és Anse Cambou partjait, de igazából teljesen névtelen szakaszokom is ugyanaz vár minket: brutális fehér, puha homok, türkizkék víz, és csak 1-2 lézengő turista.

4. Gueule Grand Gouffre sziklái

A hófehér homokos strandok mellett a sziget északkeleti csücskében vadregényesebb, sziklás partokat is találhatunk. Ezek közül is a leghíresebb a Gueule Grand Gouffre sziklaíve, ahová egy közeli parkolóból, néhány perc gyaloglás után el lehet jutni. A pazar kilátás miatt mindenképp javasoljuk a kitérőt, főleg úgy, hogy a kiépített kilátó mellett el lehet még barangolni a part mellett még több kilátóhoz.

5. Világvégi hangulat turisták nélkül

Bizony fontos szempont ez is, hiszen alig találunk már olyan helyeket a bolygón ahol ne kéne más turistákat kerülgetni. Marie Galante maximális kielégítette azt a vágyunkat is, hogy kicsit a világvégén érezzük magunkat, ahol a madár se jár, csak egy-két tehén bóklászik az út szélén.

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük