Amennyiben a bejegyzés mindenképpen igényel valamilyen felvezetést, mert vendégposzt, vagy egy sorozat része, akkor az ide kerüljön felsőindexbe, #E5E5E5 háttérrel.

Az első, bevezető bekezdés előtt szükségtelen a címszó. A bejegyzés címe tölti be ezt a funkciót, így újabb címszóra közvetlenül a cikk elején semmi szükség. Ez a paragrafus kelti fel az olvasó érdeklődését, így ide a cikkről elmutató linket, vagy az olvasást kiváltó, a cikk létezését szükségtelenné tevő videót nem célszerű tenni. A formázás a bejegyzés egészére vonatkozóan sorkizárt.

Az első bekezdést követő első H3-as címszó

A bejegyzésben megjelenő képek elhelyezésénél két dolgot kell figyelembe vennünk, amelyek segítenek, hogy a képek ne zavaró tényezők, hanem fontos kiegészítései legyenek a cikknek, valamint a szemnek is kellemes látványt nyújtsanak. Az egyik ilyen, hogy képet két szöveges bekezdés közé illesztjük, nem pedig a címszó elé, vagy a címszó után közvetlenül. Ezáltal kellemes, beágyazott érzést kelt a fotó elhelyezése, nem érezzük úgy, hogy a tartalom elejére tolakodott, vagy a bekezdés végén lóg. Ez alól talán a legutolsó, posztot lezáró kép lehet kivétel, ami alatt mindig ott van a footer szöveg.

A képaláírás legtöbbször szükségtelen, a kép jelenléte önmagáért beszél

A másik fontos formai követelmény, hogy a képek ne kaotikus összevisszaságban, változó méretű csempeként gördüljenek végig alkalomadtán a bekezdések méreténél sokkal hosszabban. Egyrészt az algoritmus teljesen random alakítja az egyes thumbnailek méretét, másrészt a névjegykártya és a bélyeg méretű képek között nem szórakoztató keresgélni, hogy melyikre is vagyunk kíváncsiak.

Több kép együttes alkalmazására legideálisabb a galéria, ami lehetőséget biztosít, hogy a teljes méretű képeket hatékonyan végigpörgessük ahelyett, hogy nagyítóval kelljen keresgélni, melyik fotókat szeretnénk megnyitni teljes méretben. Célszerű a horizontálisan és a vertikálisan készített fotókat nem egy galériába elhelyezni, de ez sajnos nem mindig védhető ki.

2 – 4 paragrafust követően jöhet az újabb címszó

Kiemelni a cikken belül egyes részeket teljesen felesleges. Ne mi döntsük el, hogy mi az, ami fontos, annak pedig pláne semmi értelme, hogy egy bekezdésben félkövérrel, egy másikban félkövérrel és dőlt betűvel, a harmadikban pedig dőlt betűvel és aláhúzással emeljünk ki általunk fontosnak tartott dolgokat.

Kivonatolásra, a cikk egészét meghatározó, vagy a tartalom szempontjából nagyon fontos kiemelésre az idézet – lehetőség szerint szintén két szöveges rész közé beékelve – alkalmas lehet.

Nem tartom kizártnak, hogy előfordulhat olyan alkalom, amikor önkényesen használni kell valamilyen formai elkülönítést, ilyenkor a lényeg, hogy ez a teljes weboldalon egységesen kerüljön használatra. Mondjuk, ha kiejtést, vagy “Ténylegese valakitől származó idézetet szeretnénk a szövegben elhelyezni.”. Ez önmagában nem bontja meg a vizuális egységet és alkalmas arra, hogy jelezze, kiegészítő információról van szó, vagy nem a szerző gondolatai kerülnek közlésre, de személy szerint ezt sem tartom mindig indokoltnak.

Egyéb beillesztésekre vonatkozó irányelvek

A képeken kívül jól mutat, ha szimpla hivatkozások helyett az oldal végére – vagy szükség szerint egy bekezdést követően – az oldalon lévő kapcsolódó cikket illesztünk be. Erre amúgy van egy Related Content block, de az nagyon trén néz ki úgy, hogy nem került különösebben formázásra CSS-ben.

A térképek beillesztésénél szokott még lenni olyan probléma, hogy nem megfelelő méretűre szablya a szerző a block széleit. A központi container szélessége 770px, szóval ha valaki térképet szeretne beilleszteni, azt ilyen szélességűre igazítsa. Ezt úgy tudja megtenni, hogy a html kód width értékét “770”-re állítja.

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.