Ha esetleg követettek minket az elmúlt bő 1 éven, láthattátok, ahogy magashegyi túrákon próbálunk minél magasabbra jutni szerte a világban. Európában Tomi által betekintést nyerhettünk a téli hegymászás extrém világába, egy kezdő csúcs, a szlovákiai Gyömbér meghódításába, illetve az olaszországi via ferráták izgalmas helyszíneire. Andrisék az Alpok francia oldalát, Chamonix-t és környékét mutatták be, én pedig képes élménybeszámolókon próbáltam átadni a meglepően izgalmas bolgár hegyvidék, a Kilimandzsáró, az Everest alaptábor és egy alig ismert nepáli túra elképesztő hangulatát. Alig egy hete pedig egy számomra eddig ismeretlen terepre látogattunk, hiszen az olasz-svájci határon fekvő Monte Rosa csoport 4000-res csúcsait másztuk meg. A következő néhány pontban próbálom összefoglalni röviden, hogyan juthatsz el Te is ilyen helyekre, mert hogy nem annyira lehetetlen, mint gondolnád 🙂

Szervezett úton vagy egyénileg?

Ha csak nincs gleccserjárásban és magashegyi hegymászásban tapasztalatod, vagy legalább egy olyan ismerősöd aki tisztában van az itteni körülményekkel és a felszerelések fontosságával, akkor mindenképp csatlakozz egy csoporthoz. Szervezett utakat könnyen tudtok találni, ám kiválasztani a sok közül a legjobb ajánlatot már biztos nem lesz olyan egyszerű. Kérdezősködjetek, olvassatok fórumokat és blogokat, hogy ki tudjátok választani az ár-érték arányban legjobb, és ami a legfontosabb, a legbiztonságosabb utazásszervezőt. A kiválasztott utazási iroda/egyesület/túravezető aztán jó eséllyel már minden mást le fog szervezni: a kijutást kocsikkal vagy kisbusszal, a szállásokat kempingben és menedékházban, illetve tud segíteni a szükséges felszerelésekben, de erről rögtön majd a következő pontban.

Ha mégis egyénileg vágnátok neki a Monte Rosa hegyeinek, akkor a leghasznosabb linkek a következők:

Kemping a hegy lábánál: http://www.campeggioalagna.it/English/engIndex.htm

Gnifetti menedékház (3647 m): http://www.rifugimonterosa.it/en/web/gnifetti-hut-39

Margherita menedékház (4554 m): http://www.rifugimonterosa.it/en/web/margherita-hut-37

Időjárás előrejelzés a térségre (4000 m fölött): https://www.yr.no/place/Italy/Piedmont/Punta_Gnifetti/long.html

A szükséges felszerelések

Tegyük fel, hogy még soha nem jártál a Kékestetőnél magasabban, ám még így sincs gond, hiszen a Monte Rosa csúcsaira szerencsére minimális technikai tudással is biztonságban fel lehet jutni. A túrázási tapasztalat természetesen előny, de az átlagosnál egy picivel jobb fizikai erőnléttel és persze egy adag kitartással a teljesen kezdők is nekivághatnak az általában 3-4 napos túrának. Az alapvető túracuccokra most nem térünk ki részletesen, de mégis milyen extra felszerelések kellenek egy gleccserjárást is magában foglaló hegymászó túrához? Nézzük meg Orsit a lenti képen, és lássuk azokat a számokat kifejtve!

  1. Bár nem nagyon látszódik a képen, egy bakancsra rögzíthető profi hágóvas elengedhetetlen egy magashegyi, havas túrához. Jeges, csúszós terepen is kiváló tapadást biztosít, használata kötelező, így enélkül meg se kíséreljük az elindulást. Többféle is van belőle, ha valaki mélyebben olvasna a témában, azt megteheti pl. itt.
  2. Bejáratott, vízálló, és lehetőleg bélelt, masszív túrabakancs. Az állandó hó, gyakori eső és nem ritkán -10 fok körüli hőmérséklet miatt egy jó lábbeli szintén alapkövetelmény. Nyári bakancsban ne induljunk el, nincs annál kellemetlenebb ha beázott és/vagy átfagyott bakancsban kell túrázni.
  3. Kamásli, avagy lábszárvédő, amely véd a felverődő hótól és egyéb csapadéktól, jól felhelyezve megvédi a lábszár alsó részét a beázástól, nem mellékesen ha kicsit még ügyetlenünk vagyunk a hágóvassal, akkor inkább a kamáslit szakítsuk ki, minthogy a jó eséllyel drága túranadrágot. Persze sokan nem szeretik, ha nincs elég hideg és több réteg van alattad, durván bele lehet izzadni.
  4. Beülő, vagyis amit látunk, egy klasszikus sportmászó beülő a rengeteg egyéb verzió közül. Választáshoz érdemes kikérni a túraboltban dolgozók véleményét, akik az elsődleges felhasználás (via ferrata, sziklamászás, gleccserjárás stb.) szerint tudnak majd segíteni.
  5. Jégcsákány, amely sokszor csak a legkitettebb részeken kell, viszont akkor nagyon. Megfelelő használat esetén egy esetleges kicsúszásnál az életünket is megmentheti, így a vele való gyakorlás fontos egy ilyen jellegű túra előtt. Túravezetőd jó esetben részletesen elmagyarázza majd használatát és annak veszélyeit is.
  6. Ugyan csak a markolata lóg ki a túrabotnak, ami egy havas túrán szintén nagyon jól tud jönni. Bár a meredek és kitett részeken érdemes átváltani a fentebb részletezett jégcsákányra, lankásabb térszínen remekül lehet használni a túrabotot, így pedig részben súlyt tudunk levenni lábainkról, részben pedig felsőtestünket is megdolgoztatjuk kicsit.
  7. Napszemüveg! Talán az egyik legfontosabb, hiszen a hóvakság elkerülése végett már az első napsugarakkal fel kell vennünk, végig rajtunk hagyva még szórt fényben is! Sokan követik az egyik leggyakoribb hibát, és nem túl erős napsütés esetén le-leveszik a szemüveget, viszont ne felejtsük, hogy 4000 méter felett már extrém erős UV sugárzással kell számolni, ezért is ilyen jellegű hegymászó túrák során ne spóroljunk, vegyünk egy márkás és biztosan jól védő napszemüveget!
  8. A sisaknak bizony azon felül is van szerepe, hogy jól nézünk ki benne a képeken, hiszen a folyamatosa olvadó Alpok meredek sziklafalain sokszor egészen durva kőomlások vannak, így adjunk magunknak legalább egy kis esélyt, hogy túlélünk egy ilyen típusú találkozást.

És akkor néhány a legszebb csúcsok és menedékházak közül 🙂

Fotók: Pál Máté ©️ mondolo

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük