Ez a poszt szóljon azoknak, akik azt hiszik, hogy kalandokba csak hegyek s völgyek közt keveredhet az ember, és akik szerint az Alföld csupán a lapos Föld elméletet hangoztatók egyik bizonyítéka. Hát nem! Az Alföld és folyói ezer lehetőséget kínálnak, többek közt egy jó vízitúrát! Én egy kellemesebb, lazább fajtát eveztem végig, a Nagylak – Szeged távot. A bő 50 km-es folyószakasz nem kíván erős fizikumot – főleg ha azt két naposra tervezi az ember –  de így is egy csomó élménnyel gazdagodtam, amit muszáj megosszak.

A változatosság kedvéért nem azt szedem össze, hogy miért menjünk vízitúrázni, hanem, hogy milyen társas permutációkban érdemes elindulni a Maros vizére, és hogy abból mit nyerhet az utazó.

Te és a barátaid

Teljesen természetes, ha valaki a barátaival megy utazni a hangulat a topon lesz. Baráti csipkelődések, sztorizgatások és jóízű röhögések jellemzik az utat, így nem árulok el nagy titkot, valószínűleg itt is ez lesz. Egy marosi túra keretein belül viszont új közegbe kerülünk. Nem bicajon, autóban vagy kocsmában leszünk együtt, hanem a vízen, aminek különleges ereje van: lesimít. De mindent. Most képzeljük el, ahogy süt ránk a Nap és a ringatózó vízen húzzuk az evezőt, majd odacsorog mellénk az egyik barátunk. Összekapaszkodtunk, hogy együtt vigyen a víz, és csak hagyjuk magunk. Na, egy ilyen helyzetben elindított beszélgetés felér ezer kocsmás sörözéssel és tízezer mozizással, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen összekapaszkodás során a legjobb felszisszenteni egy sört.. Buuuum!
Ezen felül, pedig jót lehet röhögni a másikon, mikor fenn akad egy megbújt homokpadon és szégyen szemre meg kell sétáltatnia a kajakot.. 😀

Te és a családod

Kisgyerekes családoknak nehéz jobb hétvégi programot ajánlani mint egy evezőtúra. A Maros homokzátonyokkal és homokpadokkal tűzdelt, amik a legkiválóbb helyet kínálják, hogy a család az általa kiválasztott folyószakaszon együtt lehessen. Idilli pillanatokat ezek, ha anya, apa és gyerekek együtt ugrálnak a homokpadokról, vagy építenek agyagcsúszdát. Ha pedig a móka túl fárasztó, egy kis piknik a homokzátony közepén maga a nagybetűs tökély!
Kamaszkorúakkal is remek program tud lenni az evezés. Egy két napos vízitúra során az egy hajóban ülők közelebb kerülnek egymáshoz, hisz a hajóból nincs kiút a beszélgetések elől.

XIAOYI

Te és a természet

Ha egyedül mennél a vízre, azzal sincs baj. Sőt. Ha igazán csendre vágysz, ha a napi rohanásból menekülnél vagy éppen csak magányra vágysz, hogy letisztázd a dolgokat magadban, akkor nincs mese, lapátot fel! Az evezés a maga monotonitásával kiváló háttértevékenység, ha valami nagyon foglalkoztat belülről. Nem hiába biciklizés, fűnyírás vagy tusolás közben jönnek a jó ötletek. A mozgás mellett a Maros, de általában az alföldi folyók, mennyei csendet és nyugalmat árasztanak. A ártér partjáról belógó  több emelet magas szürke nyárak és fűzfák megnyugtató látványa nem engedi, hogy felzaklasd magad.
Ha pedig nem terápiás céllal, hanem a folyami és/vagy ártéri ökoszisztéma iránti zsigeri kíváncsiság vezérel mondanom sem kell nem fogsz csalódni. Van itt minden: őz, róka, nyers, gém, kócsag, gólya, jégmadár, parti fecske, réce, mocsári teknős, kecskebéka és olyan ritkaságok is mint a gyurgyalag vagy a küszvágó csér. A küszvágó csér ugye az a madár, ami rávág a küszre. (szerkesztői megjegyzés: ezt a pontos madártani jellemzést egy székely bácsitól hallottam) A küsz egyébként egy halfaj..

Te és a párod

Szándékosan hagytam ezt a végére, mert idáig csak a nappali programokat írtam le, ám egy jó Maros túra ugye két napos, és hol másutt lehetne eltölteni az éjszakát, mint egy homokzátonyon. Fantasztikus élmény, ha a hajóban együtt töltött napot egy csendes zátonyon fejezitek be. Gyújtotok egy tábortüzet, sütögettek és mikor már leszáll az est, egy bor társaságában kifekszetek a polifómra, és nézitek a csillagokat. Ennyi. Úgy érzem felesleges ezt tovább ragozni, ez egy olyan erős közös élmény, amire jó emlékezni és csak a Tiétek.

Vagyis a Maros tele van programmal kicsiknek – nagyoknak, időseknek – fiataloknak, csak ki kell használni! Ahogy a mondás is tarja:

Azok a lelki szegények, akiknek nincs mit elfelejteniük.

Pár tipp, ha vízitúrára adjunk a fejünk a Maroson:

  • A Maros veszélyes víznek számít, hiszen a sok homokzátony becsapja az ember. Egyszer bokáig ér a víz, a következő pillanatban, pedig már el is merültünk. Az erős áramlásokról pedig még nem is beszéltünk, így CSAK JÓL ÚSZÓKNAK, vagy MENTŐMELLÉNYES kalandoroknak ajánljuk az utat!
  • Mivel a román határtól indul a túra, érdemes a Határrendészetnél lejelentkezni. Biztos, ami biztos.
  • Milyen cuccok kellenek: naptej, sapka, vízhatlan zsákok vagy hordók és sok ivóvíz!

Ha szívesen olvasnátok még vízitúráról, ajánljuk a gemenci evezésről szóló cikkünket vagy a szilveszteri mártélyi evezés leírását. Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük