A Kelet-Mecsek Svájcának becézett Óbánya Baranya megye TOP5 látványossága között szerepel. Évről évre egyre több turista keresi fel a hegyek közé szorított sváb zsákfalut, nem véletlenül. Ám a kocaturisták döntően az Öreg-Óbányai-patak völgyében haladnak a szomszédos Kisújbányára oda s vissza. Annak érdekében, hogy kicsit kiszakadjunk a tömegből és belevesszünk a mecseki erdő bájába, érdemes új útvonalat választani: például tegyünk egy körtúrát a Márévári-rom irányába! Lássunk neki!

A Márévári-rom Magyaregregy felett

A túra adatai

Túratáv: kb. 23 km
Szintkülönbség: kb. 150 méter fel/le
Időtartam: kb. 7 óra
Kiindulási pont: Óbánya (Google Maps)
Nehézség: 2,5/5

Mint a legtöbb hazai túra, ez sem igényel semmilyen előképzettséget, így kezdők is bátran fogyaszthatják.

Amire szükség lesz: a túra hossza miatt érdemes energiaszeletet, olajos magvakat vagy csokit tenni a zsákba, és egy kulacs is jól jöhet, hiszen több forrás mellett visz az körtúra

A túra részletes leírása

Az óbányia Pisztrángos tavak előtt, kanyarodjunk fel a zöld keresztre, így elkerülhetjük az Óbányai-völgybe áramló hobbi túrázók hadát. A gerincre érve kövessük a piros jelzést egészen a Pásztor forrásig. A kezdeti kaptatót feledteti a megyehatáron végigszaladó, szépen leejtő túraút, ami bükkösök, és gyertyánosok közt vezeti a tömegtől elszakadtakat.

A Cigány-hegy lábánál elterülő rét a Pásztor-forrással együtt egy remek pihenőhely! Üljünk le az erdei kis asztalok egyikéhez, falatozzunk és oltsuk szomjunkat a hideg karsztforrás vizével.

A Márévári-rom felé a betonozott Vár-völgyi úton kell haladjunk, szintén lefelé, amíg a piros ösvény le nem tér bal kéz felé. Innen indul a „csúcstámadás”, ami egyáltalán nem nevezhető annak. A szintvonalakat laposan metsző túraút, kellemesen kacskaringós szalagként tekereg fel egészen a Márévári-romig, kedvező tartományban tartva a pulzusszámunk.

Visszafele a zöld kereszt – zöld – kék kereszt – kék utat követve menjünk Kisújbányáig, ahol szintén tegyünk egy kisebb pihenőt, hiszen az idevezető út során áthaladtunk a Várvölgyi-patak és az Öreg-Óbányai-patak vízgyűjtő területeit elválasztó gerincen.

Kisújbánya után már csak egy könnyed völgyséta áll előttünk, ami kivezet egészen Óbányára. A DDK kék úton haladva, a Kelet-Mecsek legszebb földtani formakincseit, a Ferde-vízesést és a Csepegő-sziklát csodálhatjuk meg az út során.

Mondolo Tipp

A túra előtt nem csak a Márévári vár történetének érdemes utánajárni. A várrom alatti különleges párnalávákról és azok gazdasági hatásáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben!

Még több magyarországi túráról olvasnál? Válogass kedvedre a következő oldalon!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük