Szeptember első pár hétvégéjén még bőven élvezhettük a nyári időjárást, az egyik ilyen napsütéses szombaton így egy mátrai túrát vettünk célba. A Mátrába méltánytalanul keveset járunk, pedig közel van Budapesthez, itt található hazánk két legmagasabb csúcsa, de ezeken kívül is jól ellehet tűnni a térképen és ott is lehet túrázni, ahol a madár se jár. Mostani túránkban ezt próbáltuk vegyíteni: pazar kilátópontok a Mátra-bércen, vadregényes völgy ősbükkössel, és egy hangulatos kis település.

A túra adatai

Túratáv: kb. 17 km
Szintkülönbség: 510 méter fel/le
Időtartam: 4-5 óra
Kiindulási pont: Mátraszentimre központja (Google Maps)
Nehézség: 3/5

Mint a legtöbb hazai túra, ez sem igényel semmilyen előképzettséget, így kezdők is bátran fogyaszthatják. Az egyetlen nehézséget az Ágasvár csúcsáról lefelé tartó csúszós, törmelékes lejtő jelenti, ahol esős időben nem árt négykézláb ereszkedni.

Amire szükség lesz: Legyen rajtunk bakancs, a terep sokszor sziklás, az Ágasvár környéki részeken a meredekség miatt nem árthat egy túrabot sem.

A túra részletes leírása

A túra Mátraszentimre központjából indul, ahol könnyedén lehet parkolót találni még egy nyári hétvégén is. Innen a kék kereszt jelzésen jutunk el Mátraszentlászlóra, ahonnan a sárga jelzés fog minket felvinni az első csodálatos kilátóba, Vörös-kőre (781 m).

Az országos kéktúrát követve juthatunk el Ágasvári turistaházhoz, ahol az utolsó szakaszon a kék háromszög ösvényre rátérve érdemes egy kerülőt tenni az Ágasvár vulkáni kúpjára is. A 788 méteres csúcsról ismét pazar kilátás fogad minket, ám még a csúcs előtt, már a kék háromszög jelzésen érdemes megállni a Newton-sziklánál, ahonnan északkeleti irányba láthatjuk be a környéket.

Ágasvár után kicsit keresgélni kell a túraösvényt, ám végül a zöld négyzet jelzés fog minket visszavinni Mátraszentimrére. A Csörgő-völgyi őserdő igazán vadregényes, mégis alig látogatott része a Mátrának, pedig az erdő hihetetlenül hangulatos, órákat el tudna itt lenni az ember. A patakot kerülgetve jutunk egyre fentebb a völgyben, hogy végül az egyre szélesedő túraösvényen a mátraszentimrei vadaspark mentén érjünk vissza a településre.

A közepesen fárasztó túra végén Mátraszentimrén több vendéglátóipari egység közül lehet választani, melyek a közeli sípark miatt jó eséllyel egész évben nyitva vannak.

Mondolo Tipp

Az Ágasvári turistaházban a nyári szezonban büfé üzemel, a házban pedig aludni is lehet, érdeklődni ezen a weboldalon lehet.

Még több magyarországi túráról olvasnál? Válogass kedvedre a következő oldalon!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük