JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2021.01.22.

Meggyőződésünk, hogy a környezeti nevelést elkezdeni, a természet tiszteletének magvait elvetni gyermekkorban kell. A Mondolo Egyesület tagjai hiszik, hogy ha valakiben fiatalon gyökeret ereszt a minket körülvevő, izgalmakat rejtő, éltető természet csodáinak szeretete, akkor ez az érzés egy életen át elkíséri az embert.

Éppen emiatt fogalmazódott meg bennünk az elképzelés, hogy kifejezetten gyermekek számára készítsünk egy olyan környezeti nevelő programot, ami átfogó képet ad számukra a minket körülvevő világ csodáiról. Nagyon boldogok lettünk amikor kiderült, hogy egy nyertes pályázatnak köszönhetően lehetőségünk is lesz megvalósítani ezt az álmunkat.

A Mondolo Club Mini egy új kezdeményezésű 60 órás, élmény- és felfedezés központú, komplex tehetséggondozás 5-8 évesek részére, mely részben terepi, részben benti foglalkozás. A programok játékos formában hozzák közelebb a természeti értékeket, hívják fel a figyelmet az ember és természet kapcsolatára, és vezetik be a gyermekeket a környezettudatos társadalmi felelősségvállalásba. A programban a hozzátartozók bevonásával egy 4 órás interaktív, élményalapú csoportos foglalkozás is szerepel.

Természetismeret témájú játékok tarkítják a foglalkozásokat (érzékelésfejlesztő, térérzékelő, készségfejlesztő, kommunikációs), melyekben szerepet kap a hang, zeneiség (ritmusfejlesztés), mindez kiegészül motorikus készségek fejlesztésével, továbbá kalandos, kincskeresős programelemekkel.

A foglalkozások során nagy figyelmet fordítunk a tárgyiasult alkotások elkészítésére is: nemezelt madarak, madáretetők, játék ősmaradványok, virágcserepek, mini méhlegelő, méhecske hotel, fűszernövénykert stb. Cél, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a tanulás és mozgás, a koncentráció és kikapcsolódás között, hogy a foglalkozások után a gyermekek sok értékes dologgal gazdagodjanak.

Célunk, hogy a beválogatott fiataloknak alaposan meg tudjuk mutatni a természet sokszínűségét és sérülékenységét egyaránt, hogy felhívjuk a figyelmüket, hogy az ő aktív, környezettudatos hozzáállásuk a kulcsa a Föld fenntarthatóságának. Szeretnénk, ha örömüket lelnék a természetben töltött időnek, ha kialakulna és erősödne bennük az igény a természetjárásra, a tudományok gyakorlására, hogy majd felnőttként is a gyermeki lelkesedés vigye őket előre, amely a Mondolo Egyesület tagjait is áthatja.”

A Mondolo Club Mini a Nemzeti Tehetség Program keretei között valósulhat meg, egyesületünk pályázati programja 1 310 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A pályázati beszámoló erre a linkre kattintva érhető el.