Meggyőződésünk, hogy a környezeti nevelést elkezdeni, a természet tiszteletének magvait elvetni gyermekkorban kell.  A Mondolo Club mini éppen ezért egy több alkalmas tehetséggondozó programnak született az egyesület által, amelyen pedagógusok és környezetvédelmi szakemberek igyekeznek elültetni a természet szeretetének és tiszteletének csíráját az érdeklődő lurkókban.

Legfontosabb célunk a környezettudatosság és a felelősségvállalás erősítése a társadalomban, ezért indítottuk 2021-ben a Mondolo Minit, mely által óvodás korú gyerekeknek is betekintést engedhettünk a természet csodáiba.  A Mini jelentős része ennek a törekvésnek, hiszen mi lehet fontosabb annál, minthogy a szükséges szemléletet már gyermekkorban átadjuk azoknak, akik később gazdái, felvigyázói lesznek a földnek és a rajta velünk együtt élő állatoknak, növényeknek. Erre a küldetéstudatra épül a program és ezt szeretnénk továbbvinni a jövőben is. Kiscsoportos foglalkozásinkat – átlagosan 10 fő -, hozzáértő szakemberek, lelkes munkatársak vezették, ideális helyszínen, tehát támogató környezetet igyekeztünk teremteni, elősegítve a résztvevők egyénre szabott képzését, tehetséggondozását.

A célcsoport (7-9 éves korosztály) sajátosságainak és igényeinek megfelelően sok mozgással terveztük meg a programot, amelynek alapja a játszva tanulás. A program megálmodásakor törekedtünk az élményközpontúságra, amely a természettudományos megismerés alapja. A tavalyi programhoz hasonlóan, idén is felfedezés központú tevékenységeket valósítottunk meg a gyerekek számára: terepi megfigyelést, terepi határozást, mikroszkópos vizsgálódást, természeti tárgyak-eszközök készítését (alkothattak gyurmával, palántázhattak, készítettek kerti kiegészítőket, madárodúkat, megtapasztalhatták milyenek „élőben” a minket körülvevő állatok, giliszták, csótányok, madarak stb., valamint motorikus képességeiket is továbbfejlesztettük egyik szponzorunk, a Zabosfai zöldséges által biztosított, az alkalmak témájához kapcsolódó színezőkkel, valamint logikai feladatokkal). Emellett a programot meseterápiás foglalkozásokkal indítottuk és zártuk, mely körbeölelte a hónapok alatt tanultakat és szépen rendszerbe foglalta a gyerekek számára. Túráink során a szegedi Füvészkert szintén remek hátteret adott bogarászni a minket körülvevő terep diverzitását.

A hétről-hétre megrendezésre kerülő programot kezdettől fogva támogatóink(Lápastó Szövetkezet & Zabosfa KerTÉSZ Kft.) segítették, akik ízletes gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, rágcsálnivalókkal látták el kis csapatunkat. Célul tűztük ki, hogy minden tekintetben a szakértelmet és minőséget helyezzük a középpontba, így a szellemi táplálékon túl a foglalkozásokon biztosított tízórainál is reformélelmiszerek kerültek terítékre.

A Mondolo Club Mini a Nemzeti Tehetség Program keretei között valósulhatott meg, egyesületünk pályázati programja 1.495.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatás segítségével beszerzésre került többek közt molino és roll-up, valamint kézműves programokhoz, barkácsoláshoz szükséges kisgépek, emellett a terepi megfigyelést segítő és természettudományos ismereteket elmélyítő távcsövek, tájolók is.