Három jelentős volt Duna-ág kanyarog és húzódik keresztül Gemenc területén: a grébeci, a rezéti és a csertai. Magasabb vízálláskor a befolyástól a Dunába való visszatérésig még jól megvan a régi medrük, és néhol még ma is jelentős a mélységük, így remek terep az evezésre. A Duna-Dráva Nemzeti Park 2014-ben megtörtént élőhely-revitalizációs programnak köszönhetően, pedig alacsony vízállás mellett is zökkenőmentesen evezhető. Ez jó hír, mert az állandó vízborítottság nem csak a vízi sport szerelmeseinek, de az állatoknak is megfelelő környeztet biztosít.

A túra adatai

Megtett út: 18,5 km
Időtartam: 3-4 óra
Kiindulási pont: érsekcsanádi Rév csárda (Google Maps)
Nehézség: 2/5

Nagyon laza, kellemes túra szép környezetben, pihenőkkel, homokos partokkal. Persze ne feledjük, hogy ez nagyban függ a vízállástól!

Amire szükség lesz: Madárhatározóra! Komolyan, a Gemenc, hazánk utolsó nagy kiterjedésű ártéri erdőssége, így amennyire tehetjük, maradjunk csendben az evezések során. A természet viszonozni fogja!

A túra részletes leírása

A Rezéti-Holt Duna igazából nem holt. A Duna egy ma is aktív ága. A Rezéti-ág a Veránka-szigetet karolja át, illetve vízállástól függően önti el. Mindkét irányból be lehet evezni az ágba, de ha Érsekcsanádról indulunk és oda is szeretnénk visszaérni, érdemes a déli, Baja felüli bejáratot választani. Főleg magas vízállásnál, ha nem szeretnénk sokat az élő Dunán folyással szemben evezni.

Sok lehetőségünk van vezetett túrával beevezni a gemenci ártérbe, mi Robiékkal, és a Szürke Hóddal voltunk most.

Mondolo Tipp

A Gemenci Erdei Vasút Nyárilegelő megállója a Rezéti-ág felénél van. Üljünk ki a megálló asztalaihoz, főzzünk egy kávét, falatozzunk és várjuk meg a következő vonatocskát. Pazar kikapcsolódás két evezés közt!

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük