Olyan a Mondolo csapatnak a Retyezát, mint a világnak egy random ABBA szám: kb. bármikor jöhet, megunhatatlan, és általában jó emlékek társulnak hozzá. Bejegyzésünkben a Bukura-tó partjára indulunk.

Sok posztban és írásban ecseteltük már, hogy miért érdemes felkeresni, így ebben a cikkben most nem a mászás öröméről vagy a táj diverzitásáról és vadságáról szeretnék írni, hanem hogy a Kárpátok legnagyobb tengerszeme mellett milyen és hogyan érdemes sátrazni.

A Bukura-tó és a tengerszemek

A retyezat.ro magyar nyelvű oldal szerint a Retyezát központi részén, 2040 m magasságban elterülő Bukura-tó minden kétséget kizáróan a hegység leggyakrabban látogatott tengerszeme. Az észak-déli irányban kb. fél km hosszan elnyúló tó felülete mintegy 8,9 hektár, ezzel nem csak a Retyezát, hanem egész Erdély legnagyobb glaciális eredetű tavát tisztelhetjük benne.

Mielőtt elkezdem méltatni a Retyezát tengerszemeinek szépségét, érdemes pár szót ejteni arról, hogyan alakul ki egy ilyen képződmény. A pleisztocén időszakban a Déli-Kárpátok számtalan gleccserrel büszkélkedhetett. Csak a Retyezátban kilenc darabot különítettek el a geográfiai vizsgálatok. A felmelegedő klíma azonban véget vetett az elpusztíthatatlannak tűnő jégfolyamoknak. Ám szerencsére nem nyom nélkül!

A jég munkája által kialakított mélyedések, teknők és cirkuszok a gleccserolvadékkal felöltődtek, és ezernyi időszakos és állandó tengerszemmel gazdagították a tájat.

A tengerszemek kristálytiszta, türkizkék és smaragdzöld közti színskálán mozgó vizét látva nem nehéz elképzelni, hogy a népnyelv a retyezáti tündérek krisztálypalotáit képzelték el azok mélyén. A legszebb látvány a Bukura-katlan gerinceiről, főleg a Zsudele-csúcs felől tárul elénk, ahol teraszosan egymás felett elhelyezkedő, és egymásba folyó tengerszemek láncolata uralja a láthatárt.

Egymásba folyó tengerszemek

Így viselkedjünk a tengerszemek mellett

A gleccsertavak védelme érdekében számos írt és íratlan szabály született. A teljesség igénye nélkül párat ismertetnék:

  • A tengerszemekben fürdeni tilos!
  • Tilos a bennük az edények mosogatása és ruha mosása!
  • Horgászni természetesen tilos, és bármilyen élőlény – ebihal, tegzes, csiga vagy kagyló – kivétele tilos!
  • Szemetet beledobni szigorúan tilos!

Sátrazás a Bukura-tó partján

A tó déli felén található a nemzeti park által kijelölt sátorozóhely, melynek a használata ingyenes. A táborhelyen sziklákból előre kialakított sátorhelyek várják a táborozni vágyókat, de kijelölt WC lehetőség és a nyári időszakban a tóparti kunyhóban a román hegyimentők (Salvamont) egészségügyi ellátást is tudnak biztosítani a túrázóknak.

Természetesen nem kötelező, de erősen ajánlott a sziklaívek mögé felverni a sátrakat, ugyanis ebben a magasságban az időjárás már kellően szeszélyes. A sziklaívekhez kimerevített sátrat jobban állják mind a szél, mind a csapadék erejét, de kellően megtöri a tó felől fújó esti hideg szeleket.

Így a sátrazás egyik alapkelléke – a kétrétegű sátor mellett – a minimum három évszakos hálózsák, hiszen nyáron is 10 fok körüli az esti hőmérséklet, amit az állandó hideg szél csak rosszabbá tesz. Érdemes továbbá minden cuccunkat vízhatlan zsákokba vagy nejlon zacskóba csomagolni, hiszen a hirtelen lehulló csapadék miatt megvan a veszélye a beázásnak, még akkor is ha megfelelő minőségű felszerelésünk van.

Vízvétel

A sátorhely mellett a Peleaga felé vezető ösvény mellett vízvételi lehetőség áll rendelkezésünkre, így nem kell havat olvasztani vagy az egész heti vízmennyiséget magunkkal vinni a hegyre. A főzést mindenkinek magának kell megoldani gázpalackok segítségével, hiszen a nagy szél miatt a nyílt láng használata egész évben tilos!

A Bukura-katlan reggeli panorámája a forrás mellől

A táborhely

A táborhely kellően nagy, és a sziklafalakkal kijelölt helyek eloszlása is jól átgondolt, így nem fogunk egymás szájában éjszakázni. Ennek ellenére ne zavarjuk meg nem oda illő viselkedéssel, szemeteléssel a környékben éjszakázókat!

Felkészülés a sátrazáshoz Fotó: Kása Zsolt

Fontos, hogy előre tervezd meg a magashegyi sátrazást, és győződj meg róla, hogy betervezett program valóban megfelelő-e számodra. És ne felejts el kényelmes túracipőt és megfelelő ruházatot vinni magaddal a természetjárás során!

A borítóképet Kása Zsolt készítette

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük