A keleti sün (Erinaceus roumanicus) a legnagyobb népszerűségnek örvendő vadállataink egyike, a gyerekek igazi kedvence. Kiváló alkalmazkodó képességének köszönhetően városi környezetben is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Ám a lakott területen belüli megtelepedésének van egy nagy gátja: a megfelelő búvó- és telelőhelyek hiánya.

Erre kívánjuk felhívni a figyelmet legújabb környezetvédelmi street artunkkal!

Folyamatos Városmetamorfózis

Az őszi lombhullási időszak végén újabb állomással és környezetvédelmi küldetéssel bővült a szegedi VÁROSMETAMORFÓZIS elnevezésű környezetvédelmi street art programunk, melyet a SZETÁV Kft-vel közösen keltettünk életre. A projekt során az Odessza városrész környezetszennyező óriása egy környezeti nevelésre alkalmas művészeti alkotássá alakult át, mely kifejezetten a lakott területen élő és éppen téli álomra készülő sünök helyzetére és kihívásaira hívja fel a figyelmet.

A Muralpaint festői egy 150 négyzetméteres keleti sünt ábrázoló dekorációval öltöztették új köntösbe az Odessza II. fűtőmű Herke utcai homlokzatát. A fecskés és a TV-s fűtőműhöz hasonlóan itt is QR kódos ismeretterjesztő táblával láttuk el falfestményt, mely az általunk kezelt környezeti nevelés céljából létrehozott weboldalra, az Urbanology-ra vezeti át az érdeklődőket és az amatőr környezetvédőket.

Közösségi névadás

https://www.facebook.com/wearemondolo/posts/1062545167501535

A névadó eseményünkre rengeteg ötlet érkezett! Nagy örömünkre a szegediek nem feledték Csukás István közkedvelt karakterét, Sün Balázst, hiszen erre a névre kaptuk a legtöbb javaslatot. Köszönjük! Igaz, mi nem a mesebeli karaktert igyekeztünk megformálni, így konszenzusos alapon a

Bazsi, az óriás süni nevet adtuk az óvodákkal körbevett kedves állatnak.

Minden egy helyen a sünről

Az QR kódokat beolvasva megtudhatjuk, mikor és hogyan segítsük a sünöket, valamint mit adjunk nekik enni. Azt viszont most is kihangsúlyozzuk, tejet nem szabad!!

Közzétettünk egy süngarázs alaprajzot, hogy minél többek készíthessenek házilag búvóhelyet!

Süngarázs gyerekekkel közösen

Az oktatás azonban nem csak az online térben valósult meg! A Mondolonál hisszük, hogy a környezeti nevelés leghatékonyabb útja, ha az a gyakorlatban, kézzelfogható módon valósul meg! Ennek fényében közös részprojektbe fogtunk a Tiszaparti Általános Iskolával. A SZETÁV finanszírozásában 6 előre legyártott, lapra szerelt sünodút vittünk a iskolába, ahol a gyerekek szabványos sünodúkat, ún. süngarázsokat készítettek.

A felsősök által összeállított, és az alsósok által felületkezelt odúkból párat az iskola udvarán helyeztünk el. A projekt célja természetesen a városrész sünállományának védelme, így a fűtőmű szomszédságában található óvodák (Baross utcai, Vedres utcai és Tiszaparti Óvoda) udvarába is kihelyeztünk egy-egy süngarázst az ovisok és óvónénik nagy örömére.

Gyertek velünk utazni a világ körül instagramon, és kövessetek minket Facebookon is napi hírekért és előadásokért utazás és fenntarthatóság témában!

A honlapon található fotókat szerzői jog védi, azok letöltése, felhasználása engedélyköteles. Engedéllyel kapcsolatban az info@mondolo.hu címre, vagy a facebook oldalunkon várjuk a megkereséseket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük