A hétvégi szlovéniai kiruccanás tervezésekor valami olyan csúcsot kerestünk, amelyik viszonylag közel van, nem túl magas, viszont elég jó panorámát kínál egy vasárnapi csúcsmászáshoz. Ekkor bukkantam rá a Ljubljanától északra alig 50 km-re fekvő Storzic mészkő óriására. Bár a 2132 méteres magasság nem hangzik túl acélosan, a ljubljanai medencéből masszívan kiemelkedő Storzic nem számít egyszerű hegynek. A neve egyébként nagyjából kúpot jelent, utalva a hirtelen kiemelkedő piramis alakra mely főleg a keleti irányból érkezőknek látványos.

A hegyet többféle úton is meglehet mászni, ha épp erre járnánk, akkor a túránk előtt mindenképp tájékozódjunk a summitpost aktuális oldalán. Mi a déli utak közül választottuk az egyiket, viszont a legkönnyebbnek ígérkező túraútvonal is csak 750 m környékéről indul, így bármelyiket is választjuk, 1400-1600 méter szintemelkedéssel majd süllyedéssel mindenképp számolnunk kell (minimum 8-9 óra!).

Ahogy a fenti képen is látható, a túraösvény a vége felé azért eléggé meredek, sőt egy-két helyen egy A/B-s via ferrata jellegű, drótkötéllel megerősített szakaszok is vannak. Ám mivel ezek nem annyira kitettek, ezért stabil mozgáskoordinációval jó eséllyel bárki legyűrheti őket. A csúcson aztán fantasztikus panoráma és az arra felé legelésző birkacsordák miatt kellemesen fanyar szagú, mindent beborító birkaszar várja a mit sem sejtő turistákat 🙂 (lásd. a 3. kép alant)

A csúcson aztán azzal a lendülettel megszisszentettünk egy legendás szlovén Lasko sört, miközben élveztük a szomszédos Kamniki-Alpok, a Júliai-Alpok (Triglávval és Bleddel együtt), a Karavankák és Kranj városának egészen pazar panorámáját.

A lefelé vezető út persze nem volt kellemes, hiszen brutálisan meredek és sokszor iszonyatosan csúszós részeken kellett lebaktakni, ám gondolatban már a szomszédos bledi tónál jártunk, ahol aztán pár órával később kiáztattuk elgémberedett végtagjainkat a kellemesen hűvös vízben.

 

Néhány extra tipp a nyáron erre járóknak:

  • ha szép az idő akkor baromi meleg van és végig tűz a nap az arcunkba, legyen nálunk naptej és fejfedő
  • minimum 3-4 liter vízzel induljunk el, a hegyen csak 2 forrást találtunk viszonylag eldugott részeken, az egyetlen menedékház pedig nem feltétlenül esik útba
  • a túraösvények nem mindenhol vannak jól kitáblázva illetve felfestve, egy google maps vagy bármilyen térképes applikáció jól jöhet
  • induljunk korán, mi 10:00 órára értünk Lasko falujához, ám legalább 100 szlovén kocsi már ott volt és elfoglalták a legjobb helyeket
  • szép napos nyári hétvégéken brutális dugók vannak a szlovén autópályákon
  • Blednél elképesztően sokan voltak, a tó végi kemping is teli volt, érdemes előre tervezni

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük