A fapados járatok elterjedésével mára már nem számít extrém dolognak akár csak néhány napra is kiugrani Grúziába. Bár a legkedvezőbb jegyeket Kutaisi városába találjuk, onnan bármerre is indulunk, jó eséllyel egy napot biztos, hogy el fogunk tölteni a fővárosban, Tbilisziben. A gyönyörű fekvésű fővároson bár még látszódnak a szovjet építészet talán örökre nyomot hagyó vonásai, az elmúlt két évtized grúz kormányai presztízsértékűnek tekintették, hogy Tbilisziből egy messze földön híres turista desztinációt hozzanak létre. Tény, a város egyes részei csillognak és ragyognak, ugyanakkor a felújított negyedek mellett néhány méterrel már roskadozó lakóházak, 40 éves autók és kéregető helyiek teszik teljessé a városképet. Talán pont ez az ambivalens érzés az, ami miatt nagyon szerettük Tbiliszit, amikor 2013 nyarán Grúzia utazásunk során többször is érintettük a fővárost. A Mondolo Kalauz tehát ezúttal az egyre népszerűbb Tbiliszit mutatja be, nézzük hát hogyan töltsünk el egy tartalmas napot a városban!

7:30

Reggeli a óvárosban

tbiliszi, grúzia, utazás

A Mtkvari folyón átívelő Peace Bridge-től a Nariqala Erődig tartó óvárosi rész hangulatos, szűk utcácskáin könnyű szerrel találunk majd egy kora reggel is nyitva tartó éttermet. Egy zaccos grúz kávéval valamint egy sajtos lepénykenyérrel (hacsapuri) induló reggelnél talán el se lehet képzelni jobbat.

tbiliszi, grúzia, utazás

9:00

Panoráma a Nariqala Erődből

tbiliszi, grúzia, utazás

Tegyük föl egy igazán forró nyári napon vagyunk Tbilisziben, így ne halasszuk későbbre a kis túránkat amely azért elég izzasztó lehet kánikulában. A reggel folyamán még kevesebben vannak a 4. században épült egykori Perzsa Citadellában, így jó eséllyel alig pár turistával fogunk osztozni a városunk pazar panorámájában.

tbiliszi, grúzia, utazás

11:00

Az Avlabari városrész és a Tsminda Sameba Katedrális

Az erőd után lefelé menet még ejtsük útba a Abanotubani hangulatos negyedét, majd a Metekhi-hídon átkelve alig 20-25 perc alatt elérhetjük a Tsminda Sameba monumentális katedrálisát. A több tízéves építkezés után végül 2004-ben elkészült templom modern stílusa ellenére is impozáns látványt nyújt, és már magáért a panorámáért is érdemes felkeresnünk.


12:00

Az ütött-kopott utcák a Parlament környékén

A Tsminda Sameba Katedrálistól a központ felé haladva érdemes a Parlament felé venni az irányt, mert bár maga az épület nem túl látványos, a környező utcák hatalmas kontrasztként igaz poszt-szovjet időket idézve egy időutazásra hívják a turistákat. Több évtizede érintetlen utcakép, széteső szovjet autócsodák és vidám utcagyerekek teszik még teljesebbé a képet, mindezt alig néhány száz méterre a Parlamenttől.


13:00

Ebéd az Óratoronynál

Ebédidőre térjünk vissza kicsit a felújított részekre, például a Baratashvili-hídon keresztül az Óratorony környékére, ahol ismét kifinomult helyi fogásokkal fogunk majd találkozni. Nem mellékesen a város egyik legkülönlegesebb építészeti emlékét is megleshetjük, hiszen a furcsa Óratorony egészen egyedi stílusban épült a szomszédos Anchiskhati Bazilika árnyékában.


15:00

Rustaveli és a Múzeumnegyed/ Jéghideg sör egy kis kocsmában

Teli hassal nem is ajánlhatnánk jobb időtöltést, mint egy fagyi elnyalása után felkeresni a város híres múzeumait: A Nemzeti Galéria, a Szépművészeti vagy akár a Nemzeti Múzeum, mind mind megérhet akár egy órát is, persze csak ha fogékonyak vagyunk egy posztszovjet ország kulturális és történelmi emlékeire. Természetesen ez a programpont bármikor felcserélhető egy azonos kulturális behatással bíró sörözésre is, hiszen így tudjuk kicsit bambulni a hétköznapjaikat élő helyi lakosságot, közben pedig olvasgathatjuk az útikönyvet és tanulmányozhatjuk például az ország egyébként nagyon érdekes történelmét is.

18:00

Vissza az Óvárosba

Egy Tbiliszi városnézés alkalmával – főleg ha csak egy napunk van rá – fokozottan ügyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba az épített környezethez kapcsolódó turistáskodást. Egy-két érdekes épület ugyan akad, de nagy hiba lenne Tbiliszinek csak ezt a részét megismerni, és ez alapján megítélni. Metrózzunk egyet az ütött-kopott városi metrón (még mindig jobb mint a mi 3-asunk), kávézunk akár 3-szor egy nap, kóstoljunk meg mindent és csak élvezzük az itt létünket. Ennek fontos állomásra lesz az esti programunk is, hiszen a fővárosban igencsak aktív éjszakai élet vár ránk: az Óváros zegzugos utcáin hangulatos és minőségi éttermek, pubok, bárok és klubbok várnak ránk, így egy tbiliszi éjszakának csak a képzelet szabhat határt.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük